Home

Nieuws 25 reacties

'Te veel grote grazers Oostvaardersplassen'

Utrecht - Het lijden van grote grazers in natuurgebied Oostvaardersplassen is niet aanvaardbaar.

Het verdient aanbeveling om bijvoorbeeld de heckrunderen volledig uit het gebied te verwijderen. Ook kan een goed uitgevoerd afschotbeleid de dieren onnodig lijden besparen.

Dat liet de KNMvD, de beroepsvereniging van dierenartsen, maandag weten. De dierenartsen pleiten voor een ander beleid voor de zogenoemde grote grazers in de Oostvaardersplassen. In het gebied leven onder meer heckrunderen, konikpaarden en edelherten. In de winter sterven vaak dieren doordat er niet genoeg voedsel is voor de totale populatie.

Volgens de dierenartsen kan het vlees van afgeschoten dieren wellicht zijn weg vinden naar de consument of worden gebruikt als voer in dierentuinen. Naast afschot zijn ook andere maatregelen denkbaar, zoals herplaatsing naar andere natuurgebieden.

Laatste reacties

 • frankrooi

  Snel er heen met uw actiegroep Esther Ouwehand. Vergeet de actieborden en de pers niet.

 • kleine boer

  Nee gaat ze niet naar toe daar zijn geen boeren....

 • gjh

  eindelijk een nuttige klus voor de nvwa doen ze toch wat nuttigs

 • alco1

  Hongersdood is een van de ergste manieren van doodgaan.
  En nog hoort men de PvdD en Wakker Dier er niet over.
  Zijn er daar geen boeren uit de buurt die door met borden hen hier aan schandpaal kunnen nagelen.

 • Jaap39

  Kom er maar in Ishtar met uw reactie......
  U kunt weer uw activistische gedrag tentoonspreiden. De linkse groeperingen helpen Nederland naar de afgrond met haar geldverslindende projecten.
  Ga aan het werk en zet uw uitkering stop.

 • ohzo

  2 weken geleden ben ik er met de trein doorheen gekomen.. Wat een grof schandaal wat er gebeurt en in-en- in triest! Ik heb niet zo gauw een gebrek aan woorden, nu wel!

 • geen boer

  @6 dat is al jaren zo hoor, en eigenlijk alleen vanuit de trein goed te zien. OVP is een persoonlijk prestigeproject van graaiende geitenbreier Frans Vera, uiteraard geheel bekostigd door de maatschappij. Het is een omheind concentratiekamp waar dieren uitgehongerd worden, heeft niks met Yellowstone of de Serengeti te maken.
  Met de veedichtheid van de werkelijk beschikbare oppervlakte (een fractie van het totaal, maar water en riet beweiden valt niet mee) zou de reguliere landbouw niet mee wegkomen. Met het dierenleed ook niet.
  De dierenpoes maakt zich al jaren totaal belachelijk hier de andere kant op te kijken, ze is duidelijk uitsluitend tegen dierlijke productie. Dierenleed 'omdat het mooi is' mag kennelijk wel...

 • ohzo

  @7, ik weet het. Ik woon al heel lang niet meer in Nl. Normaal rij ik met de auto, dan zie je dat schandaal niet zo.
  Tot je met de trein gaat, ik schrok me kapot. Is dit dan waar Nl voor staat?!

 • Mozes

  Als de boeren in Dalfsen slim waren geweest hadden ze de giertonnen achterwege gelaten maar hadden ze een groot spandoek neergezet met de tekst 'wanneer demonstreren jullie bij de Oostvaarder plassen?'. Als dat op het 8 uur journaal was gekomen waren zowel de PvdD als heel links Nederland in verlegenheid gebracht.

 • Realist

  Waarom is er niemand die daar het hek opent?
  Als je dieren natuurlijk gedrag wilt laten vertonen, en dat ook wilt onderzoeken, moet je ze immers de mogelijkheden geven om voedsel te zoeken, een hek belemmerd dit..........

  je moet aantallen passend maken aan oppervlakte, of de oppervlakte passend maken aan de dieren.

 • DJ-D

  Kunnen we als boeren ze niet bij gaan voeren. Cameraploeg erbij. Spandoek: help deze dieren de winter door.

 • LUCTOR

  Ik meende dat het in voorgaande jaren door de vorst en sneeuw kon gebeuren dat er een verhoogd uitval percentage was?
  De afgelopen winters waren gewoon zacht had vorig jaar de eerste beesten op 1maart in de wei en ik woon toch ook in NL hemelsbreed 80km van de Oostvaardersplassen.
  Heb deze winter het gazon een aantal keren gemaaid omdat het gras doorgroeide. Heb de laatste beesten 23 dec 2014 binnen gedaan omdat het te nat werd gaf ze een baal eerste klas hooi bij maar lieten ze links liggen omdat er voldoende gras in de wei was.Aan dit soort feiten kunnen we afleiden dat er behoorlijk wat mis is met onze democratie we horen er geen PvdD over waarom grijpen controlerende instanties zoals NVWA niet in want er vind toch op grote schaal dierenmishandeling plaats.

 • veldzicht

  Als een gewone boer zo met zijn dieren was omgesprongen
  sprak heel Nederland er (terecht) schande van,
  hang je er een bordje bij 'natuur' staat heel links Nederland er bij te kwijlen wat een geweldig natuur gebied het wel niet is.
  als ik koe was wist ik het wel waar ik liever zou zijn op een boerderij met goed eten en prima verzorging of een langzame hongerdood in de oostvaardersplassen.

 • joannes

  Pas maar op met bijvoeren! Daar zullen wel strenge regels voor bestaan. Regels die het een overtreding maken met straffen zoals boetes. Het blijft een schande maarja; Overheid, oftewel een ¨democratische¨ autoriteit van ¨deskundigen¨!

 • DJ-D

  Dan moet er helemaal bijgevoerd worden. Wie belt de telegraaf. Zal ik een baal hooi over hek gooien. Kijken wat er gebeurt. Hoop gevangenisstraf!

 • trijnie

  Er is geen nieuws onder de zon.
  Dit gaat al jaren zo, ondanks vele protesten. Ook van matuurliefhebbers.
  Maar het gaat veranderen, de wolf komt eraan.

 • LUCTOR

  @trijnie Er is wel degelijk nieuws de overheid wil altijd alles onderbouwd zien met rapporten van deskundigen een beroepsgroep als veeboeren met een hbo opleiding is volgens de maatstaven van de overheid niet deskundig genoeg om aan deze dieren kwellerlei een eind te maken. Ga er daarom vanuit dat de KNMvD wel als deskundigen gezien worden.Gezien je leeftijd kun jij nog wel een lakenvelder biefstukje uit het vechtdal kunnen kopen maar je kleinkinderen zullen dit waarschijnlijk niet meer kunnen gezien de verwachte grensoversteek van de wolf zal hij eerst het weitje aandoen waar die lieve schaapjes van je lopen daarna volgen de lakenvelders.

 • japke33

  Ik snap niet dat de pvdd hier niet gaat demonsteren? Zoveel onnodig dierenleed, maar daar sluiten ze hun ogen voor. Samen met dierenbescherming en de rest van de linkse clubjes. Nee ze gaan liever boeren pesten, die goed voor hun beesten zorgen.
  Dat hier de dieren creperen van de honger en kou, kan ze niks schelen. Ze maken er een mooie film over, en zijn er ook nog trots op. Jammer dat ze de echte waarheid niet laten zien.

 • ohzo

  Ja trijnie, de wolf komt eraan. Moet je even 'agrarheute' van vandaag googlen, dan weet je waar dat toe leidt:
  <>. Mensen staan zo ver weg van de realiteit, denken dat alles een spelletje is. Het is beangstigend dat onnozeligheid en stommiteit blijkbaar geen grenzen meer kent.

 • schoenmakers1

  komt omdat in nederland teveel mensen mogen beslissen zonder dat ze zelf verantwoordelijk zijn voor hun fouten

 • Zippie

  En Frans Vera op radio 1 maar roepen dat we allemaal leugenaars zijn.
  randmalloot.

 • Elevage

  te veel mensen achter bureau's laten zich leiden door een wortel aan een stok te houden. Ze verzinnen de meest domme plannen, halen een bult subsidie binnen, doen er een sausje natuur overheen en de massa vindt het prachtig.
  Hoe lang en hoe vaak is er al niet gezegd dat de dieren lijden in deze slecht georganiseerde dierentuin...............
  waarom zou er nu ineens wat veranderen? Zolang er geen aandacht is van de PvdD en zolang de subsidiepot nog niet leeg is gaan we gewoon nog even door.

 • J@gertje

  Trijnie, ik weet dat het vergeefse moeite is maar kijk even op onderstaande link.
  <>

 • PetervanKempen

  Dus toch..................
  Zouden we dan toch de terugkeer naar normaal omgaan met dieren in natuurterreinen mogen gaan meemaken?

 • ed12345

  Elevage die subsidiepot komt helaas niet leeg daar zitten die groenen te kort voor bij het vuur

Laad alle reacties (21)

Of registreer je om te kunnen reageren.