Home

Nieuws

Saudi-Arabië houdt olieproductie op peil

Berlijn - Saudi-Arabië is niet van plan om zijn olieproductie ook maar enigszins terug te schroeven.

Minister van Olie Ali Al-Naimi zei woensdag op bezoek in Berlijn dat het land zo veel olie levert als zijn afnemers nodig denken te hebben.

Saudi-Arabië is 's werelds grootste olieproducent. Mede door een overaanbod van de grondstof halveerde de olieprijs in de afgelopen maanden. Landen binnen het kartel van olie-exporterende landen OPEC riepen daarop de andere leden op de productie terug te schroeven, om de prijsval tegen te gaan. Veel OPEC-leden zijn bezorgd over de gevolgen van de sterk gedaalde olieprijzen op hun begrotingen.

Al-Naimi wil echter niets weten van een lagere productie "tenzij klanten weigeren het product aan te schaffen", zo zei hij. De minister acht die optie echter onwaarschijnlijk omdat in zijn ogen Saudi-Arabië wordt beschouwd als de meest betrouwbare leverancier te wereld.

Door de productie op niveau te houden wil Saudi-Arabië onder meer tegenwicht bieden aan de verdere groei van de Amerikaanse olieproductie. De sterke groei van het aanbod van olie was de afgelopen maanden een van de drijvende krachten achter de enorme daling van de olieprijs. Halverwege vorig jaar kostte Brentolie, de maatstaf voor olie uit het Midden-Oosten en Europa, nog bijna 116 dollar per vat.

De prijs van olie gaat de afgelopen weken stevig op en neer. Op 13 januari werd na maanden van nagenoeg onafgebroken dalingen een voorlopig dieptepunt bereikt, van iets meer dan 45 dollar per vat. Woensdagmiddag stond de prijs van Brent 0,7 procent in de min op 60,60 dollar per vat.

Of registreer je om te kunnen reageren.