Home

Nieuws 1 reactie

Rutte bij handelsmissie China

Shanghai – Premier Mark Rutte wil in het Nederlandse bedrijfsleven in China helpen hun positie te versterken. Dat heeft de minister-president gezegd aan het begin van een handelsmissie met 70 bedrijven en organisaties. Onder de deelnemers zijn onder meer kalfsvleesconcern VanDrie, Wageningen UR en Rabobank, dat zich in het buitenland beperkt tot financiering van de agribusiness.

Tijdens de missie wordt in Shanghai een Holland Center voor de promotie van de Nederlandse agribusiness geopend. Het betreft een initiatief van oud-bestuursvoorzitter Aalt Dijkhuizen van Wageningen UR en Edward Zhu, eigenaar van de CHIC Group dat belangen heeft in de Chinese, Amerikaanse en Spaanse voedingsbranche. Volgens het duo is in China de vraag naar Nederlandse kennis en kunde over het boeren op de vierkante meter en voedselveiligheid groot.
De agribusiness is één van de zeven sectoren waarop de missie focust, evenals hernieuwbare energie. Rutte woonde in China de ondertekening van twee strategische overeenkomsten op het gebied van duurzame energie bij. De bedrijven Dahlman, Jiangsu Antai, ECN en de gemeente Jingjiang zetten samen in op biomassavergassing voor de productie van 'groene stroom' in 2016.
"Dit is echt het best denkbare voorbeeld van samenwerking tussen nieuwe en bestaande Chinese en Nederlandse partners die tot wederzijds voordeel strekt in de frontlinie van de groene energierevolutie", aldus operationeel directeur Robert Kleiburg van ECN. "ECN is al een aantal jaren actief in China en ik ben nog altijd verbaasd over de snelheid en gevarieerdheid van de kansen die dit land het Nederlandse bedrijfsleven te bieden heeft."
Nederland behoort tot de top drie grootste Europese handelspartners van China. De wederzijdse handel tussen beide landen bedroeg in 2014 bijna €44 miljard. De Nederlandse agrarische export was vorig jaar zo'n €2 miljard waard. Het is voor de Nederlandse agribusiness een markt die wel snel groeit, maar vooralsnog een stuk kleiner blijft dan de grote landen in de EU. Dat ligt wellicht anders voor FrieslandCampina, dat in China veel verdient met de export van melkpoeder.
Rutte zet flink in op China. Toen Rutte in november 2013 met een handelsmissie China bezocht, was dat het eerste bezoek van een Nederlandse premier in vijf jaar. Na dat bezoek bracht Xi Jinping in maart vorig jaar een staatsbezoek aan Nederland, het eerste staatsbezoek ooit van een Chinees staatshoofd aan Nederland.

Eén reactie

  • koestal

    Nederland is een belangrijke leverancier van babymelkpoeder in China

Of registreer je om te kunnen reageren.