Home

Nieuws 28 reacties

SP en GroenLinks willen direct bouwstop nieuwe stallen

Den Haag - De SP, Partij voor de Dieren en GroenLinks willen direct een stop op de bouw van nieuwe stallen.

Aanleiding zijn onderzoeksresultaten over de veronderstelde relatie tussen longklachten en de nabijheid van veehouderij.

Onderzoeker Kitty Maassen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zegt dat mensen met longziekten die bij een veehouderij wonen ernstigere klachten hebben dan vergelijkbare patiënten die niet vlakbij een veehouderij wonen.

Daar staat tegenover dat  in de nabijheid van een veebedrijf relatief minder chronische longpatiënten wonen. Onderzoekers weten daar nog geen goede verklaring voor te geven. Een van de opties is dat mensen met longklachten eerder vanuit de omgeving van een veehouderij verhuizen, de andere is dat mensen in de omgeving van een veehouderij juist meer weerstand opbouwen tegen de uitstoot van een veehouderij.

In vragen aan minister Edith Schippers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) en staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) vraagt GroenLinks om direct maatregelen te treffen, vanwege de tussentijdse resultaten van het onderzoek dat het RIVM uitvoert. De Partij voor de Dieren en de SP hadden eerder deze week in de Tweede Kamer ook al aangedrongen op een bouwstop.

Laatste reacties

 • rmw

  Elke morgen in de file elkaars uitlaatgassen opsnuiven is dat gezond? Is dat wel goed voor het milieu? Tijd voor een onderzoek RIVM?? Nee natuurlijk niet, echte problemen praten we niet over, een kleine groep hardwerkende mensen alles in de schoenen schuiven dat doen we graag...Bij het RIVM is de uitkomst van te voren al bekend: Het ligt aan de boeren. De oorzaak wordt er vervolgens wel in een rapportje bijverzonnen!

 • Zuperboer

  Is er dan een oorzakelijk verband tussen het bouwen van NIEUWE STALLEN en het optreden van longziekten aangetoond?

 • John*

  is er ook een trend waarneembaar? dat de klachten toenemen om dalen over de afgelopen 20 jaar? Het is wel duidelijk dat de veehouderij niet de veroorzaker is van de klachten maar dat de uitstoot de mensen kan irriteren die elders ziek zijn geworden.

  Je zou eigenlijk zeggen dat er meer stallen verspreid over het hele land moeten komen. In het onderzoek staat nu gechreven dat mensen minder last krijgen van longklachten in de aanwezigheid van een stal.

  Dus meer stallen > betere weerstand > minder klachten. • wvb

  Dan zullen de boeren zelf wel geen longen hebben

 • info36


  Ik wil direct een stop op het bestaan van deze partijen. Visieloos en slecht voor de toekomst.

 • vraagteken

  en ik wordt kotsmisselijk als ik de stad in ga, ook direct afbreken

 • Zippie

  Dan eis ik een onmiddelijk bestaansverbod van de SP en Groen Links.
  En mocht een van deze zwetsers nog vlees durven te eten.
  Gelijk een heffing van 300 % erop die toekomt aan de boeren.  

 • Spruit12

  Ik krijg het alleen maar benauwd van deze onzinnige (stads)partijen. Ze moeten eens leren om te redeneren op basis van oorzakelijk verband. 

 • schoenmakers1

  als ze echt iets aan het milieu willen doen waar iedereen beter van wordt zouden ze al de obstakels die de laatste jaren op de weg zijn gekomen, ook in het buitengebied, kunnen opruimen, zou veel stofdeeltjes van de remschijven en uitlaatgassen van het opnieuw optrekken schelen

 • Elevage

  Fijn onderzoek weer: over de veronderstelde relatie tussen...
  Dus je begint je onderzoek niet met een blanco blaadje, nee, je neemt meteen al stelling en zoekt dan een verhaal dat daar bij past.
  En als blijk dat de realiteit niet past, dan heb je daar ineens geen verklaring voor.
  Misschien kunnen de oogkleppen bij Kitty af? Scheelt vast een heleboel!

 • cornelis 22

  Een Diederik Stapel/Roos Vonk onderzoek.

 • wimschaap


  je moet die lui allemaal op een lek schip zetten . ze maken alles kapot geen verstand hebben ze

 • masmas

  Debiele groenen

 • nieuwsgierig

  Ga een dagje richting randstad, dan kun je zie/ruiken wat ons milleu verpest.
  Daar wordt je terplekke onwel van allerlei chemische luchtjes!!

 • boerrick

  Goed idee(kuch), nieuwe stallen veelal met fijnstofreducerende maatregelen verbieden.

 • new kids

  Jammer dat ze geen carbid lusten.

 • Bloemestein


  Valt me mee, dat Marianne Th. hier niet bij genoemd wordt, die lult ook zo graag in de ruimte.

  Wat die luchtverontrieniging betreft, ik ben al 15 jaar copd patient, heb het in het buitengebied maar zelden benauwd, maar moet op rustige tijden boodschappen doen.

  Het stinkende publiek in de stad doet mij naar adem happen.

 • YOMI


  Kunnen deze partijen er ook voor zorgen dat alle elzen, hazelaars en berken worden gekapt. 1 op de 5 mensen heeft namelijk last van hooikoorts en deze bomen zijn grote boosdoeners.

  En kunnen deze partijen ook het houden van huisdieren verbieden. Ongeveer 10 % van de mensen is namelijk allergisch voor honden, katten, vogels......

  Tjonge jonge....

   

   

   

   

   

 • bankivahoen


  Zo zie je maar weer dat dit land dood en doodziek is kwa politiek en ngo's ! Het is 1939 en de geschiedenis lijkt zich te gaan herhalen. Triest.

 • koestal

  Ook longklachten bij mensen die bij drukke verkeerswegen en in drukke stadswijken wonen door stikstofuitstoot van het verkeer,die hebben een half jaar korter te leven ,was deze week op het nieuws !!!!

 • niek brabant

  Het mooie is dat alles op de site van de RIVM staat over de luchtverontreiniging in steden en langs drukke wegen. En dat die hoofdzakelijk in verband gebracht word met volksgezondheid. En er is geen politieke partij die zegt geen nieuwe wegen of een bouwstop van de steden! hoe hypocriet kunnen ze zijn. Als je als onderzoeker (wetenschapper) nog niet snapt dat bij onderzoek naar gezondheid van boerderijkinderen blijkt dat ze gezonder zijn dat dit ook wel eens voor volwassen mensen kan gelden! Misschien kan een goede blogger eens al die informatie op twitter of faceboek zetten en zo de werkelijkheid openbaar maken voor het grote publiek. Oh ja Kitty kun je in je onderzoek ook even de gezondheid van stadsmensen vergelijken met mensen bij intensieve veehouderijen. Of durf je dat niet?

 • PetervanKempen


  Heel duidelijk weer , dat selectief rapporteren.

  Keihard aangetoond is, dat de grootste oorzaak van luchtvervuiling, die aantoonbaar mensen een jaar korter doet leven, de stad is , en het autoverkeer. Zal ik de sloper maar bellen om de randstad te egaliseren en gaan we nu de stedelingen hun speeltjes afpakken?

  Kunnen ze ook niet meer 'spontaan' demonstreren op de openbare weg tegenover een ondernemer die ze als bliksemafleider tot zwarte piet willen bombarderen.

 • Jan van het Zand

  Hoewel ik mij uitsluitend op het platteland begeef, moet ik af en toe naar de stad. Ik geef het toe: Ik heb een hekel aan de stad. Daar wonen veel te veel mensen bij elkaar en op elkaar. Het lijkt wel of ik daar allergisch voor ben.

  Die allergie verdwijnt weer zodra ik de stad verlaat. 

  P.S.: Ik heb me nooit bemoeit met de omvang van de stad en het maximaal aantal inwoners van een stad.  Waarom zou ik me er mee bemoeien? Ik woon er toch niet, en heb het geluk om er ook niet te hoeven werken.

  P.S.: Bedrijf geen politiek over de rug van de plattelander die aldaar woont en werkt. En al helemaal niet als je er geen verstand van hebt en bovendien niet de moeite neemt om neutraal naar de problematieken te kijken.
  Bedrijf politiek op basis van feiten en niet op basis van vermoedens en quasi wetenschappelijke onderzoeken die rammelen als een oude verroeste dorskast.

 • veldzicht

  Parel, zou het kunnen zijn dat,baantje,kamerzetels, sponsorgeld,subsidie
  ook een heel grote rol spelen,de waarheid is dan minder belangrijk.
  wat kan hun die boeren schelen.

 • Winnetou

  Linkse partijen hebben totaal niets op met de veehouderij en de agrarische sector in het algemeen. Elk willekeurig onderzoeksresultaat wordt dan ook gebruikt ( lees: misbruikt) om de landbouw in een kwaad daglicht te stellen. Een bouwstop willen deze partijen sowieso, dus dit rapport past daar prima in.

  Een jaartje de agrarische productie stilleggen, zouden ze dan niet inbinden?

 • juul loeffen


  De grootste boosdoeners zijn het vliegverkeer,daar boven de wolken die je maar zelden ziet.Je wilt niet weten wat die grote vogels er aan kerosine door knallen waar blijven toch al die uitlaat gassen.Blijven die soms aan het wolkendek hangen.Nee natuurlijk niet dat valt allemaal op onze akkers.Na de kanker is dit onze tweede stille vijand.Daar wordt niet over gesproken want dat is goed voor de schatkist.Uitbreiding in de luchtvaart daar hoor je niemand over.

  Wat is daar op u antwoord mhr Roemer /mvr Thieme

 • PetervanKempen


  @juul: Ga je niet krijgen van deze opportunisten, want natuurlijk heb je gelijk. Maar ja je bent boer, he.......of plattelander, in ider geval geen veganist en linksdenkend mensje, dus, geen geitewollen sok, tsja,  dan kun je het 'natuurlijk ' nooit zo goed weten als die doctorandussen in de stad. Die onderzoeken net zo lang tot ze een gewenste uitslag krijgen voor hun tevoren zonder inbreng en onderbouwing bedacht standpunt. Heel apart allemaal.

   

 • Burnetti

  <>

  Zo zo kan iedereen een beeld vormen na het lezen van de onderzoeksopzet, uitvoering en tussenresultaten.

Laad alle reacties (24)

Of registreer je om te kunnen reageren.