Home

Nieuws 95 reacties

Partij voor de Dieren groeit flink

Den Haag – De Partij voor de Dieren heeft flink gewonnen bij de Provinciale Statenverkiezingen. In alle provincies waar de partij meedeed is het aantal zetels toegenomen. In Friesland, Limburg en Overijssel komt de partij voor het eerst in de Staten, met één zetel. In Groningen, Flevoland, Gelderland, Noord-Brabant, Utrecht en Zuid-Holland komen tweemansfracties namens de PvdD in de Staten. In Noord-Holland krijgt de PvdD drie zetels.

Door de groei in de provincies verdubbelt het aantal zetels van de PvdD in de Eerste Kamer naar twee. Als de huidige verkiezingsuitslag omgerekend wordt naar de Tweede Kamer, zou de partij vijf zetels krijgen.

De PvdD scoort vooral goed in de grote steden. In Amsterdam kreeg de partij 6,4 procent van de stemmen, terwijl het CDA daar 3,3 procent van de stemmen kreeg. In Rotterdam kreeg de dierenpartij 5 procent van de stemmen, in Arnhem 6 procent. In de plattelandsgemeenten scoort de PvdD gemiddeld tussen de 2 en 3 procent van de stemmen.

"Steeds meer mensen gaan ons planeetbrede programma waarderen. Door deze uitslag wordt de Eerste Kamer door elkaar geschud. De kleine partijen krijgen daardoor steeds meer invloed", aldus Marianne Thieme van de PvdD.

Laatste reacties

 • somporn

  PvDD groeit in de grote steden,waar de mensen de meeste kennis van natuur hebben achter hun Pc op beelden van you-tube.
  De echte mensen die kennis van de natuur hebben en er dagelijks in werken en hun brood er in verdienen,die worden gezien als misdadigers maar zorgen direct en indirect (ww / bijstand) wel voor brood op de plank.
  Hoe diep moet een volk zich schamen!

 • hschipper

  Van 1 naar zetels en de Eerste Kamer wordt door elkaar geschud ?? Droom lekker verder mevrouw Thieme !

 • hschipper

  Dat moest dus 2 zetels zijn.

 • Zippie

  Muts

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Henk Tennekes

  Het schelden op de PvdD werkt als een boemerang.

 • ed12345


  Hoe diep is NL gezakt ?Heel heel diep .Of er niks beters is te beslissen in een land als Nederland  Hoe meer inbreng van de PVDD hoe meer werkelozen zullen er komen

 • Elevage

  somportn, dat was ook mijn eerste gedachte, dat in de steden de stemmen gestegen zijn. Komt vast omdat ze daar zo weinig dieren hebben

 • broerelex

  Arme reageerders. Of het daadwerkelijk boeren zijn dat vraag ik mij af. Een aantal onder jullie begrijpen het nog steeds niet. PvdD is niet tegen boeren. Zij is tegen grootschaligheid, overmatig en overbodig gebruik van pesticiden en hormonen. Gesleep met dieren. Maar zij is voor normale verdiensten voor de gangbare boer. Een gezamelijke vuist tegen de grootgrutters. Jullie hebben het steeds over vrijheid. Terwijl jullie best weten dat er voor jullie weinig vrijheid is. Jullie produceren en dat is het! Wat de prijs voor het product wordt is maar afwachten. En inderdaad, deze partij kijkt verder dan de enge landsgrenzen. Zouden jullie ook eens moeten doen. Dan behoor je te weten dat deze planeet voor een ieder steeds minder grondstoffen, water en vruchtbare gronden te verdelen heeft. Dat moet dus in besluiten mee gewogen worden.

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • jan4072

  @broerelex. Nee ik begrijp het niet. Wat de partij voor dieren doet is 1 HA natuur maken in NL waardoor er 3 HA in Amazone gekapt gaan worden. En ja ik ben een hele linkse rakker (althans dat vinden anderen van mij) want ik was in Frankfurt om te demonstreren tegen het kapatalisme. Maar ik weet wel dat de scholen steeds groter worden, de ziekehuizen steeds groter worden, waarom? Het is zelfs zo dat chirurgen uitgesloten zijn van bepaalde ingrepen. Waarom? Omdat je een bepaalde minimale schaal nodig hebt om VAKKUNDIG te kunnen opreren. Dat is in de agrarische sector niet anders. Heb jij wel eens van voedselveiligheid gehoord? Die komt niet van de boeren met 1 melkkoe en en een geit. Hou AUB op en wordt eens realistisch

 • Professor P


  De PvdD wil vruchtbare landbouwgrond teruggeven aan de natuur voor de dieren.
  Omdat er aankomende jaren alleen al in Gelderland 5.000 hectare wordt teruggegeven aan de natuur, moet er in Indonesie 30.000 hectare oerwoud gekapt/verbrand worden.  Bosgrond is namelijk niet geschikt voor landbouw en er moet eerst jarenlang kunstmest gebruikt worden om structuur aan te brengen in de bodem.  Hier komt er een leuk saai  dennebosje of beukenbosje voor terug met wat wilde varkens en enkele herten, terwijl er in Indonesie duizenden zeldzame planten en diersoorten verdwijnen. Of denk je soms dat het voedsel uit de lucht komt vallen als er in Nederland niet meer geproduceerd wordt?

 • Professor P

  Durf ook te stellen dat alle PvdD stemmers die geen boer zijn hypocrieten zijn. (En ze zijn bijna geen van allen boer) Want:
  Als je kleinschaligheid wilt, zul je zelf weer boer moeten worden, want zonder schaalvergroting was iedereen nog boer.

 • podolski


  Nee, jullie moeten eens realistisch worden. Het is ónmogelijk, dus echt ónmogelijk om de strijd te winnen tegen tegen producten uit landen waar de zon de hele dag schijnt en de grond en de arbeid niets kosten. Iedere dag stoppen er heel wat boeren. Degenen die overblijven moeten steeds grootschaliger gaan werken om enigzins te kunnen concurreren met landen waar alles veel goedkoper kan. Dat gaat dan weer een tijdje, en dan moeten de productie kosten weer lager worden en moet de landbouw weer grootschaliger en industrieëler ingericht worden. Maar het is een strijd die we niet kunnen winnen op deze manier. Nederland moet zich niet langer op de kwantiteit richten maar op de kwaliteit. Een Nederlands produkt moet superlekker, supergezond en super dier- en natuurvriendelijk zijn. En niet supergoedkoop. Alleen op deze manier kunnen we hier de landbouw houden.

   

 • alco1

  PvdD is een partij die alleen maar commentaar levert. En dat zit dan in de kamer, welke er horen te zijn voor het besturen van een land.
  Ik kan Nederland prijzen dat er nog maar een paar procent dat hersenloze geschreeuw achterna lopen.

 • Mozes

  @podolski, andere landen zijn helemaal niet goedkoper. De hectare opbrengst is vele malen lager dan in Nederland. Daar moeten vele hectares bewerkt worden tegen één hectare in Nederland. 

  In Egypte vindt landbouw vrijwel alleen plaats in de Nijldelta. In Irak ook in het deltagebied van een rivier. Het is zowel ecologisch als economisch het voordeligst om landbouw te bedrijven op de meest vruchtbare plekken. Dan heb je immers de minste hectares en de minste energie nodig. 
  In de Nederlandse rivierdelta wil men de landbouw echter minimaliseren. Hoe gek kun je zijn. 

 • PetervanKempen


  De winst voor die one issue dwepers komt uit de steden. Kan kloppen want daar wonen burgers die het woord natuur niet kennen anders dan uit idealistische films en boekjes. Van een naar 2 zetels in de eerste kamer zorgt ervoor dat iedereen die fundamentalistische dwepers beter gaat herkennen en doet nul met het politieke landschap. Wat mij op de been houdt is dat er maar krap 50 % gestemd heeft. Natuurlijk zitten daar die activisten bij!~Maar dus zijn er nog 50 % kiezers over en dat is de zwijgende meerderheid. De kunst is die allemaal te laten stemmen als het ECHT  nodig is , wanneer de minderheden als PvdD ons hun wil op willen leggen. Dan : boems! weg zijn ze door die zwijgende weerderheid. Ook de winst van CDA, CU en het behoud van VVD zal hen niet bekomen. Doordrammen anti boer en jacht,  dat gaat nu moeilijk worden. Goed gekozen dus allemaal en volgende keer: Meer gaan stemmen! dan is die PvdD meteen terug bij de 1 % die ze echt zijn, en blijven van de 100%. Een fractie partij dus, die lawaai maakt voor 10.

 • Mozes

  @ broerelex #9, de kleinschalige landbouw die de PvdD wil veroorzaakt een gigantische achteruitgang in koopkracht onder het volk. Naar schatting ongeveer 30 tot 40%. Het vereist een bezuiniging in een mate die wij nog nooit in Nederland hebben gezien. De verzorgingsstaat moet compleet ontmanteld worden. 

  Op sociaal-economisch gebied stemt de PvdD gelijk aan de SP. Ze zijn tegen iedere bezuiniging, zeker op sociaal gebied. Ook noodzakelijke hervormingen vanwege de toenemende vergrijzing is de PvdD samen met de SP mordicus tegen. 
  De volgelingen van de PvdD zijn zich niet bewust van de sociaal-economische gevolgen van de idealen van de PvdD. Het zijn vooral kinderen, eenvoudigen van geest en mentaal instabielen. 

 • Professor P

  Vergeet niet de profiteuren.  Links lullen... etc.  Je kunt je afvragen in hoeverre iedereen verantwoordelijk is dat we dit soort bevolkingsgroepen gekweekt hebben. Of is dit alleen de schuld van het onderwijs? Of een welvaartsverschijnsel? Of een logisch gevolg van een verouderde democratie? Op de lange duur blijven er namelijk in elke democratie alleen populistische partijen over en een fikse staatsschuld. 

 • Jan van het Zand

  Er is iets mis met de Partij voor de Dieren. 

  De vraag is: Wat is er mis met deze partij?

  Kan het zijn dat deze partij geen aanhang heeft onder de houders van landbouwhuisdieren,

  maar wel onder de houders van huisdieren?

  Wat is daar de oorzaak van?

 • schoenmakers1

  podolski, de kwaliteit waar jij op duid zou als het werkeliijk meerwaarde had ook via de marktwerking tot stand kunnen komen en niet via extra regelgeving waar niemand blij van wordt

 • Jan van het Zand

  De uitspraak van Professor P is toch heel erg moeilijk te plaatsen.

  Onze staatssecretaris van Economische Zaken met in haar portefeuille Landbouw is van mening dat landbouw ook natuur is.

  Hoe kun je dan landbouwgrond teruggeven aan de natuur?

  De duinen en de zee en rivieren in Nederland zijn voornamelijk zonder mensenhanden ontstaan. Al het andere grondgebruik in Nederland is door mensenhanden gemaakt. Daar vallen onder de kanalen, de grachten, de landgoederen, de Loonse en Drunense duinen, de hunebedden, de dalgronden, de polders etc.

  Als je gronden opkoopt van landbouwers om het niet meer te gebruiken voor de voedselvoorziening dan is dat een herinrichting van het grondgebruik. Het kan dan bijvoorbeeld voor de bosbouw gebruikt worden. Het kan ook worden ingericht voor landschapsontwikkeling of als 'woeste grond' of als leefgebied voor salamander etc...

  Maar het is geen nieuwe natuur. Het is wel andere natuur dan landbouw.

  Bij de burger zie je het omgekeerde. Daar wordt de tuin verhard. Niet als het aan Albert Heijn ligt. Die promoot de moestuin voor de scholieren.

 • Henk j

  PvdD is een club van blik op oneindig  en het verstand op nul  !!!!!!!

 • Heindekort

  Misschien moeten wij als boeren maar s met z'n alle lid worden van de PvdD

 • Jan van het Zand

  Heindekort, uw mening is zo gek nog niet. Het is de techniek van infiltreren en meeregeren. 
  Wie heeft er zoveel tijd om naast het agrarisch bedrijf tijd te steken in iets waar de haren van te bergen rijzen? Dat is wel een probleem.

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Elevage

  Ja Parel en Heidekort, dan is het niet meer een partij VOOR de dieren, maar een parrij VAN de dieren!

 • veldzicht

  Spotvogel#26,Ik ken noch iemand die te stom is voor de duvel te dansen en je mag zelf raden wie dat is !! Steeds meer boeren die de actiepunten van de PvdD omarmen ,laat me niet lachen ik ken er niet een en ze walgen allemaal van dat flut partijtje van je die niets anders doen dan de boeren te schofferen met hun leugens en verdraaide  (on)waarheden,je moet je schamen om voor die partij uit te komen.

 • PetervanKempen


  Hoi spotvogel ben je weer terug van een studie reis waarin je allerlei rechtse complotten genadeloos aan het licht brengt?

  'we krijgen veel waardering voor onze kennis van de materie'

  'we worden gewaardeerd omdat we tijd nemen het uit te leggen'

  Inderdaad de stemmers die jullie weten mee te krijgen die zijn zodanig beperkt in hun overzicht van de werkelijkheid dat die na enig brainwashen jullie halve waarheden en hele onzin als feiten aannemen. En als je denkt dat sneren naar CDA mensen die confessioneel denken en gelovig zijn ( 'zondagse CDA Volk')jullie verder brengt dan heb je het wel heel erg niet begrepen. Zelfs sommige linkse broeders als bij de PvdA en de Socialistische Partij beginnen jullie dictatoriaal eenzijdig en fundamentalistisch gedram een beetje zat te worden. Schreeuwend gaan jullie ten onder. Let maar eens op, hoe snel er weer een centrum rechtse coalitie is en jullie 'volk' (door mij als sokken omschreven),  dat wordt het eerst uitgekotst in samenwerkingsverbanden want daar wil geen enkele redelijke partij mee gezien worden, laat staan mee samen werken, een beetje het linkse PVV effect zeg maar......

  Bye Bye!

 • alco1

  Weer laat de PvdD bij monde van spotvogel zien dat het geen achting waard is.

 • trijnie

  Tja, zoveel mensen, zoveel wensen. 
  Hoe zou het toch komen dat de pvdd zo hard groeit? Het geeft wel te denken.

 • alco1

  @trijnie. Geeft het je ook te denken dat Wilders nog heel veel meer stemmen heeft.
  Omdat hij zo goed is?? Nee trijnie, populistisch geleuter.

 • Mozes

  @spotvogel, je hebt het over 'zondags CDA volk'. Je probeert hiermee blijkbaar je minachting te tonen voor kerkgangers. 
  Hoeveel minachting heb jij in dit verband voor Marianne Thieme en Antoinette Hertsenberg die beiden lid zijn van de sekte Zevende Dags Evangelisten. 

 • polsbroek

  Wat is het resultaat van al die splinter pratijen ? Dat het land nu onbestuur  is De politiek moet zich schamen

 • Mozes

  @Trijnie, we hebben in Nederland een uitstekende gezondheidszorg. De medische wetenschap is tegenwoordig tot heel veel in staat. Toch slagen kwakzalvers erin klanten te trekken. Ze weten handig in te spelen op gevoelens van mensen die zich hierdoor erkent voelen en vertrouwen stellen in de kwakzalver terwijl die in werkelijkheid geen enkele genezing kan brengen. 

  In de politiek is het niet anders. Ook daar heb je kwakzalvers zoals Wilders, Roemer en Thieme. Ook deze mensen spelen handig in op gevoelens van mensen die zich daardoor erkent en begrepen voelen. Dat ze in werkelijkheid geen enkele werkbare oplossing hebben zien hun volgelingen niet. De volgelingen zijn vooral kinderen, eenvoudigen van geest en mentaal instabielen. 

 • LUCTOR


  @mozes Wat voor benaming zou je aan het CDA willen toeschrijven?

  @alco #32 Was het maar populistisch geleuter het zal voor de toekomst betekenen dat er een verschuiving van de macht gaat plaatsvinden dit zal beteken dat zittende partijen naar de achtergrond worden geformeerd. De tijd dat de heren boeren de dienst uitmaakten is ook geschiedenis. De partijen waar jij op doelt krijgen meer aanhang omdat het over grote deel uit protest hun stem op dit soort partijen uitbrengt.

 • Foxxy

  mevrouw Thieme bedrijft een vak: politicologie! doel: Een inkomen voor haar zelf verwerven! 
  Ze is er trouwens ontzettend goed in! 
  Problematisch, als je het zelf zo vaak verteld, ga je er vanzelf, zelf in geloven! Wordt het alleen maar angstaanjagender van! 

  Belangrijkste doel voor een agrariër om te stemmen, is een ondernemersgerichte partij, en daar gaat ze nat! 

 • trijnie

  mozes, jammer dat je Roemer onder dezelfde noemer zet als 
  Wilders. <em>Voor</em> mij is Roemer een man die voor de kleinen opkomt, opkomt voor de zorg en probeert die zakkenvullers zoals nu wederom bij die vulgaire banklui weer gebeurt, in te dammen
  .Dat doet de vvd of het cda niet.
  Wil jij weer terug naar de tijd van vroeger, naar Jan met de pet of hij aub werk kan krijgen voor een hongerloon of naar die graanbaronnen die hun werkvolk letterlijk en figuurlijk uitgekleed hebben?
  Neen daar doet Emile Roemer zijn best voor om de economie van de rijken niet verder tel aten gaan.
   Want het is al begonnen: de werkgevers krijgen al veel te veel macht door de recessie.

 • alco1

  Trijnie. Er is meer nodig voor de armen dan het alleen maar te roepen.
  Dan de lonen. Het is verschrikkelijk dat het zo gaat, maar kan het anders?
  Kijk eens naar de voetballers of radio makers als Edwin Evers? Miljoenen verdienen ze.
  Daar durft de politiek zich echter niet aan te branden! Het kon eens negatieve publiciteit geven!
  Met andere woorden is Roemer net zo'n klojo.

 • broerelex

  In zijn algemeenheid! Is dit altijd het niveau waarop een aantal denkt en discussieert?
  Vooral zo’n Mozes. Hij gebruikt een bijbelse naam . Maar vergeet dat de eenvoudige van geest zalig zal zijn. Weet je nog wel? Of is jouw rieten mandje onderweg gezonken?
  @jan4072
  Het siert je dat je in Frankfurt hebt gedemonstreerd. Waarschijnlijk tegen het ‘kapitalisme’.
  Maar in de tussentijd heb je toch de discussie gemist (die al even gaande is) om de scholen toch maar op te gaan splitsen in kleinere eenheden. Idem dito voor ziekenhuizen. Met vakkundigheid heeft het voormalige groeien weinig te maken gehad. Wel met bestuurders die het grote geld zagen glinsteren. Blijft uiteraard onverlet dat niet overal dezelfde hoogwaardige specialistische hulp kan worden geboden. Maar als ik jouw stelling kan volgen dan hebben boeren het de afgelopen jaren niet vakkundig gedaan. Of waren ze altijd al grootschalig bezig. Nee toch? Wat is er op tegen om boer te zijn met 70 a 90 koeien? Waren of zijn die boeren niet vakkundig dan?

 • pinkeltje


  In het theoretische geval dat de neo-communist Roemer in de regering komt te zitten brandt hij zijn handen ook niet aan de salarissen van de CEO's, zoals meneer Jesse Klaver van Groen Links bij Pauw ook heeft bevestigd dat ook Groen Links in de kamer voor heeft gestemd voor de afspraken waar de bankiers zich met hun salarisverhoging van 25 tot 30 procent nu op beroepen. En over salarissen van artiesten en voetballers zul je ze al helemaal niet horen.

 • broerelex

  @ProfessorP
  (waarom gebruiken jullie toch altijd van die wezenloze schuilnamen?)
  Maak dat voor mij eens inzichtelijk en vertel me eens hoe zich dat verhoudt: die 5000 ha. in Gelderland tegenover die 30.000 op Indonesië? En dat daarom 1000en zeldzame planten en dier(soorten) verdwijnen. Ik dacht dat het veeleer met de verbouw van Palmolie (waarvan Nederland in Europa de grootste afnemer is) op grootschalige plantages te maken heeft en met Soja plantages die veel ruimte innemen. Een grondstof waar de Nederlandse boer niet zonder kan.

 • broerelex

  @Mozes.
  Andere landen met veel zonne-energie zijn uiteraard goedkoper dan Nederlandse tuinders die met duur gas of elektriciteit de energie moeten opwekken. De Nederlandse boer en tuinder heeft een technologische voorsprong dat zorgt voor een hoge(re) productie. Maar het zal niet lang meer duren dat ook die technologie in de zuidelijke landen beter benut gaat worden.. Dan zal ook daar de opbrengst per ha drastisch omhoog gaan. En vertel mij eens, en graag wat onderbouwd, de mate van minimalisatie van de landbouw in onze rivierdelta.
  Prachtig Mozes om, nu het jouw in de discussie uitkomt, te gaan pleiten voor lage voedselprijzen. Op andere momenten weer verbaal te keer gaan tegen het uitkleden van de boer? Ik zeg maar zo. Iedere waar heeft zijn prijs. Dat moet er voor betaald worden! En als dat betekent dat er minder consumptie goederen worden omgezet, omdat er meer voor voedsel moet worden betaald, dan is dat zo. Maar een boer hoeft voor mij niet voor een appel en een ei te werken. Vergrijzende mensen betalen net zo goed belasting. Je zou eerder moeten pleiten voor de noodzaak dat grote bedrijven hun belasting betalen en niet bijv. via Belgische kanalen belastingafdracht in Nederland ontduiken. Dan praten we over miljarden. Hoeft er ook niet zoveel bezuinigd te worden. Hoeft de verzorgingsstaat, waar jouw VVD trouwens niets van moet hebben, ook niet te worden uitgekleed. Ik denk dat de ‘volgelingen’ van de SP en de PvdD zich dat heel erg bewust zijn

 • broerelex

  @schoenmakers.
  Zwitsers, Duitsers,Fransen,Italianen hebben allang begrepen dat het leveren van bulk alleen, niet de methode is. Maar kwaliteit meneertje, daar gaat het om. En dat daar regelgeving voor nodig is om die producten in de markt (wat dat ook moge zijn)te zetten, daar is niets op tegen.

 • Mozes

  @broerelex #43, '<em>En als dat betekent dat minder consumptiegoederen worden omgezet, omdat er meer voor voedsel moet worden betaald, dan is dat zo'.
  </em>Dat betekent dus een achteruitgang van koopkracht. Niet alleen wat goederen betreft maar ook voor premies en belastingen waardoor het voorzieningsniveau aanzienlijk verlaagt moet worden. Op sociaal-economisch gebied stemt de PvdD echter gelijk aan de SP. Ze zijn tegen iedere beperking in sociale voorzieningen. De volgelingen hebben deze hypocrisie blijkbaar niet in de gaten. 

 • alco1

  Nou @Mozes. Daar heb je weer zo'n sparring partner.
  Ik zou hem een column geven!
  Denk je nu werkelijk dat je ook maar iets kunt veranderen aan dat hersenloze idealisme van mensen als spotvogel en broerelex.
  Het ideaal wat ook een trijnie vaak tentoon spreid heeft iedereen, ook wij.
  Echter de bewustwording dat een samenleving zo nooit zal kunnen werken, is er nog niet met een drukpers in te stampen.

 • trijnie

  En toch......het kan, graanbaronnen zijn er allang niet meer, herenboeren zoals vroeger ook niet meer hoewel als ik de loonwerkers tot diep in de nacht zie werken, denk ik er wel het mijne van maar we zullen hopen dat deze uren wel betaald worden met een fatsoenlijk loon.
  Ook in andere sectoren is het NOG NIETvooroorlogs MAAR het holt achteruit.
  Nulurencontracten, inleveren van loon, al die spelletjes in het voordeel van de werkgever maken dat het sluipenderwijs weer gaat naar de tijd van vroeger en dat betekent voor een klein stukje van de bevolking baden in weelde en voor een grote groep armoede
  Je ziet het nu al met de voedselbanken enndit is een aanfluiting voor het overheidsbeleid.

 • no-profile-image

  @Mozes, één stukje uit een reactie nemen en dan zeggen dat het op die manier niet kan is wel erg gemakkelijk. @broerelex geeft ook aan waar wij andere veranderingen in onze maatschappij moeten aanbrengen om het geheel draaiende te kunnen houden.
  @alco, de samenleving zoals die op dit moment angstvallig in de benen geprobeerd wordt te houden zal het niet lang meer trekken. Jij weet ook dat de pijlers bijna gezonken zijn, aardgas en competatieve landbouw. De landbouw, onze passie, wordt hier ook volledig uitgeleverd aan het grootkapitaal. De directe arbeidsbehoefte, het aantal boeren, decimeert al jarenlang, de secundaire arbeidsbehoefte wordt sllechts behouden door volumegroei. En zoals @broerelex zegt, de steeds grotere winsten aan het eind van de sector worden belastingvrij weggesluisd. Telkens de zorg, uitgezonderd de graaiende lieden die doorlopend legaal misbruik van de situatie maken, en de ouderen aanwenden als kind van de rekening wanneer er minder koopkracht of economische groei zal komen is absurd, er is in de westerse politiek nog veel te vinden waarop heel veel bezuinigd kan worden zonder dat dit direct de inwoners zal treffen qua leefcomfort.

 • alco1

  @trijnie. Kijk maar eens naar landen waar socialisme en communisme altijd de boventoon voerden. Juist daar zijn de verschillen in inkomen het grootst.

 • Fermer

  @alco, weer een ander die het nog slechter doet erbij halen? @trijnie heeft het over jou land waar van alles mis is. Daar moet je een oplossing voor geven.
  P s, reactie # 48 komt ook van mij, op één of andere manier ben ik uitgelogd tijdens het typen maar heeft ie het wel verzonden.

 • DJ-D

  #48 'er is in de westerse politiek nog veel te vinden waarop heel veel bezuinigd kan worden zonder dat dit direct de inwoners zal treffen qua leefcomfort'. Voorbeeld? 

 • J@gertje

  Ik zie dat Leo van den Bergh ook weer actief is in het forale land. Beter was geweest dat hij actief bezig was geweest om op een dier vriendelijke manier ganzen te bestrijden door eitjes te prikken. Het is er nu de tijd voor.  Vanmorgen heb ik mijn maatschappelijke plicht weer gedaan.  Weer 11 ganzen minder. Nu jij nog Leo, samen komen we er wel.;-)). Vanavond tijdens de avondtrek zal ik mijn best nogmaals voor je doen.
  Groet, je vrind 
  J@gertje

 • trijnie

  Jagertje, je bent een held!
  Voor jou zullen we tzt een standbeeld maken.

 • Fermer


  @greetjeduitman1, vb. EU (duurbetaalde, niet belastingplichtige ambtenaren, 2 locaties gebruikend parlement, overbodig op vele fronten), (semie)ambtenarenkorps in Nl, veel te hoge salarissen tov niet aansprakelijkheid en onkundigheid, daardoor veel te veel uitgaven voor managers van buitenaf, te veel en te duur betaald, fouten in den Haag mbt automatisering, uitkeringen aan buitenlanders in het buitenland (veel te hoog naar hun situatie en oncontroleerbaar), belastingwetgeving voor multinationals, koningshuiskosten, knuffelen van wetsovertreders en allochtonen, en ga zo maar door......... 

 • veldzicht

  Trijnie # ,De voedsel banken zijn  geen aanfluiting voor het overheids beleid maar het gevolg dat mensen pech hebben, verlies baan ,echtscheiding, te duur huis gekocht, failliet van het bedrijf etc.en misschien het belangrijkste dat veel mensen totaal niet met geld om kunnen gaan en denken zich van alles te kunnen veroorloven tot het te laat.De echt rijke stinkers is maar een heel klein percentage bij zo wel particuliere bedrijven als bij de overheid en om dat te verdelen onder alle mensen die schieten daar niets mee op.Het enigste waar de mensen beter van worden is lasten verlichting  maar dat willen (jou?) linkse partijen weer niet,die willen dat de mensen het beter krijgen aan de voedselbank of op de bank met een uitkering.

 • Fermer

  @veldzicht, jou eerste zin is helemaal correct, alleen is dit alles wel het gevolg van ons overheidsbeleid en geen domme pech.

 • podolski


  Sorry dat ik zo laat reageer. Maar het is niet handig om de Nederlandse landbouw te vergelijken met landen die grotendeels uit woestijn bestaan. Ik ben echt van mening dat net zo als de industrie uit Nederland verdwenen is omdat alles in Zuid Oost Azie goedkoper geproduceerd kan worden, dit ook met de landbouw zal gebeuren omdat we gewoon niet kunnen concurreren op den duur met lage lonen landen, veel zon landen, en goedkope grondlanden. Daarom moet er een visie komen om de landbouw toch te behouden voor Nederland, omdat dit land er idd heel geschikt voor is door het klimaat en de grond en de kennis. En net zo als we ons gespecialiseerd hebben tot kenniseconomie, moet ook de landbouw zich specialiseren tot kwaliteitslandbouw. Zo lekker, gezond en natuur- en diervriendelijk dat alle goede restaurants ter wereld op hun menukaart zetten ' de gerechten zijn uitsluitend met Nederlandse producten bereid' (bijwijze van spreken). Natuurlijk worden sommige boodschappen dan duurder voor de consument, maar andere weer goedkoper. Zoals bijvoorbeeld zalm waar 150 jaar geleden de Rijn mee vol zat. Als de boodschappen echt te duur worden zal de politiek daar iets aan moeten doen, belastingtechnisch of door verschuiving van subsidies.

  Maar ik ben bang dat als we op deze weg doorgaan er straks helemaal geen landbouw meer is in Nederland.

 • Mozes

  Veel linkse partijen denken dat ze alle problemen kunnen oplossen met 'koek verdelen'. Je kunt koek nog zo eerlijk verdelen maar als er geen koek gebakken wordt heb je niets. Je hebt partijen als de VVD en het CDA nodig voor een beleid wat gericht is op voldoende koek bakken zodat links wat te verdelen heeft. In alle landen waar links het lange tijd alleen voor het zeggen heeft zit het volk aan de grond. Het ergste voorbeeld op dit moment is Venezuela. De grootste olie-exporteur en dan nog zodanig aan de grond zitten dat in de winkels niets meer te koop is. Alles moet geïmporteerd worden omdat ze zelf werkelijk niets meer produceren. 

  Als ik zie hoe links geen enkel belang hecht aan productie in Nederland en tegelijk een gat in de hand heeft wat uitgeven betreft dan moeten wij het ergste vrezen als zij het beleid alleen zouden bepalen. 

 • Mozes

  Dat is er lang @podolski, mensen is China willen per sé Nederlandse kindervoeding. Nederlandse kaas geldt internationaal als een delicatesse. Nederlands pootgoed geldt als het beste ter wereld evenals Nederlandse bloemen en bollen. Alleen wordt het in eigen land door de verwende Nederlandse bevolking niet herkent. 

 • Fermer

  @Mozes, Nederland heeft gas en de ingredienten om koek te kunnen bakken. Echter, het gas en de bestanddelen worden goedkoop verkocht, en de koek wordt later weer teruggekocht. Grote multinationals die hiermee 2x grote winsten maken, en daarmee de nationale productie van Nederland voor een groot gedeelte belastingvrij in het buitenland terecht doet komen, worden door jou steevast buiten beschouwing gelaten. Laat Nederland weer eens zelf koek bakken, veel meer werk, veel meer toegevoegde waarde, meer belastingbetalers en daardoor een veel lagere belastingdruk per gezin, meer zelfvoorzienend, kortom de enigste manier om niet op dezelfde manier als Venezuela te eindigen.

 • veldzicht

  Mozes #58,Hoe lang denk jij 'koek' te kunneen bakken als een werknemer inclusief sociale lasten hier €50 per uur kost en kinderen in china  $5 per dag krijgen, dagen van 14 uur wel te verstaan,
  en we weten allemaal wat de mensen kopen als ze in de winkel staan.
  principes zijn leuk tot het moment dat het de portemonnee raakt dan is het gauw vergeten.het zijn de veel te hoge lasten die ons nog eens de das omdoen en verdwijnt ook onze hoge kenniseconomie nog eens naar het buitenland,ook daar zijn of blijven ze niet dom.

 • Fermer

  @Mozes, ik heb hier al vaker gemeld dat Sodiaal ism het Chinese handelshuis Synutra een hele grote poederfabriek voor babyvoeding in Carhaix, Bretagne neerzet wat al bijna bedrijfsklaar is. Hoezo dan hier nog steeds vermelden dat China per sé Nederlandse kindervoeding wil? Je mag best de moed erin proberen te houden, maar dan wel met een waarheidsgetrouw verhaal.

 • Ishtar

  1/2
  @Mozes, Alco,

  Je kunt voor of tegen de groei van de PvdD zijn, maar is gewoon een trend en logisch en voorspelbaar.
  Als je echt intens zorgen maakt, zul je je niet op de PvdD moeten richten of hen de schuld geven.

  NVV (vakbond), deed iets apart en nieuws deze verkiezingen.
  Ze riepen op om voor de VVD en cDA te stemmen, omdat deze boeren belangen behartigen.
  Op zich is dat goed, wat de NVV deed, het idee de gedachte, saamhorigheid, delen, een groep vormen etc.
  Ook goed dat Yvon Jaspers zich voor boeren gaat inzetten.
  Wat logisch is, maar niet is, is om op te roepen om op de VVD en cDA te stemmen of SGP.
  Juist niet..........<em>
  </em>

 • Ishtar

  2/2
  Noem 5 punten in NL dat SGP, VVD en CDA voor boeren doen, en 5 visies die ze bepleiten.
  Ook van hun Europese politiek.
  Mijn mening is, ze zijn reactief, populistisch, hebben geen eigen mening, en hebben een klaagzang nodig om anderen de schuld te geven.
  Lopen vergaderingen af,volgen lobbies blind, en zijn gewoon niet professioneel (laat ik het vion bestuurderlijk niveau noemen).
  **
  Daar zouden boeren wat aan moeten doen als je echt boerenbelangen wilt behartigen.
  Wat is standpunt Jan huitema VVD en van de VVD en Annie schreijer-pierik CDA en van de CDA en van de SGP als bv op elk aspect en detail van TTIP, dus totaal doorgedacht de komende 50 jaar op elk punt en in het belang van boeren en Europa?
  Hebben ze niet.......

 • Mozes

  Door te verwijzen naar 'multinationals' blijf je doorgaan in jou denken dat alles opgelost kan worden door 'koek' te verdelen. Je geeft kritiek op de Nederlandse economie die kant noch wal raakt. Juist de Nederlandse economie is ingesteld op het produceren van toegevoegde waarde. Met uitzondering van wat gas worden er in Nederland geen grondstoffen geëxporteerd maar eindproducten met toegevoegde waarde. Geen melkpoeder maar kindervoeding of merkkaas. Geen staal maar melkrobots of vrachtwagens (DAF). Geen basiselektronica maar machines voor chipproductie. 

  Ik verbaas mij dat jij als zelfstandig boer zo'n linkse denkwijze kunt hebben. Het zal wel komen omdat je in Frankrijk zit. 

 • helemaal a-jacht.

  Dit is toch gewoon fantastisch nieuws. Daar kuunen de agragriers iets mee,
  Namelijk: ecolgisch denken.

 • LUCTOR


  @Ishtar je hebt een punt.  Er is geen enkele partij die wat voor boeren doen. Mozes en Alco lopen nog achter de verkiezings beloften aan die ten opzichte van de agrarische sector gedaan zijn. Maar waar niks van waar gemaakt is (minder regelgeving etc ) En onze Mark maar paaien op bijeenkomsten voor boeren. Ja die ene boeren stem kan hen misschien net over de streep trekken.En een Mozes en Alco trappen er toch elke keer weer in.Wanneer gaan de ogen eens open van dit soort stemmers,je kunt het niet eens zijn met partijen als Pvdd maar vraag je dan toch in elk geval eens af hoe dit komt. En wat een chinese multinational daar mee te maken heeft of een Daf fabriek waar de meerderheid SP stemt?

 • veldzicht

  @ Luctor,De enigste partijen die voor boeren opkomen zijn SGP en CDA en PvdD probeert de boeren in de hoek te trappen en stemmen tegen letterlijk alles wat ten voordele van boeren is.

 • alco1

  't is zinloos om tegen sommige gedachte in te gaan. Ze maken het er zelf naar dat we gaan denken: 'We zorgen wel voor ons zelf, laat hun dan maar naar de voedselbank gaan'.

 • helemaal a-jacht.

  Veldzicht: agrariërs moeten nog leren om ecologisch te denken.
  ze denken nog alleen maar in geld en hebben lak aan elk ecosysteem.
  Ze werken mme aan de afbraak van de fauna door hun gronden beschikbaar te stellen voor die klotige plezierjagers.
  Eerst leren dnken dus.

 • veldzicht

  Ik denk dat die opvreters bij de PvDD meer verdienen,o nee,krijgen als de meeste boeren.3 1/2 % van de Amsterdammers stemt Cda.6%pvdD geeft aan dat ze geen verstand van het platteland hebben,misschien als kleuter met de juf naar de kinderboerderij geweest daar zijn ze in blijven hangen.

 • Mozes

  @veldzicht #61, de loonkosten per productieeenheid is niet alleen afhankelijk van loonniveau per uur.
  Voorbeeld: eind jaren zestig werd mais gehakseld met een éénrijïge hakselaar achter de trekker. Ze deden ongeveer een hectare per dag met 4 man. Tegenwoordig kunnen ze met een moderne hakselaar wel 20 hectare per dag. Als de mensen eind jaren zestig 5 euro per uur zouden verdienen zouden ze tegenwoordig 100 Euro mogen verdienen en zijn de loonkosten per hectare nog steeds niet hoger dan eind jaren zestig. De loonkosten per productie-eenheid zijn dus is hoge mate afhankelijk van <span style='text-decoration: underline;'>hoeveelheid</span> productie per uur. 

  Een tweede punt is de waarde per eenheid. Voorbeeld: een Griek plukt olijven en met hard werken raapt hij voor 4 euro per uur bij elkaar. 
  Een Duitser besteedt zijn tijd aan het maken van Mercedessen of BMW's. Hij realiseert een waarde van 100 euro per uur. 
  Als de Griek 5 euro verdient lijden ze verlies en moet Griekenland steeds geld lenen om de boel rond te zetten. 
  Als de Duitser 60 euro verdient maken ze nog steeds dikke winst en kunnen ze geld lenen aan de Grieken. 

  In landen met lage lonen zijn in de regel zowel de hoeveelheid als waarde per uur veel lager dan bij ons. Het verschil in loonniveau per uur zie ik dan ook niet als een probleem. 

 • Fermer

  @Mozes, export vanuit Nederland is 80% doorvoer, daarbuiten qua zuivel vooral Goudse, boter en poeders, geen beschermde merken en voor babymelkpoeder meen ik maar enkele miljoenen euro's richting China, veel gas richting Duitsland, en verder slechts productie die je binnenhaalt door als land veel te bieden want vaak lopende band werk en dus overal uitvoerbaar. In Frankrijk is het niet veel beter, maar de toegevoegde waarde op de zuivel is hier bij veel fabrieken toch wel wat hoger, daarnaast de wijn en oa kernenergie (export naar Nl). Punt is dat W. Europa dik boven z'n stand leeft, en we slechts met grote begrotingstekorten de zaak draaiende houden. Net zoals bij ons Sarkozie links is, is bij jullie ook de VVD en het CDA links, en dat is hun enige redding want de meerderheid van de bevolking is pamperen gewend en zal dit opeisen en dus hiervoor stemmen zolang het mogelihjk is .Dat het in feite niet meer kan scheelt hun niet, enige realiteitszin is bij het volk, dus ook bij hun leiding allang verdwenen.

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • alco1

  Goh. @Spotvogel heeft vanmorgen gewerkt!!! Wij vermelden dit niet eens, omdat dat normaal is.

 • DJ-D

  Heb ook nog een kuub rotzooi in mijn groen liggen. Ruim je dat ook op? Die ganzen schijten namelijk vooral op mijn grasland ipv de natuurgebieden.

 • DJ-D

  #70 hoe moeten we denken dan? Leg eens uit. Melk gewoon uit de supermarkt halen? Wat doe jij in het dagelijks leven?

 • LUCTOR

  <h2>@veldzicht Noem mij de voordelen van de VVD dan eens? En dan bedoel ik voor de agrarische sector. Ik kan je wel sectoren noemen die wel blij met de VVD zijn, zal er een noemen de graaisector ook wel bankwezen genaamd.</h2>

 • J@gertje

  Leo, jij kunt een olifant nog aan het huilen krijgen. Jij laat hier helemaal niets verwijderen.
  B.t.w. vanmiddag had ik weer 9 ganzen. Toch weer een mooi stukje maatschappelijke plicht. ;-)))) . De vriezer zit weer bijna vol. 
  Trijnie. Dat standbeeld laat maar zitten. Ik sta nog steeds met beide benen op de grond hoor. Ik heb bovendien ook geen last van het landleven syndroom.

 • veldzicht

  luctor#78, ik heb de VVD niet genoemd,maar zijn niet zo slecht voor de boeren.

 • Ishtar


  Een vb........
  We weten allemaal dat de sector bestuurders de RTRS gentech deal gemaakt heeft met monsanto, en jullie nu vastzitten aan afspraken en dit witgewassen soja is.

  Wordt wakker boeren en boerinnen.
  Weet je wat de praktijk wordt met TTIP?

  High-fructose mais syrup (gentech lobby) ==> Mexico wilde dit verminderen.
  Onder NAFTA rules, Amerikaanse multinationals klaagde Mexico aan, en Mexico moest 169 miljoen dollar betalen aan multinationals.
  Wordt wakker boeren en boerinnen... jullie zitten in een systeem....
  Waar zijn de meningen van jullie oprechte bestuurders als LTO en VVD en cDA???

  Engelse quote ==>
  'For example, under NAFTA, three U.S. agribusiness firms sued the Mexican government over restrictions on high-fructose corn syrup,
  and won $169 million in compensation. <===

  Niemand is tegen handel ansich, maar pure powerplay en machtmisbruik, well.........
  Wedden dat zogenaamde fake christelijke partijen als sgp en cda voor TTIP zijn?
  VVD is al blind voor.
  Wordt wakker boeren en boerinnen.

  <a title='TTIP powerplay MET support van agri-NL' href='<>'><>;

 • J@gertje

  Leo, heb je de krant ook weer gebeld om te laten zien hoe goed je ook deze keer weer was?
  Laat me raden; je hebt tussen die rommel ook vast weer een kruiwagen vol lege patroonhulzen gevonden, die door de jagers zijn achtergelaten.
  Ik had trouwens zo onderhand van jou toch wel verwacht dat jij, met jouw invloed en kennis, de inwoners van Druten e.o. zo langzamerhand wel wat beter opgevoed had.
  In het leven is het belangrijk bepaalde werkzaamheden op het juiste tijdstip aan te pakken en de boel niet te laten verwaarlozen.
  Zo ben ik als jager iedere dag in het veld en ruim dus dagelijks de achtergelaten rommel van al die 'natuurliefhebbers' op.
  Ik wacht hierbij dus echt niet tot ik een kuub rotzooi op moet ruimen.
  Sommige dingen kun je namelijk niet laten wachten, dat geldt ook voor het prikken van jouw ganzen eitjes.
  Het is voor jou als faunabeschermer namelijk je maatschappelijke plicht om er voor te zorgen dat de ganzenpopulatie op een diervriendelijke manier wordt terug gedrongen.
  Dus als ik jou was, zou ik daar maar niet te lang meer mee wachten.

  Groet, 
  je vrind J@gertje ;-)

 • veldzicht

  @ Mozes #72,toch nog even over de productie kosten,de tijd dat ze in Z.O.Azie
  alleen maar goedkope spijkrbroeken in elkaar konden zetten is allang voorbij,
  6 jaar rerug kocht ik een nieuwe auto een duitser ,prima wagen voor €27.000 terwijl mijn broer een Z.Koriaan kocht ook in die prijsklasse ook een prima auto maar daar zat wel € 10.00 importheffing op anders zou er niet een Duitse of Franse auto meer worden verkocht.de universiteiten en technische hogescholen worden daar steeds beter en over een jaar of wat kunnen ze ook daar wel melkrobots,mediceapperatuur e.d. maken maar dan wel veel goedkoper.

 • Mozes

  @veldzicht, technologisch ontwikkelingsniveau, welvaartsniveau, onderwijsniveau en loonniveau staan met elkaar in verband. Als een land zich economisch ontwikkelt zullen al deze onderdelen zich opwaarts bewegen. 

  Ik heb in reactie #72 willen aangeven dat de loonkosten per product door meer wordt bepaalt dan loonniveau per uur. 

  Wat betreft jou bezorgdheid over lagelonenconcurrentie uit Azië: werk van technologisch hoog niveau keert de laatste jaren juist terug naar Europa. 
  Textiel ging in de jaren zeventig weg uit Twente naar lage lonenlanden. Tegenwoordig kunnen sommige kledingstukken vol automatisch met machines gemaakt worden. Dat gebeurt juist weer in Nederland. 
  Lage lonenlanden zijn alleen een concurrent bij de productie van eenvoudige producten die (nog) niet door machines gemaakt kunnen worden en veel arbeid vragen. 

 • Mozes

  Ik hoop dat in Azië de welvaart zo snel mogelijk groeit. Dan komt het loonniveau gelijk te liggen aan het niveau bij ons en ze gaan door het hogere loonniveau veel meer zuivel consumeren waardoor onze exportmogelijkheden fors toenemen. 

 • Jan van het Zand

  Dit weekend toch maar eens buiten de deur gegeten. 
  Lekker stukje kipfilet.
  Het was niet te proeven of de kipfilet uit een kleinschalig pluimveebedrijf kwam of uit een grootschalig pluimveebedrijf. Ook kon ik niet proeven of het haantje een zoolzweer had of niet. Was het een plofkip?????

  Wat ik wel weet, de kipfilet plofte wel lekker in de  mond.

 • koestal

  Ze willen weer terug naar de tijd van Ot en Sien,met kleine kruidenierswinkeltjes en kleine keuterboerderijtjes

 • landboer


  Zou ik ook wel willen maar ik ben bang dat ik dan niet meer rond kom!

 • veldzicht

  Landboer,dan moet je ook leven als in de tijd van Ot en Sien,dus weg auto, (mobiele) telefoon,,tv,koeien met de hand melken,paard, eens per week in de tijl
  je wassen ,nou dan gaat het wel.

 • aqwzsx12

  ons kinderen en kleinkinderen  komen zeker niet naar onze begrafenis als we die Kwietenpartij laten verder boeren. Nederlanders, schaam je diep!
  De weelde is het kwaadste beest dat rondloopt.

 • koestal

  De mensen die op de PvdD stemmen leven 100 jaar te laat

 • koestal

  Vooral in Amsterdam groeit de partij,dus veel dieren 

 • boerontour

  is het niet gewoon het probleem dat de opkomst van de (linkse) PvdD-stemmers groter is dan stemmers op de andere partijen?? 

 • koestal

  Als je  een hekel aan mensen krijgt,ga je van dieren houden  !

 • PetervanKempen


  @boerontour; Klopt: deze schreeuwers zijn allemaal met zn 10 en,  lid van 100 anti jou verenigingen waardoor het lijkt alsof er 10000 van zijn. En als het regent gaan ze ook stemmen want dat is bij hen ik ben tegen schreeuwen . De echte werkers zijn dan moe en morgen is er weer een WERK dag.

  Doen geitewollen sokken zo min mogelijk. Geen tijd voor, want ze moeten vreedzaam, vanaf de openbare weg, demonstreren tegen iedereen die wel werkt en vooral agrarisch onderneemt. Dan is overdag een baan hebben er natuurlijk niet bij, en kun je beter in de WW fabriek werken, ambtenaar zijn  of een subsidietje pikken. En gratis wonen in een kraakpand, als je in het begin van je  linkse actie voerders 'carriere' staat en nog geen passen subsidie ruifje gevonden hebt. Ik denk dat een echte ondernemer in die rooie anti wereld een witte raaf is.

Laad alle reacties (91)

Of registreer je om te kunnen reageren.