Home

Nieuws 7 reacties

Toelating 'chloorkip' stap dichterbij

Brussel – De Europese Unie heft mogelijk nog voor het einde van 2015 een importverbod op voor kippen die geschoond zijn met het chemische peroxyazijnzuur. Daarmee wordt de deur voor Amerikaanse 'chloorkippen' wijd opengezet en komt een vrijhandelsverdrag met de Verenigde Staten, TTIP, dichterbij.

Het nieuws komt tegelijk met een Brits rapport dat waarschuwt dat TTIP kan leiden tot druk op standaarden.
De Europese voedselveiligheidsautoriteit Efsa concludeerde al eerder dat het gebruik van de chemicaliën geen gevaar vormt voor de volksgezondheid. Het gif wordt zo verdund dat het niet in vlees is terug te vinden, aldus de experts in Parma. Efsa meent ook dat het onwaarschijnlijk is dat gebruik van het chemisch goedje leidt tot resistentie tegen antimicroben.
Binnen de onderhandelingen over TTIP zet de VS in op toelating. Volgens de VS is het importverbod niet op wetenschappelijk bewijs gestoeld en in feite protectionistisch. In de EU zelf wordt chloor soms bij het schonen van sla gebruikt. De chloorkip heeft zich de laatste maanden ontpopt tot symbool van Europese tegenstanders tegen TTIP.
De EU stelt zich op het standpunt dat voorkomen beter is dan genezen. Het opduiken van bacteriën als salmonella en campylobacter worden tegengegaan door hygiëne in de boerderij, logistiek en in het slachthuis met strenge regels te bewaken. Volgens de maatschappelijke organisatie Friends of the Earth lijkt kip geschoond met peroxyazijnzuur nog dit jaar te worden toegelaten door de Europese Commissie.
Een rapport van een parlementaire commissie in het Verenigd Koninkrijk komt tot de conclusie dat TTIP Europese milieu- en gezondheidsstandaarden onder druk zet. Onderhandelaars zeggen dat dossiers als de chloorkip of met groeibevorderaars geproduceerd varkens- en rundvlees niet op tafel liggen. Maar volgens de rapporteurs zal de ambitie van TTIP om in de toekomst bij het zetten van standaarden samen te werken, wel degelijk leiden tot lagere normen.

Laatste reacties

 • trijnie

  Het wordt tijd voor een rood, wit,blauw vlaggetje op de kip en produkten die ik en met mij meerderen, gegarandeert WEL wil kopen.
  Wij willen als consument GEEN verweggistan chloor kip.

  Waarom wordt ons van alles voorgeschoteld wat in het geheel niet nodig is?

 • somporn

  Omdat de vele boomknuffelaars in NL op alles en iedereen wat te zeuren heeft en de NL veehouders het in hun ogen nooit en te nimmer goed doen.
  Daarom is alles wat van ver komt veeeel beter dan in NL.
  Uit het oog,uit het hart,wat van ver komt valt toch niet te traceren.
  Dank aan alle activisten.

 • Jan Veltkamp


  HDat je je goed verwoord Somporn. Er is dus een taak weggelegd voor de NL kipproducenten. Gewoon rondschreeuwen dat de USA kip zo vervuild is dat ze met chloor moeten worden schoongespoeld.

 • veldzicht


  Zijn die  cloorkippen echt wel zo smerig als het klinkt,als er nog resten choor opziitten en het smaakt er ook naar dan koopt toch niemand het.

  het is natuurlijk wel de tactiek van de activisten,hangen er een etiket op,bioindustrie,megastal,volgespoten met medicijnen en hoormonen en de media springt er gretig op in  en en laten alleen de negetieve kanten zien en horen.

  die op geld beluste veehouders verliezen het  dan altijd tegenover die arme diertjes die worden uitgebuid volgens partijen als w.d. pvdd.

   

   

 • veldzicht


  uitgebuit met een t

 • J@gertje

  Laat de consument zich maar ziek eten.
  De boer krijgt toch de schuld en de directeuren van de slachterijen gaan er met het grote geld vandoor.
  Hier staat morgen verse knalgans op het menu.

   

 • Ferm

  Dus als de TTIP erdoor komt, wordt de Amerikaanse standaard leidend, gezien de chloorkip. Gaan onze standaarden dan ook omlaag of wordt het net als met de Oekrainsche kooieieren? Hoezo concurrerend

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.