Home

Nieuws 42 reacties

SP wil noodwet tegen bouw megastallen

Den Haag - De SP gaat zich sterk maken voor een noodwet om nieuwe megastallen per direct tegen te houden. Tijdens de opschorting kunnen dan nieuwe sluitende regels worden opgesteld om deze enorme veestallen definitief tegen te gaan.

Dat liet SP-Tweede Kamerlid Henk van Gerven vrijdag weten naar aanleiding van de forse toename van het aantal megastallen tussen 2005 en 2013: van 301 naar 803. Dat blijkt uit een onderzoek van bureau Alterra in opdracht van milieuorganisatie Milieudefensie.

Volgens de SP'er werkt staatssecretaris Sharon Dijksma (Landbouw) wel aan voorstellen en maatregelen om de melkproductie en de grote stallen te beperken, maar gaat dat hem niet snel genoeg. De SP werkt ook aan een initiatief voor een gezonde veehouderij, maar een noodwet kan nu eerst een harde grens aangeven, vindt Van Gerven.

Laatste reacties

 • kenijor

  Wat is een Megastal?

 • Gijs Gans

  wat is een mega woonwijk

 • varkenshouder1


  Een megastal is een parlementsgebouw in Den Haag waar 150 kakelende hanen en kippen in gehuisvest zijn. Er hangt daar ook een geurtje aan de bezetting dus een luchtwasser zou daar op zijn plaats zijn.!!!!

 • Ad7

  De SP zou vóór megastallen moeten zijn, dat zou pas echt sociaal zijn zodat hun financieel minder draagkrachtige achterban tenminste ook voor weinig geld een stukje vlees kan kopen.

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • PetervanKempen


  Vandaag een deskundige op de radio die achteraf vegetarier bleek te zijn. Die stelde dat een mega stal als begrip van meer dan 300 dieren heel goed kan zijn en hij wist er verscheidene te noemen waar de koeien naar buiten konden, die brandschoon en hygienisch waren en waar optiimaal in dieren welzijn was geinvesteerd, Zijn stellin was dat de SP en linkse partijen en co verkrampen op begrip groot is slecht, ( uit hun linkse bijbels) terwijl dat helemaal niets zegt over diervriendelijk ondernemen of duurzaamheid.

  Aleen groot zegt dus niets over diervriendelijkheid of duurzaamheid en dat is een waarheid als een koe.

 • dayo

  wat maakt het uit volgens mij hebben de meeste met grote groeiplannen het inmiddels al voor elkaar

 • Joseph,de man


  de SP heeft groot gelijk die megastallen stinken en produceren alleen voor een niet bestaande markt, en de varkenshouders produceren ook nog eens van die watervleesbommen die niemand meer eten wil denk  maar eens aan de waterbommen van een tomaten de Duitsers wilden ze niet meer.

  LEVE DE S P 

 • John*

  Als de regels op gebied van milieu en dierwelzijn versoepeld worden hoeven er niet meer megastallen te komen. Megastallen zijn het antwoord op het ontmoedigingsbeleid van al die link(s)e rakkers.

 • schoenmakers1

  wat is het probleem dat er megastallen komen en zijn?

 • Mozes

  @Joseph van Maria #7, het gaat in dit geval niet om varkensstallen maar om rundveestallen. 
  Varkensvlees wat niemand wil eten wordt niet geproduceerd omdat dat niet verkoopbaar is. 
  Varkensvlees volgens jou eisen wordt weinig geproduceerd omdat niemand de noodzakelijke prijs wil betalen. 

 • Mozes

  '<em>De SP werkt aan een initatief voor een gezonde melkveehouderij'.</em>
  Op basis van welke criteria bepaalt de SP wat wel gezond is of niet gezond is? Welke mogelijkheden zien zij daartoe in een gemeenschappelijke Europese markt? 

  Iedereen kan op zijn klompen aanvoelen dat de SP aan het leuteren is zonder enige realiteit. 

 • schapendoes

  De eigenaren van megastallen zijn zeker geen gezellige familie-boeren op klompen.
  En:
  -de uitstoot van fijnstofdeeltjes van < 0,2 (afzuiginstallaties worden vw de kostenen vaak niet goed bijgehouden en kleine deeltjes gaan heel diep de longen in  wat leidt tot kanker),
  -de vergrootte kans op resistente bacteriën o.a. MRSA (je doodzieke moeder of kind zal zomaar doodgaan omdat de longontsteking niet te bestrijden is met antibiotica) en
  -de lelijke bedrijfsachtige opzet (grote wegen, hekken, gebouwen op het platteland) maken naast
  -het onetische ervan

  een megastal zeer ongewenst.

 • varkenshouder1


  Een echte specialist die Schapendoes. Zeg dan niks.!!

 • Mozes

  @schapendoes, leg eerst eens uit wat jij bedoelt met 'megastal'. 
  Leg daarna eens uit waarom de problemen die jij ziet bij die 'megastal' zich niet voordoen bij een gewone stal. 

 • bankivahoen


  #12 is zeker niet op de hoogte van de eerste  conclusie van het grootste onderzoek onder 150000 inwoners van zo -brabant ?

  Hieruit blijkt dat er minder mensen gezondheids problemen hebben die rondom veehouderijen wonen ! Zou jij het ook fout kunnen hebben schapendoes?

   

 • Burnetti

  @bankivamoen: uit ditzelfde onderzoek blijkt dat omwonenden met COPD die langs stallen wonen vaker gezondheidsproblemen hebben dan gemiddeld.

  @Schapendoes: er is geen wetenschappelijk bewijs dat fijnstof uit stallen kanker veroorzaakt. Dit lijkt ook zeer onwaarschijnlijk omdat dit stof niet carcinogeen is.

  Dit grove fijnstof draagt wel bij aan luchtwegproblemen bij mensen met COPD.

  uit dit onderzoek blijkt wederom dat astma onder omwonenden van stallen minder voorkomt.

 • bankivahoen


  burneti@, zou roken hier de oorzaak kunnen zijn?

 • agratax2

  SP is tegen bouw nieuwe stallen. SP wil dus arbeidsplaatsen in de bouw afstoten. Ik maar denken dat SP voor zich sterk maakte voor de arme arbeider. Niets van dat alles, ze spelen onder een hoedje met PvdD en zijn tegen alles waarmee geld in het laatje komt. 

 • wenjroubos


  @schapedoes

  het is u toch ook bekend dat het antibiotica  gebruik in de melkveehouderij in nederland vele male lager is dan in de humane sector. !

  http://www.veearts.nl/2014/varken-consumeert-minder-antibiotica-dan-mens/

  en u vraagt zich af waar resistentie ontstaat ?

 • alco1

  Agratax. Ze zijn niet tegen alles waarmee geld in het laatje komt. Ze hebben totaal geen verstand van geldzaken en dan is het zeer gemakkelijk domme uitspraken te doen.

 • Mozes

  @Burnetti #16, respect voor de genuanceerde reactie. Uit onderzoek blijkt inderdaad dat het effect op de gezondheid van mensen in de buurt van veehouderijbedrijven zowel positief als negatief is. Hoe zwaar de positieve en negatieve effecten tegenover elkaar wegen is echter nog niet bekent. 

 • agro1


  19; er zijn ook wel meer mensjes dan koetjes in nl. maar totale veehouderij verbruikt veelvoud van deze kostbare stoffen, welke eigenlijk voor mensjes gereserveerd zouden moeten zijn. ik stel namelijk mensen boven dieren, ben geen marianne of dion.

 • Marco22

  Ik durf wel te beweren dat dieren in de nederlandse veehouderij het veel beter hebben dan de armste mensen in de wereld.
  Nu espee weer.

 • agratax2

  @alco1. Zeker weten dat SP weet hoe ze geld in hun laatje moeten krijgen. Ze zijn niet tegen werkgelegenheid gemaakt door de overheid, helaas levert die arbeid doorgaans geen geld op voor de gemeenschap, maar kost de gemeenschap geld. Zo gauw (mega) stallen geld gaan kosten aan de gemeenschap, ben ik ook tegenstander van stallen maar nu nog niet.

 • varkenshouder1


  #23 Daar heb je een statement Marco22. Er zijn miljarden mensen in de wereld die armzaliger leven dan bij ons de veestapel. Wat lult de SP eigenlijk.!!!!!!!!!

 • Jan Veltkamp


  @schapendoes,

  Als mega groot zo slecht is waarom gaan dan alle kleine scholen dicht en alle kleine ziekenhuizen? En waarom rijdt je dan een auto uit een megagrote fabriek en geen handgemaakte Spyker? Ik verwacht hier wel een antwoord op.

 • polsbroek

  Als de veehouderij niet mee gaat met de tijd dan verdwijnt het uit nederland dat is dan 10procent werklozen erbij Het is kiezen of delen

 • Elevage

  En dat van een partij die een tomaat!! als logo heeft. Overigens wel met een communistische ster in het midden :-)

 • alco1

  SP is een partij die luistert naar de kiezer, zei Marijnisen eens. Gewoon een meepraat partij dus. Maar niet regerings waardig dus.

 • Case1056


  Een mega stal is meer dan een grotere kudde dieren. Het is ook een verzamelplek van arbeid, welke efficienter kan worden benut. Iedereen wil ,maar naar de tijd van Ot en Sien, maar de Albert Hein is ook mega groot om de goedkopere efficientere arbeid. In één Albert Hein is meer en goedkopere keus als in 10 buurtwinkels van vroeger.  Zie het als samenvoegen van eenheden. één boer van ''vroeger'' of heden met 80 melkkoeien moet als directeur overal verstand van hebben en werk je zeker 80 uur. Voeg 5 boerderijen van 100 samen (klein gaat er toch uit) tot één van 500 melkkoeien, dan zul je zien dat daar in afwisselende werktijden ook 5 mensen werken onder nieuwe sociale werktijden van 40 uur per werknemer. (= vooruitgang te noemen). En met 5 verschilende werkervarings specialisten op een onderneming van 500 dieren gaat de speciale toegespitste zorg voor de dieren er absoluut op vooruit. Hier hoeft (met 5 man) voorzorg niet één koe kreupel te lopen. Terwijl de boer ALLEEN met 100 melkkoeien per dier veel minder zorgtijd per dier heeft. En het dier dus FF op zijn klauwverzorging moet wachten.  En pijn lijd tot productie verlies dus kost het ok nog meer geld.  EEN grote supermarkt is ook sterker en een koeien megabedrijf kan ook sterker zijn.

 • Case1056


  Een mega stal is meer dan een grotere kudde dieren. Het is ook een verzamelplek van arbeid, welke efficienter kan worden benut. Iedereen wil ,maar naar de tijd van Ot en Sien, maar de Albert Hein is ook mega groot om de goedkopere efficientere arbeid. In één Albert Hein is meer en goedkopere keus als in 10 buurtwinkels van vroeger.  Zie het als samenvoegen van eenheden. één boer van ''vroeger'' of heden met 80 melkkoeien moet als directeur overal verstand van hebben en werk je zeker 80 uur. Voeg 5 boerderijen van 100 samen (klein gaat er toch uit) tot één van 500 melkkoeien, dan zul je zien dat daar in afwisselende werktijden ook 5 mensen werken onder nieuwe sociale werktijden van 40 uur per werknemer. (= vooruitgang te noemen). En met 5 verschilende werkervarings specialisten op een onderneming van 500 dieren gaat de speciale toegespitste zorg voor de dieren er absoluut op vooruit. Hier hoeft (met 5 man) voorzorg niet één koe kreupel te lopen. Terwijl de boer ALLEEN met 100 melkkoeien per dier veel minder zorgtijd per dier heeft. En het dier dus FF op zijn klauwverzorging moet wachten.  En pijn lijd tot productie verlies dus kost het ok nog meer geld.  EEN grote supermarkt is ook sterker en een koeien megabedrijf kan ook sterker zijn.

 • Foxxy

  als we een ligboxenstal met 350 koeien een megastal noemen, hoe noemen we een stal in californie met 10.000 koeien dan? 

 • veldzicht


  Foxxy,in Californie staan die koeien niet in stallen maar in kralen met een afdak tegen de zon.,onze dieren knuffelaarster zou er gillend weg hollen,de meeste ktijgen bst toegediend en zijn na een paar jaar opgebrand.en even niet rendabel ,weg er mee.

 • sybrenm1

  @Veldzicht, in California zijn er nu veel bedrijven die ligboxstallen hebben en bst wordt amper meer gebruikt. 

 • veldzicht

  O.K.sybrenm,ik heb nogal wat familie en kennissen in Texas en Arizona daar worden de koeien wel zo gehouden en wordt nog vol op bst gebruikt.
  misschien is het in Californie anders.

 • sybrenm1

  Dan moet je family een van de weinigen zijn die bst gebruiken. Hier in Washington wordt het naar ik weet amper gebruikt. Fabrieken geven extra toeslag op bst-vrije melk. 

 • Foxxy

  enige argument tegen mega-stal,zou landschapsbederf zijn,  vanuit de koe alleen maar dierwelzijn! 

 • Jan van het Zand

  Mega festivals in Nederland met enorme geluids- en lichtoverlast in het prachtige buitengebied, waar mensen doof en dronken worden en verslaafd aan drugs en de verkeerschaos en de enorme verkwisting van politietijd om het in goede banen te leiden.  Praten we nog maar niet over de enorme vuilhoop die er achterblijft en de verstoring van de rust voor de veldmuizen en de uilen en buizerds in hún woongebied. 
  Ook maar gelijk aan banden leggen. Festivals niet meer dan 100 mensen. En liefst in feestzalen waarover de horeca beschikt. Maar niet meer in het buitengebied. Dat buitengebied moet mensen en hun activiteiten weren. Alleen maar plek bieden aan weidevogels, vossen, buizerd en haviken en arends en wolven met heckrunderen en konikspaarden en wilde zwijnen en ganzen en korenwolven..

 • PetervanKempen


  Tsja Parel, het selectief winkelen in principes ,dat is de grote specialiteit van de espee maar eigenlijk alle linkse partijen. En wat zij roepen dat hoeft niet war te zijn , het aantal stemmers wat hier op af komt omdat ze toch niet beter weten is helaas heel erg groot en raadt eens  waar ze wonen? In de steden, en niet op het platteland.(sommigen als Ishtar en spotvogel die zich als boer of plattelander voordoen uitgezonderd)

 • koestal

  Die van Gerven heeft geen verstand van economie en van dierenwelzijn en roept maar wat,meent dat alles gewoon uit de supermarkt komt

 • Burnetti

  @bankivamoen #17:
  Tussenresultaten GVO RIVM 10 3 2015:
  De info van huisartsen en vragenlijsten is geanalyseerd. De resultaten van het gezondheidsonderzoek en de relaties tussen de verschillende onderdelen zijn op dit moment nog niet bekend. Deze resultaten volgen tussen nu en zomer 2016.

  Er is een relatie tussen het aantal veehouderijen en de toename van het aantal luchtwegklachten bij COPD patienten.
  Er is ook een relatie tussen de afstand tot veehouderijen en het aantal luchtwegklachten bij COPD patienten.
  COPD patienten zijn een kwetsbare groep. Doelgroepen beleid in Nederland is er op gericht kwetsbare doelgroepen te beschermen.

  Wanneer er een relatie met leefstijl (roken) is komt dit uit de vragenlijsten. Deze relatie is niet gerapporteerd.

 • koestal

  Ga dan maar in een stad of langs een snelweg wonen met al die uitlaatgassen van auto,s

Laad alle reacties (38)

Of registreer je om te kunnen reageren.