AlgemeenNieuws

Toelating ‘chloorkip’ stap dichterbij

Brussel – De Europese Unie heft mogelijk nog voor het einde van 2015 een importverbod op voor kippen die geschoond zijn met het chemische peroxyazijnzuur. Daarmee wordt de deur voor Amerikaanse ‘chloorkippen’ wijd opengezet en komt een vrijhandelsverdrag met de Verenigde Staten, TTIP, dichterbij.

Het nieuws komt tegelijk met een Brits rapport dat waarschuwt dat TTIP kan leiden tot druk op standaarden.

De Europese voedselveiligheidsautoriteit Efsa concludeerde al eerder dat het gebruik van de chemicaliën geen gevaar vormt voor de volksgezondheid. Het gif wordt zo verdund dat het niet in vlees is terug te vinden, aldus de experts in Parma. Efsa meent ook dat het onwaarschijnlijk is dat gebruik van het chemisch goedje leidt tot resistentie tegen antimicroben.

Binnen de onderhandelingen over TTIP zet de VS in op toelating. Volgens de VS is het importverbod niet op wetenschappelijk bewijs gestoeld en in feite protectionistisch. In de EU zelf wordt chloor soms bij het schonen van sla gebruikt. De chloorkip heeft zich de laatste maanden ontpopt tot symbool van Europese tegenstanders tegen TTIP.

De EU stelt zich op het standpunt dat voorkomen beter is dan genezen. Het opduiken van bacteriën als salmonella en campylobacter worden tegengegaan door hygiëne in de boerderij, logistiek en in het slachthuis met strenge regels te bewaken. Volgens de maatschappelijke organisatie Friends of the Earth lijkt kip geschoond met peroxyazijnzuur nog dit jaar te worden toegelaten door de Europese Commissie.

Een rapport van een parlementaire commissie in het Verenigd Koninkrijk komt tot de conclusie dat TTIP Europese milieu- en gezondheidsstandaarden onder druk zet. Onderhandelaars zeggen dat dossiers als de chloorkip of met groeibevorderaars geproduceerd varkens- en rundvlees niet op tafel liggen. Maar volgens de rapporteurs zal de ambitie van TTIP om in de toekomst bij het zetten van standaarden samen te werken, wel degelijk leiden tot lagere normen.

Beheer
WP Admin