Home

Nieuws 3 reacties

Octrooibureau geeft patenten op groente ruimer baan

München - Het verbod op het octrooieren van klassieke veredeling is niet van toepassing op de eindproducten van die veredeling. Zaadbedrijven mogen daarom klassiek veredelde gewassen blijven octrooieren. Tot die uitspraak kwam eergisteren de Hoge Kamer van Beroep van het Europees Octrooi Bureau in een zaak rond octrooien op broccoli en tomaat.

Europese octrooien werden afgegeven aan Plant Bioscience Limited (voor de broccoli met extra glucosinolaten) en aan de staat Israël (voor tomaten met minder vruchtwater). Tegen het octrooieren van planten (en hun vruchten), die zonder genetische modificatie kunnen worden ingekruist in een nieuw ras, is veel weerstand.

In Nederland zijn LTO Nederland, Bionext, maar ook de koepel voor veredelaars en plantenkwekers Plantum NL kritisch. Ruim baan voor patentering zou innovatie van rassen door andere veredelaars hinderen. Ook zouden patenthouders zelf eerder op hun lauweren rusten en geen nieuwe rassen ontwikkelen. Ook staatssecretaris Dijksma is in Europa een pleitbezorger van een uitgebreide kwekersvrijstelling, die veredelaars in staat moet stellen om vrijelijk van rassen en genetisch materiaal van concurrenten gebruik te maken bij het zoeken naar nieuwe rassen. Voor deze critici is deze uitspraak een tegenvaller.

Niet nieuw

Voor  het octrooi op de rode paprika van Syngenta, waar Bionext tegen procedeert, betekent deze uitspraak dat het octrooi voorlopig  overeind blijft. De bezwaarprocedure loopt echter gewoon door. Het octrooi kan nog steeds afgewezen worden, bijvoorbeeld als blijkt dat de ontdekking van de wittevliegresistentie in de wilde paprika niet nieuw meer was.

Om precies die reden werd onlangs nog het octrooi op paarse radijskiemen van Koppert Cress-dochter Taste of Nature door de Haagse rechter ongeldig verklaard. Nog voor het octrooi was afgegeven, waren de paarse radijskiemen al tentoongesteld. Kiemgroentebedrijf Cresco dat door de octrooihouder was gedaagd voor het verkopen van de geoctrooieerde kiemen, is daarmee in het gelijk gesteld en mag de kiemen weer verkopen.

Laatste reacties

 • Ferm

  Misschien wordt het dan tijd dat de wet veranderd wordt.
  Zie ook deze documentaire.
  <>
  Straks is niets meer vrij en regeren de multinationals.

 • bbuizer

  De Europese octrooiwet is niet meer van deze tijd!
  De wet waarop het Europees Octrooibureau haar beleid baseert is sterk verouderd en dient daarom spoedig aangepast te worden. Dit blijkt ook uit het interview met de heer S. Hoekstra van het Octrooibureau in de uitzending van Zembla van 4 maart 2015 (Zie de uitzending <> vanaf 21.00 minuten). De heer Hoekstra erkent dat plantenrassen en (essentiële) biologische processen (zoals verdeling) niet gepatenteerd mogen worden. Planten die ontwikkeld zijn volgens de klassieke veredeling mogen dus niet als gehele plant gepatenteerd worden, maar dat het eindproduct wel gepatenteerd mag worden. Planten waarin biotechnologische uitvindingen zijn toegepast, magen daarentegen wel geheel worden gepatenteerd. 'Sterker nog: in de wet staat zelfs expliciet, dat biotechnologische uitvindingen hele planten kunnen omvatten', aldus de heer Hoekstra van het Europees Octrooibureau. Hij gaf toe dat dat moeilijk is uit te leggen, maar zei ook dat hij er geen mening over heeft en dat het Octrooibureau zich aan de wet moet houden. Die wet deugt nu dus van geen kant! Bovendien blijken er biotechbedrijven patenten aan te vragen en nota bene toegewezen te krijgen op eigenschappen die van nature al in planten aanwezig zijn!
   

 • bbuizer

  De Europese octrooiwet (1999) dateert uit een periode dat biotechnologie in de plantenverdeling nog in de kinderschoenen stond. De octrooiwet moest daarop aangepast worden, vond men toen. Er was toen kennelijk niet voorzien, hoe de biotechnologie (die eigenlijk geen veredeling is, maar genetische manipulatie, oftewel knippen en plakken van genen voor de beïnvloeding van een enkele raseigenschap) een machtsfactor van je welste kon worden en die beheerst wordt door enkele grote multinationals. De octrooiwet die de samenleving van nu en later zou moeten dienen, dient nu deze grote multinationale ondernemingen. Dit gaat ten koste van de overlevingskansen van kleine veredelaars en zaadbedrijven. Het rassenaanbod wordt eenzijdig en schraal en dat maakt ook de voedselvoorziening erg kwetsbaar, zoals ook prof. Haring vertelt in deze video.
  Ik zou willen dat de landbouworganisaties hier eens veel meer bovenop gingen zitten. Het is in het belang van de boeren en de hele samenleving dat de wet wordt geactualiseerd. Ik zag aan de heer Hoekstra dat hij er ook niet gelukkig mee is, dat het Europees Octrooibureau deze oude wet moet uitvoeren. Werk aan de winkel dus voor samenleving, kwekeresorganisaties, boerenleiders, landelijke politici en Europees Parlement! 

Of registreer je om te kunnen reageren.