Home

Nieuws

Optimisme in 2014 op niveau van 2013

Roggel - De uitbreidingsbereidheid van boeren en tuinders is in 2014 niet wezenlijk gestegen ten opzichte van 2013. Dat blijkt uit een inventarisatie van de vooruitzichten van de Nederlandse agrarisch ondernemers door het marketing- en marktonderzoeksbureau AgriDirect.

Het onderzoeksbureau houdt als sinds 2006 de algemene stemming in de sector in de gaten. Het percentage bedrijven met uitbreidingsplannen is ruim een kwart (26,9 procent), nagenoeg gelijk aan vorig jaar (26,6 procent). Ook het aantal bedrijven dat ermee wil stoppen is hetzelfde gebleven. Het aantal bedrijfsopvolgers blijft ook gelijk.

De uitbreiding zit vooral in de melkveehouderij, waar ongeveer een derde plannen heeft te investeren (32,4 procent). Tuinders hebben de minister uitbreidingsplannen (13,8 procent).

Het zijn wederom de graasdierhouders (met name melkveehouders) die het meest uitbreidingsbereid zijn (32,4 procent) en de tuinders die het minst van plan zijn om het bedrijf uit te breiden (13,8 procent). Ook bij akkerbouwers is sprake van een stijging van het aantal uitbreiders.

Ongeveer een op de twintig bedrijven heeft plannen om te stoppen (5,8 procent), dat was in 2013 ongeveer net zo veel (5,9%).

Of registreer je om te kunnen reageren.