Home

Nieuws 20 reacties

Muizen vergassen is in strijd met Europese regels

Den Haag - Het vergassen van muizen door CO2 onder een dekzeil te blazen is in strijd met de Europese biocidenrichtlijn. Dat erkent staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken in reactie op Kamervragen van Marianne Thieme (PvdD).

Dijksma voegt eraan toe dat de schade aan grasland door muizen een serieuze aanpak verdient. "Ik zal met het oog daarop laten nagaan of deze methode in de toekomst toegepast kan gaan worden en zo ja, welke juridische stappen hiertoe gezet moeten worden", aldus Dijksma.

Laatste reacties

 • J.E.Wonnink


  eindelijk begint het verstand te werken bij Sharon nu bij Marianne nog.

   

 • Agrisales.nl

  Dit is niet te geloven, honderdduizenden kippen enz. worden binnen een dag van constatering van vogelgriep vergast met CO2 gas en muizenplaag gaan we niet bestrijden? Maar als CO2 verboden is, carbidgas is ook een mogelijkheid. Of is dat ook al verboden?

 • schoenmakers1

  alles wat boeren vooruit kan helpen is verboden

 • PetervanKempen


  Dijksma denkt daar is die muts weer met haar verbieden mantra ik maak er wel een lusje omheen. Vraag is terug in de kamer of Thiemetje die opeens blijkbaar zo goed thuis is in EU richtlijnen wel eens van de EU Habitatrichtlijn gehoord heeft:

  'Elke natuurbeheerder heeft de plicht te zorgen voor een evenwichtigopgebouwde populatie inheemse diersoorten binnen natuurgebieden die in evenwicht met de plaatselijke biotoop rust, voortplanting en VOEDSEL voorhanden hebben om de soort instand te houden'.

  Als je dan de verkommerende opgesloten damherten ziet, de tsunami aan (eerder uitgezette) Grauwe Ganzen, de ongebreidelde groei aan exoten die inheemse soorten verdringen, de uitgezette grote grazers die de biotoop vernietigen, de ongeremde groei van predatoren en de snel verdwijnende veelvoud aan vogelsoorten (zie in de OVP), dan vraag je je af wanneer deze anti madam nu eens samen met de staatsecretaris  samen eindelijk de grof overtreden EU Habitatrichtlijn gaat afdwingen bij verzakers SBB, Natuur Monumenten , landschappen en en fryske gea cs die voor miljoenen maatschappelijke schade zorgen door het bewust saboteren van fauna beheer volgens deze richtlijn.

  Zeker opeens acuut en gezamenlijk geheugenverlies? Kamer stel eens vragen, zou ik zeggen.

   

 • helemaal a-jacht.

  Volkomen terecht dat er geen muizen worden vergast.
  Het is toch van de dolle dat boeren op hun grond vossen laten afschieten door het jachtgespuis en er roofvogels worden vergiftigd.
  Muizen vormen een hoofdvoedsel voor vossen.
  Laat vossen hun ecologisch werk doen.
  En niet.....jachtpacht innen, vossen laten uitmoorden en dan schadevergoeding eisen.
  Begin nu eens met alle jachtgespuis van je grond af te sturen.
  Ik dacht dat agrariërs natuur- en diervriendelijk waren.
  Blijkt helaas niet zo te zijn.
  Wie zet de eerste stap om het jachtgespuis weg te sturen???

 • alco1

  #5 Wij mensen maken met onze verstedeleking en wegen aanleg het leven voor de grotere predatoren onmogelijk en ook is hun aanwezigheid niet acceptabel. Kijk eens alleen al naar die oehoe 
  Wij maken dus inbreuk op de natuur. Het is dus ook niet meer dan logisch dat de natuur ook met het evenwicht geholpen moet worden

 • joopi

  Wij hebben een kat met enorme jachtdrift die vreet er zo een paar per dag op

 • Ishtar

  Als je objectief bent.
  Is het de plicht van PvdD om dit aan te kaarten.
  En is het de plicht van de sector om een afspraak van 10 jaar geleden na te komen, dat een plan van aanpak zou komen.
  Beloofd door nietzeggende bestuurders van LTO en CDA en de sector.....
  Als de oorzaak bekent is. plus er is een goed plan, dan idd is het de plicht van de sector om te pleiten voor goede aanpak.
  Als dat CO2 is vooruit pleit daar dan voor.
  Maar niet na dat de sector zijn eigen verantwoordleijkheid heeft genomen.
  Ik weet het, vernatwoordelijkheid nemen is lastig en nieuw voor CDA en LTO, immers het lagen en re-actief reageren zit ze in de genen.

 • agro1


  de vlooien op de hond beschermen en doorgaan, vooral doorgaan. door het op natuurlijke wijze dempen van de overproductie zal de prijs ondersteund worden. pech voor de getroffenen, maar ja, kleinigheidje hou je toch, niewaar????

 • worm1975

  @ reactie 5:
  Jachtpacht innen???
  Een doos gebak, een bosje bloemen voor moeders en een heel seizoen de mollen moeten vangen.......
  Inderdaad; we lopen binnen van de jachtpacht.....

 • worm1975

  Ik woon 6 km van de duinen......de vossen lopen steeds meer het verstedelijkt gebied in omdat de habitat (duinen) te klein wordt voor het aantal vossen wat geboren wordt en een plekje moet hebben.
  Dit veroorzaakt schade bij diverse mensen (ook niet-agrariers).
  Vind men het dan gek dat er gezegd wordt dat de populaties, en of dit nu vossen zijn, ganzen o.i.d, in toom gehouden moeten worden door jacht, vergassing etc.
  Hebben hier ook grote overlast van meeuwen.....blijken tot ieders verbazing ook beschermd te zijn.
  De milieuclubs draven door. Eerst roepen dat men bepaalde soorten niet mag bejagen, en vervolgens bij grote overlast, als het weer goed gaat met de beesten, wederom roepen dat deze niet bejaagd mogen worden.
  Vervolgens de schades bij de gedupeerden zelf neerleggen.
  Lekker makkelijk!!

 • kwekerij pluk de dag

  zeiltje over het binnenhof en dan..............

 • Bloemestein


  Kunnen Marianee T en Esther O hun poezen niet inzetten om de muizen te bestrijden?

 • Adrian Warmerdam

  Je vergast de muizen niet, maar je ontrekt zuurstof uit de omgeving door co2 onder het zijl te blazen

 • koestal

  wat is niet verboden ? achterde kerk pissen is ook al verboden

 • J@gertje

  #5, jij bent net zo veranderlijk als de wind maar ik zal je uitspraak opslaan.
  Vossen konden de groeiende ganzenpopulatie toch zo goed in inperken?
  Ben je trouwens zelf al begonnen met ganzeneitjes prikken?
  Voor je het weet ben je wéér te laat en ziet het over twee weken weer zwart van de ganzenpulletjes. 

 • Hindrik66

  Dames en heren, jullie moeten bij de wetgever zijn, de wet is ziek.
  MT heeft helaas weer eens het gelijk aan haar zijde.
  Ze mag dan in onze ogen 'gek' zijn, onnozel is ze [wederom helaas] niet, ze heeft de wet aan haar kant 

 • ed12345


  Peter van Kempen al die natuurclubs zijn inmiddels halve ambtenaren .Verslinden miljoenen en nog eens miljoenen euros .ze hebben de goede relaties met provincie en staat .

  Die laten zich niet meer wegdrukken ,daar zijn ze hun baantje te lief voor.Het voorgoed vernietigen van landbouwgronden en de gangbare landbouw belasten met overpopulaties van bepaalde diersoorten en andere ongemakken zoals de waterstanden,wordt aan het overgrote gedeelte van de bevolking als mooi en goed uitgelegd door de media die er in de meeste gevallen zelf ook niet de benodigde kennis en ervaring heeft voor een juist oordeel

 • groenmaker


  Geef een flinke dosis kalkstikstof/perlka , is een in de EU toegelaten meststof, geeft 14 dagen cyanamide, ook mollen hebben er een hekel aan, dus wellicht ook muizen, en je geeft meteen een stikstofbemesting.

 • PIETER123

  Dacht dat de verruiging van landschap zoals alterra dit onschreef een oorzaak was.Gaan de  eigenaren van natuurstroken en bermen aanschrijven om goed en vroeg te maaien dit jaar om deze ramp zo te bedwingen preventief.Net als de distelverordening.2e kamer zet hem op met regelgeving.

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.