Home

Nieuws

SHV doet bod op Nutreco gestand

Amersfoort - SHV Holdings doet zijn bod op diervoerproducent Nutreco gestand.

Het conglomeraat heeft 96,15 procent van alle aandelen van Nutreco aangeboden gekregen. Daarmee is nu voldaan aan alle voorwaarden. SHV wil Nutreco zo snel mogelijk, vermoedelijk eind april of begin mei, van de Euronext-beurs halen.

De aandelen worden verrekend op 16 maart. Nog niet aangemelde stukken kunnen tot 25 maart worden aangeboden. SHV kan via een uitkoopprocedure uiteindelijk alle aandelen in handen krijgen. Het investeringsvehikel van de familie Fentener-Van Vlissingen betaalt €45,25 waarmee de totale overnamesom neerkomt op €3,038 miljard. Nutreco is wereldwijd nummer één met visvoer en daarnaast als eigenaar van onder meer Trouw Nutrition een grote producent van premixen en speciaalvoer, terwijl het in Spanje ook eigenaar is van vlees- en mengvoerbedrijven.

Het is de eerste agrarische overname van SHV, dat een aparte tak wil oprichten op bedrijven die een rol spelen bij het duurzaam voeden van de groeiende wereldbevolking. Vanuit dat perspectief zijn meer overnames in de agribusiness waarschijnlijk. Mededingingsautoriteiten in Europa, China en Oekraïne gingen eerder akkoord met de overname en verder is van autoriteiten geen toestemming nodig.

Nutreco werd in 1994 afgestoten door energiemaatschappij BP en ging in 1997 naar de beurs. Het management van Nutreco denkt dat particulier aandeelhouderschap Nutreco meer rust zal brengen. Rust die het nodig heeft haar groeistrategie te ontvouwen. Nu wordt Nutreco voortdurend opgejaagd door de druk van openbare kwartaalcijfers. In de overnamestrijd ontpopte Cargill zich als concurrent van SHV, maar Nutreco zelf had een voorkeur voor SHV en wist het Amerikaanse agriconcern af te houden.

Of registreer je om te kunnen reageren.