Home

Nieuws

Minder omzet, meer winst Glencore

Rotterdam – Glencore heeft met de handel en verwerking van agrarische producten in 2014 minder omzet maar meer winst geboekt.

Het Zwitserse agriconcern zag de omzet dalen van $30 naar $25,8 miljard (€23,2 miljard). De winst voor rente en belasting vervijfvoudigde daarentegen naar omgerekend €892 miljoen.

De omzetdaling is grotendeels toe te schrijven aan gedaalde prijzen voor agrarische grondstoffen. Zo lag de tarweprijs op de termijnmarkt Chicago in 2014 gemiddeld 14 procent lager dan een jaar eerder. Mais was zelfs 28 procent goedkoper terwijl soja 12 procent lager noteerde. Op de ICE-beurs in Londen noteerden katoen en suiker respectievelijk 8 en 6 procent lager dan een jaar eerder.
Het was volgens Glencore een bijzonder jaar: in de VS werden recordhoge oogsten van mais- en sojabonen gerealiseerd en de EU haalde een "bumper crop" aan tarwe binnen. Daarnaast werd bovengemiddeld geproduceerd in landen als Rusland, Oekraïne en Kazachstan terwijl laat in het jaar teelten op de pampa's van Argentinië en de 'cerrado' van Brazilië er goed bij stonden. Door mogelijke recordoogsten in Zuid-Amerika en omdat druk op olie ook druk op de vraag naar biodiesel en bio-ethanol zet, verwacht Glencore blijvend druk op prijzen.

Glencore verdiende het geld dus vooral met het tijdig inkopen en verkopen van product, en het opvoeren van het volume oliezaden dat ze zelf verwerkt. Daarnaast speelde de succesvolle integratie van het Canadese Viterra en daarmee gepaard gaande kostenbesparingen een belangrijke rol. Uiteindelijk daalde het verkochte volume granen met 13 procent tot 38,3 miljoen ton, het volume oliezaden met 6 procent tot 22 miljoen ton terwijl de volumes katoen en suiker relatief marginaal zijn gebleven.

Of registreer je om te kunnen reageren.