Home

Nieuws

Mogelijk fusie Greenyard en Univeg

Gent – Greenyard, de Univeg-groep en Peatinvest onderzoeken de mogelijkheid tot fusie.

Het fusiebedrijf zou volgens Hein Deprez, die voorzitter is van de drie ondernemingen, wereldleider in fruit en groenten worden. Deprez gelooft dat het bouwen van een gecombineerde groep gunstig uitpakt voor telers, de retail, consumenten, medewerkers en aandeelhouders. Greenyard is beursgenoteerd, Univeg niet.
De Raad van Bestuur van Greenyard Foods is van mening dat een bedrijfscombinatie van de drie groepen de kans biedt om een wereldwijde speler in de groenten- en fruitsector te creëren die in staat is om het volledige assortiment van zowel verse producten, diepvriesproducten als conserven aan te bieden. De drie komen samen  op een jaaromzet van ruim €3,7 miljard. De bruto-bedrijfswinst komt in het fusiescenario op ruim €120 miljoen.
Greenyard, voorheen Pinguin Lutosa, is een diepvries- en conservenspecialist met dertien productievestigingen. Univeg is een combinatie van handelsbedrijven waaronder Bakker Barendrecht, de hofleverancier van Albert Heijn. Het bedrijf levert verse groenten en fruit, bloemen en planten en logistieke diensten en hoewel het ooit begon als kleine champignonkweker, meet het zich nu met onder meer Chiquita en Fresh Delmonte. Univeg is van de drie partijen qua omzet met afstand de grootste.
Peatinvest is een betrekkelijk kleine producent van substraten voor de teelt van planten, fruit en groenten. Het bedrijf beschikt over negen roductielocaties.
Deprez werd in januari voorzitter van Greenyard. Dat gebeurde nadat zijn beleggingsvehikel Food Invest International het aandeel in de onderneming uitbreidde van 36 naar 42 procent. Dankzij onderling-overlegakkoorden met onder meer Gimv, de Boerenbond en de oprichtersfamilie Dejonghe controleert Deprez meer dan 60 procent van het bedrijf. In 2013 kocht Deprez CVC Capital uit bij Univeg.

Of registreer je om te kunnen reageren.