Home

Nieuws 10 reacties

Rabobank: voedselverspilling kost miljarden

Utrecht – De Europese voedsel- en agrisector verliest jaarlijks €60 miljard door voedselverspilling in de keten. Meer dan de helft daarvan wordt verspild nog voordat de consument is bereikt en komt voor rekening van de agribusiness.

Dat schrijft Rabobank, dat denkt dat door het toepassen van nieuwe technieken door deze bedrijven €10 miljard bespaart kan worden.
Rabobank zoekt de besparingen in nieuwe technieken voor het oogsten, behandelen, verwerken en verpakken van voedselproducten. Analist Paul Bosch van de Rabobank: "In de totale productieketen van grond tot mond gaat veel verloren. Soms heeft dat ironisch genoeg zelfs voordelen voor bedrijven in de sector, omdat retailers om die reden extra inkopen." Maar de potentiële waarde van innovatie, zo ongeveer de jaaromzet van zuivelbedrijf FrieslandCampina, is aanzienlijk.
Om de besparing mogelijk te maken is het noodzakelijk dat bedrijven beter met hun leveranciers en afnemers samenwerken.  Bedrijven kunnen investeren in nieuw materieel waarmee ze grotere hoeveelheden kunnen oogsten en tegelijkertijd schade aan de gewassen kunnen beperken. Bosch: "Dat vergt een investering, maar het is zeer de moeite waard om te bekijken of je die samen met je partners in de keten kunt dragen. Van consistente kwaliteit profiteren zij immers ook."
Bosch noemt ook innovatieve verpakkingsmethoden als mogelijkheid om voedselverspilling tegen te gaan, omdat die voedsel eveneens tegen beschadiging beschermen en de houdbaarheid verbeteren. Verder verwacht hij veel van effectievere monitoring op versheid. "Er bestaan bijvoorbeeld technieken die de versheid van producten van teler tot supermarkt kunnen monitoren en de prijs automatisch kunnen aanpassen, zodat de verkoop geoptimaliseerd wordt," aldus Bosch.

Laatste reacties

 • alco1

  Ik krijg altijd een lach op het gezicht als ik zie dat een bank zich met zoiets bemoeit. 

 • agratax2

  Als de sector deze verliezzen weet te vookomen, zal het overschot aan productie nog groter worden. Het gevolg zal zijn een nog lagere af boerderij prijs. Hier zit  geen boer op te wachten.

 • stored

  En dat zegt een Raboman...hebben ze zelf wel eens berekend wat hun verliezen zijn in het financiële deel. Libor rente, Swaps.......Een bank die windmolens aanprijst waarbij nog veel meer energie verloren gaat. Laat ze eens een echte berekening maken voor de energie sector. Wat daar verloren gaat door wind energie. In Ierland liggen die echte berekeningen hieromtrend voor het oprapen.
  Een bank die roept dat rentenierende boeren de jongeren moeten financieren omdat zij het niet meer willen. Haar eigen personeel volledig in de watten legt. Waarschijnlijk geniet deze analist ook de voordelen van die watten.

 • aarthamstra1

  Het ergste van deze wolf in schaapskleren is nog dat ze weten dat het een grote leugen is .Of gaan ze zelf de appelscillen op vreten.
  Wat we l zeker is de eurribor .de swap leniningen het uitkleden van de boeren als het even kan zelfs letterlijk 
  Stelletje k,,, banken

 • Elevage

  willen ze ook stemmen winnen????

 • putten


  door het onderzoek hiernaar te financieren willen ze hun omzet op peil houden.

 • agro1


  productie zonder verlies is net zoiets als een eerlijk politicus.

 • Foxxy

  eerst eens bij de MC donalds checken wat daar dagelijks wordt weggegooid? 

 • Jan van het Zand

  Een open deur intrappen is nog nooit zo duidelijk gedaan. Deze Rabo-medewerker kan het ook goed.

 • veldzicht

  Als ik nu een zaadje in de grond stop moet ik dan ook maar precies weten wat er tegen die tijd nodig is? en wat er wordt geoogst. het zijn geen fietsen die je op bestelling maakt.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.