AlgemeenNieuws

Pachtconflict aan oppervlakte in Tweede Kamer

Den Haag – Het conflict tussen pachters en verpachters over veranderingen in het pachtstelsel werd woensdag pijnlijk blootgelegd tijdens een hoorzitting van de Tweede Kamer.

Erik Somsen van de Federatie van de Federatie Particulier Grondbezit en Piet van Eijk van de Bond van Landpachters en Eigen Grondgebruikers vochten over de hoofden van de toehorende Kamerleden van CDA, VVD, PvdA en SP om hun gelijk.

De onderlinge tegenstelling leidde tot een hartgrondige oproep van CDA-Kamerlid Jaco Geurts om toch vooral weer om tafel te gaan zitten. Hij herhaalde zijn opmerking dat bij een politieke beslissing geen van beide partijen krijgt wat hij wil. “U kunt er beter zelf uitkomen.”

Het conflict spitst zich toe op de vraag hoe bestaande reguliere pachtovereenkomsten onder een nieuw pachtregime moeten worden voortgezet. Doel van het nieuwe pachtregime is te komen tot bestendige pachtovereenkomsten, die recht doen aan de wens tot continuïteit, maar tegelijkertijd ook een redelijke pachtprijs voor pachter en verpachte opleveren.

Somsen zei tijdens de hoorzitting dat de verpachters en pachters mans genoeg zijn om zelf tot overeenkomsten te komen. Piet van der Eijk noemde het onbegrijpelijk dat de rechten van bestaande pachters niet gerespecteerd zouden worden.

Hij had aanvankelijk vertrouwen in een goede uitkomst met het overleg met de pachters, zei Van der Eijk. Volgens hem heeft staatssecretaris Dijksma de verpachters in een comfortabele onderhandelingspositie gezet.

De Tweede Kamer zal volgende week niet over de pacht verder praten. Er komt eerst een schriftelijke vragenronde.

Beheer
WP Admin