Home

Nieuws 4 reacties

Status plattelandswoning niet hersteld

Den Haag - Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) heeft geen mogelijkheden om de plattelandswoning nieuw leven in te blazen.

De Raad van State heeft in februari uitgesproken dat voor voormalige agrarische woningen dezelfde luchtkwaliteitsnormen gelden als voor burgerwoningen op het platteland. Daarmee is de speciale status voor plattelandswoningen onderuit gehaald.

In antwoord op Kamervragen van Helma Lodders, Hayke Veldman en Remco Dijkstra (VVD) zegt de minister dat er geen mogelijkheden zijn om de uitspraak van de rechter terug te draaien. Schultz van Haegen wil  in het Besluit Kwaliteit Leefomgeving wel een voorziening opnemen voor plattelandswoningen, maar daarmee wordt niet weggenomen dat de luchtkwaliteitsnormen daar op dezelfde manier beoordeeld worden als voor burgerwoningen.

De wetgever heeft de Wet Plattelandswoningen gemaakt met het doel om voormalige agrarische woningen beschikbaar te maken voor burgers die niet aan het bijbehorende bedrijf verbonden zijn. De plattelandswoning had volgens de wet  een vergelijkbare status als de bedrijfswoning. De rechter heeft daar nu een streep door gehaald. Voor bedrijfswoningen gelden - als het gaat om luchtkwaliteit - minder strenge eisen als voor woningen die niet aan het bedrijf verbonden zijn.

Laatste reacties

 • Peerke1


  Dus de bedrijfswoning niet aan een burger verkopen ale je geen problemen met het bedrijf wilt.

 • kenijor

  En als je buren hun agrarische activiteiten staakt en hun huis aan een burger verkopen?

 • andriesmiddag


  @kenijor: Dan heb of had je sowieso niet met de Wet Plattelandswoning van doen, maar gelden Wet geurhinder en veehouderij en/of Wet milieubeheer.

 • boerderij1


  Heel de wet plattelandswoning is een gedrocht.

  Het is als een pleister op een zwerende wond plakken, het ziet er heel even leuk uit maar binnen de korste keren komt de etter er weer onderuit.

  Een oplossing zou zijn om in zo`n geval de woonbestemming er vanaf halen en er een bouwtitel ervoor terug te geven. Zo kan deze bewoner op een andere plaats een nieuwe woning bouwen.

  Toegeven het is wel zuur voor mensen met een agrarische bedrijfswoning die altijd dachten dat ze een 'villa' in het buitengebied konden verkopen voor veel geld.

  Van de andere kant, ze hebben ook een huis gebouwd op goedkope grond en vaak met fiscale voordelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.