Home

Nieuws

Stortelder nieuwe varkenstopman Vion

Boxtel – Frans Stortelder (55) wordt verantwoordelijk voor de varkensvleesactiviteiten van Vion Food.

Stortelder volgt Godert Tegelberg op als 'COO Pork' omdat deze onvoldoende in staat bleek geslachte dieren optimaal en marktgericht te verwaarden. Stortelder was eerder directeur van de Doetinchemse slachterij Sturko. Na de overname daarvan was hij van 2001 tot 2003 directievoorzitter van Dumeco.

Dumeco is een voorganger van Vion. Dumeco draaide in de jaren met Stortelder aan het hoofd financieel niet goed. Grootste probleem van Dumeco was volgens ingewijden dat het een te klein deel van het totale varken goed op de markt wist te brengen. Na de vorming van Vion vertrok Stortelder naar Denemarken waar hij enige jaren een slachterij, Jutland Meat, bezat. Deze varkensslachterij ging in 2013 failliet. Volgens Vion is de aanstelling van Stortelder geen opmaat naar splitsing in een varkens- en rundvleesbedrijf, waarbij één van de twee door aandeelhouder ZLTO verkocht wordt.

Stortelder werd in juli 2014 al aangesteld als adviseur van Vion. De inmiddels vertrokken topman Michiel Herkemij bracht meer adviseurs aan die het noodlijdende concern moesten versterken. Stortelder adviseerde over de opzet en  uitvoering van een centrale valorisatie-afdeling. Voorheen vermarkten vestigingen  zelf. Deze werkwijze leidde volgens Herkemij tot onnodige kosten in het productieproces en gebrek aan samenwerking tussen vestigingen.

Het vertrek van Tegelberg is verrassend. Enkele weken geleden zei Tegelberg na afloop van de jaarvergadering van de Duitse belangenbehartiger voor varkenshouders ISN "nog zeker vijf jaar" bij Vion te willen blijven. Op zichzelf kan dat nog steeds. Net als de terzijde geschoven financieel topman Jacques Straathof blijft de oud-manager uit de champignonsector in dienst voor enkele groepsbrede projecten inzake de ontwikkeling van exportmarkten en integratie met Duitsland. Net als bij Straathof is voor deze activiteiten geen eindtijd afgesproken.

Interim-CEO Tom Heidman denkt dat door een betere afstemming van het grote aanbod op de wereldwijde marktvraag, uit onder meer China, Amerika, Japan, Korea en Australië, verwacht Vion Food de resultaten significant te kunnen verbeteren.  "Wij zijn als geen ander in staat om op basis van onze vleesexpertise en onze marktkennis het aanbod accurater en beter af te stemmen op de huidige en de verwachte vraag van de markt."

Of registreer je om te kunnen reageren.