AlgemeenNieuws

“Nederland dupe van efficientie in GLB”

Den Haag – Nederland wordt in het gemeenschappelijk landbouwbeleid de dupe van zijn efficiëntie. Dat stelt Europarlementariër Jan Huitema (VVD) met zoveel woorden.

Huitema reageert op de oproep van Europees landbouwcommissaris Phil Hogan om ideeën voor vereenvoudiging van het systeem te komen. Staatssecretaris Sharon Dijksma heeft ook op die oproep gereageerd. Zij wil onnodige belemmeringen wegnemen, meer aan de lidstaten zelf overlaten, de regels verduidelijken en de kosten van controle en uitvoering verminderen.

Huitema zegt dat  Nederland juist beloond zou moeten worden voor de stappen die hier gezet zijn op het gebied van mestbenutting, dierenwelzijn en luchtkwaliteit. “Per kilo agrarisch product is de milieu-impact van de landbouw in ons land het laagst.”

Dat zou moeten worden beloond, vindt hij. “Maar het tegenovergestelde is het geval. Omdat bij ons elke vierkante centimeter landbouwgrond telt, is de grondgebonden vergroening nergens in Europa zo duur als bij ons.”

Hij zegt dat Europees landbouwcommissaris Phil Hogan coulant moet omgaan met de invulling van het nieuwe gemeenschappelijk landbouwbeleid.

 

Lees ook de blog van Jan Huitema hierover.

Beheer
WP Admin