AlgemeenNieuws

Organisaties eisen bescherming gegevens stalregistratie

Zwolle – De overheid moet waarborgen dat gegevens over aantallen dieren per stal die in de Gecombineerde Opgave (Landbouwtelling) moeten worden opgegeven, niet in handen van derden vallen. Dat zegt LTO Nederland over de nieuwe vragen in de Meitelling met betrekking tot stalbezetting, stalsystemen en mestaanwending. De vakgroep Varkenshouderij van LTO Nederland noemt de extra vragen ‘onzinnig’.

Wiebren van Stralen zegt dat de verzamelde gegevens in elk geval meer informatie opleveren over emissie van ammoniak. “Als er in de afgelopen jaren ergens veel discussie over is geweest, is het dat.” LTO Nederland is het eens met de inzameling van die gegevens, als dat maar zorgvuldig gebeurt.

De vakgroep varkenshouderij binnen LTO kijkt daar anders naar. In een persbericht, dat samen met de Nederlandse Vakbond Varkenshouderij (NVV) is verstuurd, zeggen beide organisaties verbaasd te zijn over de verplichte stalregistratie. Ingrid Janssen, voorzitter van de NVV en Eric Douma van  LTO Vakgroep Varkenshouderij  vinden dat de registratie geen enkel doel dient. “Dit is alleen maar een administratieve lastenverzwaring en tijdverspilling voor onze varkenshouders.”

NVV en LTO zeggen dat het erop lijkt dat dat er met de verplichte stalregistratie nog meer gestuurd wordt. “Registratie is een

momentopname, die gebruikt gaat worden voor de berekeningen het model voor de afgifte van Natuurbeschermingswetvergunningen. Hierdoor dreigt het gevaar dat bedrijven minder kunnen uitbreiden binnen de bestaande vergunningen. De gevolgen kunnen dus zeer groot zijn voor de ondernemer.”

De organisaties vrezen dat  onder het nieuwe stikstofbeleid (PAS) bestaande rechten worden aangetast als de vergunde bezetting niet volledig is benut.

Beheer
WP Admin