Home

Nieuws 3 reacties

'VWS moet sturing geven aan NVWA'

Den Haag - De ChristenUnie wil dat het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) weer primair verantwoordelijk wordt voor het toezicht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber zal dit morgen bepleiten bij het debat over voedselveiligheid.

Dik-Faber vindt dat  de NVWA niet elke keer de afweging moet maken tussen volksgezondheid en voedselveiligheid aan de ene kant en de economische belangen aan de andere kant. "Zowel bij de Q-koortsepidemie als bij de voedselfraudeschandalen was er kritiek op de rol van de NVWA. Die schijn moet vermeden worden."

De versterking en verbetering van de NVWA staan woensdag geagendeerd voor een overleg in de Tweede Kamer.  De ChristenUnie vindt dat minister Edith Schippers (VWA) en staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) nu goede stappen zetten met een plan van aanpak om de capaciteit en kwaliteit van de NVWA te verbeteren. Daarbij kan het bestuurlijk primaat echter niet bij het ministerie van Economische Zaken liggen, vindt de ChristenUnie.

Laatste reacties

 • Burnetti

  Mee eens maar voor verschuiving van bestuurlijk mandaat van EZ naar VWS is bij marktpartijen en politiek geen draagvlak. Wishful Thinking.

 • joannes

  Genoemd voorbeeld is veel te eng gegericht op crisis management. In crisis zullen altijd onvolledige afwegingen gemaakt worden. De tijd voor een breed, gemeten en gewogen onderzoek ontbreekt! Laat het NVWA eerst maar eens in dienst van de bevolking werken inplaats van voor de multinationals die met hun lobbies die NVWA op het midden en klein bedrijf afsturen. En..... zelf buiten schot blijven met hun zogenaamde eigen controles en ¨sluitende¨administraties!  

 • Burnetti

  @ joannes#2: welke opdracht voert volgens jou de NVWA uit voor multinationals?
  Allemaal emotie.

Of registreer je om te kunnen reageren.