AlgemeenNieuws

‘NVWA dwarsboomt concurrentiepositie bij export’

Den Haag – De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) schaadt de concurrentiepositie van Nederlandse innovatieve bedrijven, door op zaterdag geen exportcertificaten af te geven. Dat stelt VVD-Kamerlid Helma Lodders.

De politica van de VVD zegt dat het bedrijf Topigs Norsvin aanloopt tegen de beperkte beschikbaarheid van de NVWA bij de export van kwetsbaar genetisch materiaal.

“Dit bedrijf is een van de meest innovatieve bedrijven op het gebied van ontwikkeling en export van varkensgenetica”, zegt Lodders.  Het bedrijf werkt met beperkt houdbaar sperma en genetisch materiaal, dat ook op zaterdagen wordt verscheept naar andere landen.  Het bedrijf heeft contacten met meer dan vijftig landen binnen en buiten Europa.

Lodders vraagt aan staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) of het klopt dat de NVWA geen exportcertificaten afgeeft, die nodig zijn voor de uitvoer van sperma.  Ze wil weten waarom dat zo is en welke bedrijven daar nog meer mee te maken hebben.

Volgens Lodders is Nederland een van de weinige landen in de wereld waar op zaterdag geen exportcertificaten worden afgegeven.

“Deze werkwijze van de NVWA gaat ten koste van de concurrentiepositie en kan zelfs nadelig zijn voor de ontwikkelingen op het gebied van innovatie en onderzoek. ” Zij vindt dat bedrijven die afhankelijk zijn van de NVWA bij de export van producten, ook op zaterdag een exportcertificaat zouden moeten kunnen krijgen. De staatssecretaris zou er voor moeten zorgen dat bedrijven als Topigs Norsvin hun koppositie kunnen behouden, door ook in het weekeinde dergelijk uitvoerpapieren af te geven.

Beheer
WP Admin