Home

Nieuws 6 reacties

VVD bezorgd over kunstmestvervangers

Den Haag/Brussel – De VVD-fracties in de Tweede Kamer en het Europees Parlement maken zich zorgen over de voortgang van de ontwikkeling van kunstmestvervangers uit dierlijke mest.

Zowel Jan Huitema als Helma Lodders hebben vragen gesteld. Volgens de politici blokkeert de Europese Commissie de innovatiekracht van Nederlandse boeren door het gebruik van natuurlijke kunstmestvervangers niet te accepteren.

"Ik kan er met mijn boerenverstand niet bij dat boeren hun eigen mest niet mogen gebruiken. We importeren kunstmest en klagen over de mest die overblijft. Fosfaatkunstmest halen we zelfs uit Marokko, terwijl we in Nederland een prachtige kunstmestvervanger voorhanden hebben. Europa loopt hier aan de leiband van de kunstmestlobby, dat moet stoppen", aldus Europarlementariër Huitema.

"Wereldwijd groeit het tekort aan fosfaten. Overstappen op natuurlijke kunstmestvervangers biedt naast milieuwinst dan ook kansen voor export. Dat Europa die kansen blokkeert zich tegelijkertijd zorgen maakt over de groeiende vraag voedsel wereldwijd laat zien hoe wereldvreemd dit beleid is", vindt Tweede Kamerlid Lodders.
Nederland pleit al geruime tijd voor het toelaten van mineralenconcentraten uit dierlijke mest als kunstmestvervanger. Tot nu toe heeft de Europese Commissie wel goedkeuring gegeven voor een pilot, maar nog niet voor een generieke derogatie om deze meststoffen als kunstmest te gebruiken. De Commissie zegt dat de gehalten van de mineralenconcentraten hiervoor nog te veel variëren.

Laatste reacties

 • Goetstouwers


  Eindelijk eens politici die hun nuchter boerenverstand gebruiken.

 • joannes

  Brussel is een Lobby club waar de Nederlandse Agrarische activiteit met jaloezie bestreden wordt met een gordijn aan inconsistente regelingen waarmee eea in toom gehouden lijkt te moeten worden. Laat je niet met een kluitje in het riet sturen Jan; goed werk!

 • Zuperboer

  Goed werk: Steun de landbouw.

 • Jaap39

  Let wel:
  U vecht tegen partijen als de Koninklijke DSM. 

  Die hele mestwetgeving van gisteren 30 maart kan zo de prullenbak in. Ruil de kunstmest gift om in dierlijk stoffen en we komen linea recta in een tekort situatie op de mestmarkt!

  Mestoverschot is enkel een boekhoudkundig overschot.

 • Jaap39

  Let wel:
  U vecht tegen partijen als de Koninklijke DSM. 

  Die hele mestwetgeving van gisteren 30 maart kan zo de prullenbak in. Ruil de kunstmest gift om in dierlijk stoffen en we komen linea recta in een tekort situatie op de mestmarkt!

  Mestoverschot is enkel een boekhoudkundig overschot.

 • cornelis 22

  Gelukkig toch niet iedereen in de politiek is mesjogge.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.