Home

Nieuws 14 reacties

'Stop openbare inschrijving pacht'

Nijkerk - Zowel het CDA als SGP maken zich grote zorgen over de openbare inschrijving van pachtgronden die in het bezit van het Rijk en beheerd worden door Rijksvastgoed en ontwikkelingsbedrijf (RVOB). Dit lieten beide partijen weten tijdens de jaarvergadering van de Bond van Landpachters, vandaag in Nijkerk.

Vorig jaar werd bij een openbare inschrijving €2.751 per hectare geboden door een boer. RVOB heeft eerder al aangegeven ook dit jaar dergelijke vrije inschrijvingen te organiseren voor pachtgrond. "Een openbare inschrijving schiet zijn doel voorbij", zegt CDA-Kamerlid Geurts. "Ik heb grote zorgen over het beleid van RVOB. Ik ga de strijd aan, want de Kamer gaat erover. Ik maak me zorgen. Toen ik die prijzen zag vroeg ik me af, hoe kan dat nou? Smeren deze bedrijven de hoge pachtprijs uit over de grond die ze in eigendom hebben? Dit is heel erg voor bedrijven met veel pachtgrond en die dat niet kunnen doen. Het kan niet zo zijn dat de overheid schaalvergroting aanjaagt. Dit is nu het beleid van de overheid, maar het is zeker niet duurzaam en het getuigt niet van goed rentmeesterschap. Als we de RVOB niet stoppen dan gaan ze door. Voor de bv Nederland is dit geen goede ontwikkeling."

De SGP en het CDA vinden dat openbare inschrijvingen duurzaam grondgebruik tegenwerkt. Dit omdat de nieuwe pachter de grond kortdurend in gebruik heeft en dan niet als prioriteit heeft om zuinig om te gaan met de grond.

Geurts vraagt zich af of het Rijk nog wel dergelijke grond in bezit moet hebben. Zeker als het gaat om niet-strategisch grond die mogelijk in aanmerking komt voor stedelijke uitbreiding, natuur of infrastructuur.

Laatste reacties

 • info36

  Eindelijk zeer goede visie vanuit de kamer!

 • schoenmakers1

  naheffing op de te goedkope grond die in het verleden de vriendjes hebben gekregen? Iemand anders kwam niet in aanmerking

 • haverboer1

  ze vergeten even te melden dat die bewuste agrariër geen geld kreeg van de bank om zoveel pacht te betalen.

 • cornelis 22

  Wie betaalde dan wel?

 • fendtvario312

  Een hoe moet een jonge boer dan groeien? Ieder heeft nu toch een eerlijke kans? Grond kopen voor 100.000 zit er ook niet in! En dat het voor pachter stijgt, je hoeft niet, je mag. En dat de huidige pacht een lachertje is, is een feit met zulke biedingen. Vraag en aanbod hoort de prijs te bepalen.

 • martijn.ter.horst1

  @haverboer1
  Klopt. Dat hoorde ik ook. Ik zoek het morgen uit.

 • gjcamps

  inschrijven is toch de eerlijkste manier. Alternatief is door een notaris laten verloten. Alle andere methoden zijn niet zuiver (vriendjes/belangen verstrengeing).

 • joopi

  het is voor volledige pachters niet op te brengen zulke bedragen, is niet erg maar het is wel een feit dat je een kaalslag krijgt onder de pachters

 • zon

  #3,4,6.
  Ben ook zeer benieuwd wanneer dat werkelijk zo is wat de gevolgen zijn voor betrokkenen.

 • Richarddebie

  @martijn.ter.horst1
  de bank om geld vragen om de pacht te kunnen betalen? Misschien dat de bank uit dit 'ondernemerschap' nog meer conclusies kan trekken. De maximale terugverdientijd van de pacht mag en kan nooit hoger zijn dan een groeiseizoen. De bank hoort investeringen te financieren en geen kosten.

 • martijn.ter.horst1

  @haverboer1
  Ik heb het uitgezocht. RVOB zegt dat alle 11 percelen gegund zijn aan de hoogste bieders. Zie http://www.boerderij.nl/Home/Nieuws/2015/3/RVOB-biedt-weer-pachtgrond-aan-1723535W/

 • xw

  @martijn.ter.horst1, jawel rvob zal de percelen wel hebben gegund aan de hoogste bieders. Dat is hun doel. En wie de pacht gaat betalen zullen ze toch niet hebben gevraagd? Als ze maar worden betaald per 1 juli en per 31 december dan is het voor hun voldoende. Of zie ik het verkeerd?

 • cornelis 22

  Je moest die pacht niet per juli of november betalen maar telkens een jaar vooruit en een bankgarantie dat je de gehele gunningsperiode betaald, op deze manier echt alleen voor de kapitaalkrachtigen. Aan het eind van de pacht wordt de bemestingstoestand vergeleken met de begintoestand is die lager dan wordt op pachters kosten bijbemest al kost dat een miljoen aan heffingen. Alleen half garen schrijven op zoiets in.

 • agro1


  wie niks te verliezen heeft kan alles rikeren.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.