Home

Nieuws 65 reactieslaatste update:10 mrt 2015

Wolf maakt eerste slachtoffer

Assen – De wolf die is gesignaleerd in Drenthe en Groningen lijkt in ieder geval op één locatie, in Wezuperbrug, schade veroorzaakt bij een schaap.

Het dier liep beetwonden op in de halsstreek, terwijl de schoonzoon van de eigenaar van de schapen bij de dieren was. Het Faunafonds bevestigt het incident. Het schaap heeft de aanval wel overleefd. 
Bij een andere melding uit Nieuw-Amsterdam overleefde een schaap niet. Het dier had forse beetwonden en is in Wageningen onderzocht. Daaruit is gebleken dat het vermoedelijk niet om een wolf ging, omdat het dier op veel plekken gebeten was. Een wolf bijt vooral in de halsstreek, een hond in de kop en poten en lukraak in een dier. "Als een boer zekerheid wil voor de veiligheid van zijn vee, moet hij de dieren opstallen", adviseert Johan Wesselink van Bij12 Faunafonds.

Ook de LTO roept schapenhouders op alert te zijn op de wolf. Volgens vakgroepvoorzitter Jeljer Wynia van LTO Schapenhouderij is het voor schapenhouders vooral belangrijk om zich niet door angst te laten leiden, maar het hoofd koel te houden. "We gaan de wolf goed volgen. Zolang er geen schade is, is er niets aan de hand", zegt Wynia.

Laatste reacties

 • alco1

  Moet het zo worden dat een kind pas voldoende is?

 • jn.pluim

  Het lijk mij beter gelijk de eerste af te schieten voor het een plaag wordt.

 • gerritvanvliet

  Dus eerst schade, dan even kijken of het wel door de wolf veroorzaakt is, dan overleg, dan nadenken en terugkoppelen, dan Marianne Thieme bellen, weer overleg, even wachten want nog niet iedereen heeft gereageerd, enz enz.

 • ATI

  Wat moeten de boeren nou, de één roept de dieren naar buiten.
  Nu een wolf, houdt dan de dieren maar binnen.
  Het lijkt mij ook beter om de eerste maar te vangen en afschieten of opsluiten.
  Deze dieren passen niet in een dichtbevolkt land.

 • swart260

  einde van de vrije uitloop schapen ?

 • wvb

  Wie kan mij de eerste opgezet leveren ?

 • Zippie

  Je gelooft het toch zelf niet dat we hier te maken hebben met een wilde wolf!
  Als dit zo doorgaat is binnenkort de hele politiek met dit geneuzel bezig.
  om strontziek van te worden!

 • Bloemestein

  Gezien de laatste meldingen op TV is dit beslist geen wilde wolf.
  Vergeet ook niet dat rabiede dieren hun schuwheid verliezen.
  Wat zal de uitkomst wezen? losgelaten of hondsdol, eerst moeten en ongelukken gebeuren.

 • tinus h

  gewoon mee afkaarten: is het allerbeste voordat het gezeik begint

 • J@gertje

  Redactie, wat is een slachotoffer?

 • Elevage

  wat deed de schoonzoon?

 • masmas

  Gaat duren tot een kind wordt doodgebeten

 • peter1939

  als het maar geen wolf in schaapskleren is want dan zie je het verschil niet.....

 • Mozes

  De wolf blijkt ook al woonwijken binnen te gaan. Dat is zeer positief want dat zal het sentiment jegens de wolf doen veranderen. Zolang het probleem zich alleen op het platteland voordoet is de wolf alleen maar prachtig. Zodra de wolf bij mensen in dorp of stad in de achtertuin staat kijkt men er anders tegenaan.

 • ikkethuis

  Wat een blamage voor al die wolvenkenners die zeiden dat een wolf alleen de ganzen op zouden eten, en van onze huisdieren af zouden blijven. Ik hoop dat het niet zo uit de hand gaat lopen als bij de zwijnen.

 • aqwzsx12

  Afschieten, punt uit.

  Hoofdprijs voor de schutter: één week gratis vakantie in Vlaanderen, ontbijt inbegrepen.

  Mocht dit waar kunnen worden, hebben wij nog nooit betere reclame gehad.

  Het vel moet wel aan mijn voordeur liggen, vers.

 • trijnie

  Oei, dit is wel een boze wolf.
  Maar nee dit is niet leuk, dit gaat weer geld kosten. Laat ie een ree nemen, er lopen er genoeg van rond.

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • joohoo

  Volgens de huidige foto's en filmpjes oogt het dier ziek.

 • trijnie

  Denk ook dat ie niet normaal is, een wilde wolf zou nooit in de buurt van mensen komen.

 • polsbroek

  En maar overleggen en onderzoeken,en voor de politiek een besluit zijn we jaren verder, Huur maar een stroper in .

 • DJ-D

  Advies is vee binnenhouden. Voor de veiligheid moet iedere boer dit dus doen. De melkveehouders moeten eigenlijk gezamelijk een claim neerleggen van extra mest uitrijden meer maaien en inkuilen, weidepremie die straks wordt misgelopen extra strooiselkosten etc. LTO reken dit maar eens uit en leg het maar neer bij degene die hiervoor verantwoordelijk is. Als het geld kost kunnen er opeens wel dingen anders. In Amerika mag je jezelf verdedigen. Wij staan machteloos.

 • Mels

  Idd Greetje,je hebt helemaal gelijk. Het is toch van de zotte dat al die malloten roepen om dieren in de wei en bla bla dierenwelzijn en de door hun gewenste wolf loopt rond en het eerste advies is dieren binnenhouden. Hoe gek wil je het hebben. Idd alle,maar dan ook alle directe en indirecte schade direct melden bij het fauna fonds en goed met de hark rekenen. Neem je eigen risico maar op de koop toe maar zorg dat ze helemaal dol worden daar.

 • agro1

  beestje uitgezet, vreugde georkestreerd. alleen officieel is dat scharminkel wild, maar in het echt een liefdeloos polletiek losgelaten huisdier. zielig beestje, uit lijden verlossen zou getuigen van compassie en dierenliefde.

 • henk fledderus

  ik zie grote kansen voor die wolfen. er zijn ganzen te veel muizen te veel en idooten te veel in Nederland. ik zou denken laat er een stuk of 100 los...
  wat is er mis met een wolf die alleen loopt, schapen aanvreet inplaats van op vreet?. kunst gebit ?? rolator?? Hondsdol?

 • Barneveldsei

  Dierenvrienden de nma moet maar controleren of de wolf wel beschikt over 7x24 uur water. Zo niet afvoeren naar het slachthuis. Steun de varkens kippen en ander kleinvee.

 • Burnetti

  Hoeveel vee haalt de Rendac per dag op?

  Voor uitval door deze grote vos is een getal ver achter de komma nodig. Wat een irreëele vrees!

 • wateenonzin

  Ik heb een docu. gezien over de wolf in Duitsland. Daar zijn nu naar schatting ongeveer 200 wolven en waar van een groot deel niet bang is voor de mens.
  Een padvindersclub in de buurt van Vechta (dus kort bij Nederland) heeft een clubhuis in een bosje staan dat nog niet gesloten is ivm. wolven in en om het bosje.
  Wel is het zo dat er nog niks gebeurt is bij de club maar je brengt de kinderen er niet met een fijn idee naar toe.
  Ook blijkt dat wolven de steden en dorpen in trekken om gemakkelijk eten te zoeken.
  De mens wil koeien, schapen, enz. buiten in de wei zien en nu door de wolf moeten veel schapen binnen blijven ivm de wolf.
  Hoe veel is de vergoeding voor een gedood schaap of kalf want de een is het ander dier niet.

 • DJ-D

  Burnetti je hebt vast geen kinderen die naar vriendjes en school moeten fietsen en ze zitten waarschijnlijk ook niet steeds aan je brood te knagen. Hoe kom je aan zo'n idiote redenering?

 • alco1

  Greetje. Sommige mensen geven idiote redeneringen omdat ze idioot zijn.

 • Burnetti

  Beste greetje. De kans dat jouw en mijn kind onder een vrachtauto of een bus fietsen is groter dan de kans op een beet van deze verdwaalde. Toch laten we ze rustig fietsen.

  Jaarlijks verongelukken er in het buitengebied jongeren door motor en autoongevallen. Toch stimuleren we ze te gaan motorrijden en zo vroeg mogelijk hun rijbewijs te halen. En natuurlijk fors drinken want dat hoort erbij op het platteland.

  De angst voor wolven is een eeuwenoude mythe die op het platteland waar ik woon wordt gekoesterd.

  De uitval van vee door Neospora is veel groter. Gaan we straks ook op loslopende honden schieten? Leve het platteland.

 • agratax2

  Het wachten is op het eerste dode schoothondje van een dan de dames van de PvdD dan zal het sentiment wel omslaan. Een wolf, een van de schuwste dieren (volgens kenners) loopt van woonwijk naar woonwijk en vreet de aangevallen schapen niet eens op. Hoe moet ik dit verklaren. De wolf zou toch alleen maar doden om zijn honger te stillen. De hond zou aanvallen om het aanvallen (spel/sport). Het lijkt er dan ook op dat deze wolf niet een ECHTE wolf is.

 • veldzicht

  Dat is het verschil,de reacties op
  boerderij(32) 80 % is tegen de wolf en de reacties van de Telegraaf (568) is 90% voor de wolf

 • cornelis 22

  Als ik boer in Drente was zette ik een premie op het afschieten van een wolf, Als alle schapen binnen zitten zijn de kinderen aan de beurt . Totaal door en losgeslagen in dit land.

 • mottonbird

  niet verbaast staan te kijken ,
  als er straks een staart uit de vollen steekt !

 • ed12345

  Veldzicht de meeste lezers van Telegraaf wonen in een of andre betonnen blokkedoos werken in net zo'n soort
  outfit maar hebben nog nooit een koe of schaap of ree of wat dan ook dichterbij gezien dan 100meter dan is het gemakkelijk om voor de wolf te zijn, om voor rustgebieden (bij de boeren maar wie zit daar nou over in )voor de ganzen ,meer gebieden met wilde zwijnen,te zijn
  Ze weten er alles van ze hebben het allemaal precies gezien op de TV met mannekes zoals Hr,Wams die dat wel allemaal aan hen laat zien,
  We gaan niet meer met de fiets met een pakje brood bij zich naar het werk
  dan kom je s'avonds moe en voldaan thuis en heb je geen zin in onzin verhalen .
  Die groenen realiseren zich niet dat als zij de laatste 400 jaar ook zo veel in de melk te brokkelen hadden gehad west Nederland een moeilijk toegangelijk en arremoedig plassen en meren gebied was met steeds overstromingen met de nodige slachtoffers

 • LUCTOR

  @trijnie Heb je al meerdere malen op deze site aangegeven dat de wolf bij jouw in de buurt de grens zou oversteken. Waarom zou deze wolf niet normaal zijn? Omdat hij of zij nu wel erg kort bij je in de buurt komt mensen als jij halen van allerlei informatie van het internet en zijn dan gelijk deskundig tot het moment daar is tot het ze zelf raakt. Ik gun iedereen het beste maar hoop dat deze wolf even bij jouw over het erfje gaat struinen gezien je reacties die jij hier zoal ventileert.

 • veldzicht

  Ed 12345,Zo zie je maar dat mensen in steden en stedelijke gebieden heel anders denken dan boeren,en aangezien de laatste nog maar een paar % van de bovolking is zijn we nauwelijks nog politiek interresant en verdien je met wat geleuter over natuur,dierenwelzijn en milieu heel wat meer waardering.
  de mensen in de stad liggen er echt niet wakker van dat die boeren uren per week achter de PC.moeten zitten allerlei onzin moeten invullen en kostprijs verhogende (milieu)maatregelen moeten nemen.

 • somporn

  Veldzicht,melk komt uit de boom en waspeen groeit aan de boom.
  De mens in de randstad staat zover van de natuur en zien de natuur alleen op you-tube filmpjes.
  Maar ze zijn wel zo mondig dat ze iedere boer kunnen overbluffen met hun denkwijze.
  Er is maar 1 manier en dat is zo snel als mogelijk het jachtgeweer laden en deze ellende op te ruimen,zo niet dan zo gauw als mogelijk het schoothondje van de zogenaamde voorstanders wordt opgevreten door
  hun grote vriend,want dan is de wereld te klein!

 • FryskHynder

  Groeten uit wolvenland Letland.

  Er zijn hier wolven, en dat is zeker geen nieuws voor in de krant. Kwestie van wennen en de natuur ook in zijn waarde laten. In de 23 jaar dat ik zit, heb ik geen verhalen meegekregen van aangevallen roodkapjes in Gods wonderlijke natuur.

 • Burnetti

  Dank voor je nuchtere bijdrage FryskHynder.
  Hoop dat dit de vrees voor het 'monster' wegneemt.(verwacht het niet want de wolf vertegenwoordigd hier het 'kwaad van de Natuurorganisaties').
  Poldermensen zijn graag bevreesd voor iets 'ongrijpbaars' sinds de dijken standhouden.

 • Mozes

  @FryskHynder, we hebben in Nederland een andere bevolkingsdichtheid dan in Letland. In Nederland is geen plek te vinden waar de wolf de mens kan ontwijken.

 • DJ-D

  #31 #40 Kans zus kans zo. Bewust risico's nemen maar zelf geen risico hebben. Komt dus niet alleen bij de bankenwereld vandaan. Ik zou niet graag gokken met levens van kinderen. Weten je kinderen ook dat je zo over hun praat?
  Burnetti die wolf kan er niets aandoen dat hij zijn instinct volgt. Maar als mensen moeten we verstandig zijn en de samenleving niet in onnodig gevaar brengen. Wolf is vroeger niet voor niets verdwenen. Kan blijkbaar niet samenleven met de mens in dit dichtbevolkte land. Trouwens aan jou logica te merken denk ik haast dat je voor de loterij werkt. Mensen denken dat ze kans hebben om rijk te kunnen worden maar in werkelijkheid financieren ze gevaarlijke milieuclubs. Die tactiek heb jij vast bedacht met je geindoctrineer.
  Wat betreft Letland daar zijn waarschijnlijk geen schoothondjes of lopen mensen te joggen in roze pakkies. Daar zijn de mensen op hun hoede net als in de polder nu.
  Wie zegt trouwens dat Fryskhinder en Burnetti niet de zelfde persoon zijn. Zijn wel 2 handen op 1 buik.

 • alco1

  @FryskHyner. Vertel ook even iets over het natuurBEHEER. Volgens mijn familie hebben ze daar allemaal een jachtgeweer.

 • joannes

  Een wolf die bjna achteloos op klaarlichte dag door de buurt wandelt en zich laat filmen door automobilisten op een paar meter afstand lijkt mij een uitgezette wolf. Een uit een Safaripark of zo die voor spektakel moet zorgen in Drente en Groningen zo net voor de Feestdagen met de lange weekenden. Een goede reclame stunt die waarschijnlijk velen motiveert iets toeristisch te ondernemen. Precies dat wat de bedoeling was; gratis aandacht op de voorpagina en nieuwsgierigheid.

 • veldzicht

  Of die wolven mensen aanvallen weet ik niet(kom ze niet graag
  in het donker tegen) maar weet wel dat als er ,n stel s,nachts je schapen bezoeken er weinig van overblijft,ze zullen er misschien 1 of 2 doodbijten maar de rest ligt verzopen in de sloot.
  jaren geleden mee gemaakt met 3 middelgrote honden, van de 38 schapen zaten er 12 in de sloot, laat staan dat het wolven waren.
  moeten we zeker de weilanden omheinen of in de nacht opstallen,dan weet ik wel een betere oplossing.

 • landboer

  burnetti je bedoelt in #27 zeker dat we de Rendac straks niet meer nodig hebben?

 • trijnie

  #37 luctor die wolf daar ben ik niet bang voor, waarom zou ik?
  Er zijn al teveel mensen met indianeverhalen en de boel wordt weer flink opgeblazen.
  Maar een wolf die op klaarlichte dag door een straat loopt, is er niet één uit de vrije natuur, daar stel ik mij toch wat anders van voor.

 • PetervanKempen

  @trijnie, goed zo Trijnie je hebt inmiddels een oog ontwikkeld voor wat echt wild is en een nepwild dier. Hoorde vandaag dat ie voor de Action stond ergens in Gronigen . Het is wel een beetje sneu dat zoveel BObO's zich zo enorm dik maken over een ontsnapt of gestoord exemplaar van Canis lupus, die duidelijk de weg kwijt is. Ik wacht op die echte wilde wolf , die zich niet of nauwelijks laat zien aan mensen, en daarom ver in de bossen af en toe een ree slaat. Deze is in alle opzichten niet zo, dus nep.

 • Broes

  De laatste regel van dit artikel zegt genoeg:
  'We gaan de wolf goed volgen. Zolang er geen schade is, is er niets aan de hand', zegt Wynia.

 • Elevage

  Wynia gisteren op tv gezien, het kwijl droop er nog net niet uit zijn mond, die man is de komende maanden niet aanspreekbaar (als ie dat al was)

  Trouwens de wolf lijkt niet wild maar een tam exemplaar op zoek naar een voerbak die hem bekend voorkomt. Misschien bij Marianne kijken??

 • Mozes

  De wolf is inmiddels geariveerd op het meest noordelijke punt van Nederland. Daar kan hij mooi zieke en zwakke zeehondjes opvreten. Dat komt de gezondheid van de zeehondenpopulatie ten goede en tevens de gezondheid van de Nederlandse financiën door minder geld voor de zeehondenopvang van Lenie 't Hart.

 • Hogman1

  Mooi he de Fabeltjeskrant voor Adults
  Bor de Wolf keert weer terug naar de enge Oostvaardersplassen Mijnheer de Uil is van zijn troon gestoten door de TerrorOehoe
  En Frans Vera introduceert Kroko de Belgische Platbektekkel om samen met Bor de ganzenpopulatie te reguleren.
  En dat allemaal bedacht door ZooTycoon-Frans
  Want achter zijn PC lukte dat toch ook!

 • Mels

  Wat zal deze wolf ondertussen gekost hebben???

 • alkoto

  Duidelijk een tamme wolf.Denk dat onze Poolse vrienden weer een grap hebben uitgehaald.

 • Jan van het Zand

  Melkkoeien moeten in de wei, schapen moeten op stal. Je wordt knettergek van die natuurgekken...
  Die fauna-pipo weet niet eens, dat de meeste schapenhouders geen of amper huisvesting hebben voor hun schapen.
  Laat staan dat ie weet, dat de schapen in de winterperiode de graslanden onderhouden door te grazen. En dan gaan de schapen rond in de regio van melkveebedrijf tot melkveebedrijf ...
  Inderdaad het beste is de wolf doodschieten of vangen en het land uitzetten, voordat het een ramp wordt, zoals met de wilde zwijnen op de Veluwe en in Zuid-Oost Brabant of met de overbevolking door allerlei ganzen... Of nog erger: Hongerdood voor runderen en paarden in de Oostvaardersplassen...

 • veldzicht

  Parel,die laatste zin had je er beter niet bij kunnen zetten,daar voor zijn er wolven nodig,alleen zijn er honderden roedels wolven nodig in N.L. om alle overtollige ganzen, zwijnen en herten te beperken en dan mogen ze niet eens een schaap pakken.

 • boerengolf1

  Brunetti, Ieder kind dat verongelukt is er een te veel, verder praat je als een kip zonder kop.

 • agro1


  onze hooggewaardeeerde natuurverdwaasden doen steeds het enige wat ze kunnen, nl.: het beschermen van de vlooien op de hond. het inlevingsvermogen naar de hond toe is enigszins beperkt, maar ja, kleinigheidje hou je toch, honden genoeg, niewaar????

 • ed12345


  Fryskhynder hier in canada zitten ze ook .ik zit hier 35 jaar en inderdaad vaak hoor je er niet over maar gebeuren doet het wel zo heel af en toe

  Vee schapen en kalveren hebben in de echte wolf en cayoti gebieden wel heel vaak schade daar is het een groot probleem en aan geweren ontbreekt het hier niet

 • Sevenhuijsen

  Van de ganzen en zwanen was het ook zo'leuk' dat het er al meer werden, maar ondertussen is het een hele plaag

 • ed12345


  Ach ja de jacht moet nog een stukje moeilijker worden .Ik was eergisteren bij vrienden waar vader en zoon een jachtacte hebben ,vader en grootvader waren jachtopziener. De zoon zei dat de politie de geweren bij hem was komen controleren en hij ongeveer behandeld werd als een mogelijke crimineel  Geen wonder dat er jagers zijn die het zo zachtjes aan zat worden De vader vertelde me dat binnen 2 jaar voor de hazen een afschotvergunning moet worden aangevraagd daar is hij als fruitkweker helemaal niet blij mee

 • veldzicht

  Thieme ook weer blij.

 • ed12345


  Veldzicht het is zo jammer dat de nadelen en gevolgen van niet of bijna niet meer jagen voor Thieme bewust en voor veel stedelingen niet onder ogen gezien kunnen worden

  Het wordt tenslotte honderden jaren gedaan met zo te zien goede gevolgen Er is nog steeds wild en waar normaal bejaagd wordt zijn de aantallen in voor alleman aanvaardbaar

 • marco-vdb

  zo snel mogelijk al het pluimvee naar binnen!!!

Laad alle reacties (61)

Of registreer je om te kunnen reageren.