Home

Nieuws

Productie biologische honing toegestaan

Den Haag - Nederlandse imkers kunnen biologische honing gaan produceren. Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) heeft een voorstel voor certificering van biologische bijenhouderij in Nederland goedgekeurd.

Daarmee kan vanaf 2016 Nederlandse biologische honing op de markt komen. Om biologische honing te kunnen produceren moeten bijenkasten geplaatst worden op plaatsen waar binnen een straal van 3 kilometer voor het grootste deel biologisch wordt geteeld of waar spontane vegetatie ontstaat, door middel van maaien en beweiden, waarin geen gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt. Imkers moeten deze gebieden in kaart brengen, zodat ze aan deze Europese verordening kunnen voldoen. Daarnaast moeten de bijenkasten zijn gemaakt van natuurlijke materialen als hout en stro. Ook geldt biologische bijvoeding voor bijen als voorwaarde en dient de was om de raatbouw te structureren zuiver te zijn. De honing mag biologisch worden genoemd nadat de voorschriften minstens een jaar zijn nageleefd.

De biologische certificeringsorganisatie Skal gaat imkers die biologische honing willen produceren controleren. In buurlanden van Nederland kan al langer biologische honing worden geproduceerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.