Home

Nieuws

Uralkali ziet markt voor kali verbeteren

Moskou – Uralkali verwacht dat dit boeren jaar wereldwijd 58 tot 59 miljoen ton kali gebruiken, tegen circa 62 miljoen ton in 2014.

Eerder ging de Russische kaliproducent, de grootste in haar soort, voor 2015 nog uit van een miljoen ton minder. Uralkali put onder meer hoop uit een aantrekkende vraag in India, na China de grootste importeur van de kunstmest.
India zal volgens Uralkali 4,5 tot 4,7 miljoen ton kali importeren. Dat is wat meer dan eerder en bovendien kan het tonnage nog groeien omdat India haar subsidies voor kunstmest steeds minder focust op stikstofkunstmest. India richt zich steeds meer op NPK, een product waar kali, fosfaat en stikstof deel van uitmaken.
Uralkali maakte haar marktverwachtingen bekend in de kantlijn van jaarcijfers. Het financiële plaatje van Uralkali viel beleggers niet tegen. Na belastingen kwam Uralkali uit op een verlies van $631 miljoen (€597 miljoen), waar een jaar eerder nog ongeveer zo'n bedrag winst werd geboekt. Maar dat kwam goeddeels door de koersval van de roebel, die ook gevolgen had voor de waardering van bezittingen.
De onderliggende winst nam juist 9,2 procent toe tot omgerekend €1,68 miljard, en dat was zo'n 10 procent meer dan sommige analisten hadden voorspeld. De omzet nam ruim 7 procent toe tot omgerekend €3,37 miljard en dat was ook wat meer dan geraamd. Uralkali wijt de resultaten aan een 'robuuste vraag'. In 2014 wist Uralkali het verkochte volume met 24 procent op te voeren tot 12,3 miljoen ton.
Dat de vraag weer toenam was ten minste deels te danken aan een duidelijke prijsdaling. Met name in Zuidoost-Azië was de prijsconcurrentie volgens Uralkali enorm. Het bedrijf zelf verliet enkele jaren geleden een exportkartel waar ook het Wit-Russische Belaruskali deel van uitmaakte, juist om met een lage prijzen beleid marktaandeel te winnen.

Of registreer je om te kunnen reageren.