AlgemeenNieuws

Rabobank: voedselverspilling kost miljarden

Utrecht – De Europese voedsel- en agrisector verliest jaarlijks €60 miljard door voedselverspilling in de keten. Meer dan de helft daarvan wordt verspild nog voordat de consument is bereikt en komt voor rekening van de agribusiness.

Dat schrijft Rabobank, dat denkt dat door het toepassen van nieuwe technieken door deze bedrijven €10 miljard bespaart kan worden.

Rabobank zoekt de besparingen in nieuwe technieken voor het oogsten, behandelen, verwerken en verpakken van voedselproducten. Analist Paul Bosch van de Rabobank: “In de totale productieketen van grond tot mond gaat veel verloren. Soms heeft dat ironisch genoeg zelfs voordelen voor bedrijven in de sector, omdat retailers om die reden extra inkopen.” Maar de potentiële waarde van innovatie, zo ongeveer de jaaromzet van zuivelbedrijf FrieslandCampina, is aanzienlijk.

Om de besparing mogelijk te maken is het noodzakelijk dat bedrijven beter met hun leveranciers en afnemers samenwerken.  Bedrijven kunnen investeren in nieuw materieel waarmee ze grotere hoeveelheden kunnen oogsten en tegelijkertijd schade aan de gewassen kunnen beperken. Bosch: “Dat vergt een investering, maar het is zeer de moeite waard om te bekijken of je die samen met je partners in de keten kunt dragen. Van consistente kwaliteit profiteren zij immers ook.”

Bosch noemt ook innovatieve verpakkingsmethoden als mogelijkheid om voedselverspilling tegen te gaan, omdat die voedsel eveneens tegen beschadiging beschermen en de houdbaarheid verbeteren. Verder verwacht hij veel van effectievere monitoring op versheid. “Er bestaan bijvoorbeeld technieken die de versheid van producten van teler tot supermarkt kunnen monitoren en de prijs automatisch kunnen aanpassen, zodat de verkoop geoptimaliseerd wordt,” aldus Bosch.

Beheer
WP Admin