Home

Nieuws laatste update:28 mrt 2015

Naming and shaming dreigt voor Bredase preitelers

Den Haag/Breda - Een Bredase preitelersmaatschap die door minister Asscher wordt beschuldigd van ontduiking van het minimumloon dreigt een paar flinke borden langs erf en akker te krijgen waarop komt te staan dat het bedrijf twee maanden wordt stilgelegd wegens dit misdrijf.

De naming-and-shamingaanpak komt voort uit de Wet aanscherping en handhaving sanctiebeleid SWZ die de Tweede Kamer in 2013 aannam. De twee Bredase maten stapten donderdag met spoed naar de Raad van State. Het bedrijf wordt kapot gemaakt, vindt hun raadsman Pieter Boomaars. De minister heeft voor onderbetaling van dertien Roemeense arbeiders een boete opgelegd van €95.000.

De aanpak is bedoeld voor recidivisten, verklaart een vertegenwoordiger van de minister. De maatschap is twee keer gepakt voor ontduiking van de Wet minimumloon. De tweede boete bedraagt €92.000. Daartegen loopt een zaak bij de rechtbank in Breda.

Daarnaast kregen de preitelers vorige week van de Raad van State te horen dat een boete van €112.000 wegens overtredingen van de Wet arbeid vreemdelingen terecht is opgelegd. Voor ondernemingen die de zaak flessen, is in Nederland geen plaats, vindt de minister.

De stillegging duurt twee maanden. De gebouwen worden verzegeld waardoor het bedrijf in de praktijk niets meer kan, zegt Boomaars.
Het Bredase landbouwbedrijf is de eerste agrarische onderneming in Nederland die te maken krijgt met attentieborden en stillegging op grond van de Wet aanscherping. De Bredanaars vroegen de Raad van State donderdag het stilleggingsbevel te schorsen. Het gaat op 10 april in. Uitspraak van de Raad van State over twee weken.

Adri Klinkenberg

Of registreer je om te kunnen reageren.