Home

Nieuws 5 reacties

Nauwelijks mestverwerkingscontracten afgesloten

Doetinchem - Nog weinig veehouders hebben al een mestverwerkingscontract afgesloten. Ze wachten af, twijfelen over welk contract of wachten tot de prijzen zakken. Dat blijkt uit een online-peiling van Boerderij onder ruim 560 veehouders.

Uit de peiling blijkt ook dat veehouders afwachtend zijn. Driekwart van de respondenten zegt nog geen mestverwerkingscontract te hebben. Bijna de helft weet ook nog niet op welke manier hij aan de mestverwerkingsplicht zal gaan voldoen dit jaar. Een kwart wacht tot de prijzen van mestverwerkingscontracten zakken. In de peiling stelt 15 procent nog geen geld te hebben voor mestafzetcontracten. Dat geld is nodig om de vaak overvolle mestputten leeg te maken. 13 procent zegt dit soort zaken als mestverwerkingscontracten pas aan het einde van het jaar te regelen.

De meerderheid van de respondenten overweegt een vervangende verwerkingsovereenkomst (VVO). Een kwart onderzoekt de mogelijkheid om de mest rechtstreeks te leveren aan een verwerker/exporteur. 13 procent verwacht een overeenkomst af te sluiten via een derde partij (3PO).

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Sharonneke zal wel zitten te glimmen in haar blauwe zeteltje. Gniffel, gniffel maar liefst 15 procent heeft geen geld om een ovk af te sluiten. We zijn op de goede weg in de EU. Nog een paar regeltjes extra invoeren en die overige 85% heeft de lucht ook op. Lachen al die luchtinvesteringen die de boerenstand verarmt. Maar de zgn. socialisten (wat betekent dat woord eigenlijk) hebben hun menselijk gevoel reeds lang verloren. Samen met de PvdD diertjes knuffelen, totdat hun grote voorbeeld Poetin een keer om de hoek komt kijken. Dan is Leiden in last.......maar de laatste verstandige boer (ik hoop het voor hem) reeds lang vertrokken.

 • John*


  Mestscheiden op boeren erf, dikke fractie kan naar vergister/verwerking en daarna verkorreld of geexporteerd worden. Dunne fractie kan bijna 100 kuub op een hectare met de juiste fosfaat/stikstof verhouding en aangevuld worden met compost om de organische stof op peil te houden.

  we moeten met zijn allen de mestafzet niet moeilijker maken dan het is.

 • gjcamps

  @john mestafzet niet moeilijker maken prima, maar belangrijker ook niet duurder maken dan nodig. Met al die regels is de directe afzet in omgeving op akkerland bijna niet meer mogelijk. Elke mestbewerking kost geld.

 • John*

  20 kuub mest per hectare of 100 kuub per hectare, de cirkel waar het mestoverschot (water) afgezet met moet worden wordt veel kleiner. De dikke fractie kan nog tot waarde gemaakt worden. laat het scheiden 4 euro per kuub kosten en de afzet van de dunne 9 tot 10 euro. De dikke fractie kan de grensover en kost ook terug gerekend 2 euro per kuub in gaande mest. Voor 15 euro is dan alle mest uit overschot gebied weg. Ik heb nog geen enkele installatie gezien die dat voor dit geld kan doen.

 • Barneveldsei

  De mest aanbieden als er vraag naar is. Heb geen contract nodig om de mest af te zetten. De mest gaat direct de grens over. Als ze er korrels van persen hoeft een andere geen kunstmest te kopen. Moet de regering wel de wetgeving aanpassen. Dit is veel beter voor de natuur. Kali mijnen zijn grote energie verslinders, en slecht voor milieu.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.