Home

Nieuws 4 reacties

Milieudefensie: 'Aantal megastallen verdrievoudigd'

Amsterdam – Het aantal zogenoemde megastallen is in acht jaar tijd bijna verdrievoudigd van 301 naar 803 bedrijven. De groei vindt in alle provincies plaats. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Universiteit in opdracht van Milieudefensie. De milieugroep roept staatssecretaris Dijksma op een landelijke bouwstop voor zeer grote stallen af te kondigen.

LTO Nederland herkent zich absoluut niet in het beeld dat door Milieudefensie wordt opgeroepen. "De afgelopen jaren zijn juist vooral integraal duurzame stallen gebouwd", aldus LTO-bestuurder Siem Jan Schenk.

Noord-Brabant koploper

De melkveehouderij heeft met 317 de meeste grote stallen en groeide ook het hardst, gevolgd door stallen met fokzeugen (209) en stallen voor vleesvarkens (85). Het aantal grote stallen met fokzeugen is meer dan verdubbeld en het aantal met vleesvarkens bijna verviervoudigd.
De provincie Noord-Brabant heeft veruit de meeste grote stallen volgens het onderzoek: 259, bijna een derde van alle door Milieudefensie als megastallen aangeduide grote veebedrijven in Nederland. Ander provincies met veel grote bedrijven zijn Gelderland, Friesland, Limburg en Overijssel. In Noord Brabant zijn de grote bedrijven vooral varkensbedrijven. In Friesland gaat het vooral om melkveehouderijen, in Limburg om bedrijven met legkippen en in Gelderland om grote bedrijven met kalveren.
Milieudefensie definieert 'megastallen' als bedrijven met minimaal 7.500 vleesvarkens, 1.200 fokvarkens, 120.000 leghennen, 220.000 vleeskuikens, 250 melkkoeien, 2.500 vleeskalveren of 1.500 geiten.

LTO: 'Vooral duurzame stallen'

LTO Nederland herkent zich niet in het beeld dat door Milieudefensie wordt opgeroepen. Afgelopen jaren hebben veehouders vooral integraal duurzame stallen gebouwd, die beter zijn voor het welzijn van de dieren, beter zijn voor het milieu en passen in de omgeving stelt LTO. "Daarom herkennen we ons niet in het beeld en zeker niet in de term megastal. Wat een megastal is, is arbitrair en vooral bewust gekozen negatieve beeldvorming over de veehouderij", zegt LTO bestuurder Siem Jan Schenk. Hij wijst ook op de komende verkiezingen. "Een bericht met weinig context midden in de campagne voor Provinciale Staten, doet het goed. Maar wie goed naar alle cijfers kijkt, ziet dat de verdrievoudiging voor de melkveehouderij opgaat", zegt Schenk. "En dat is goed te verklaren. Veel melkveestallen waren toe aan vernieuwing en de opvolger staat klaar. Dan bouw je duurzaam en voor de toekomst een wat grotere stal."
"Ik zal het cijfer niet ontkennen, maar op ruim 17.000 melkveebedrijven in Nederland is 321 geen groot aantal. Het gemiddelde melkveebedrijf heeft momenteel om en nabij 95 koeien. Dat is een modern en gezond familiebedrijf. Dat noem ik niet mega." Ook in andere sectoren is het aantal grote stallen volgens LTO zeer gering ten opzichte van het totaal.

Landelijke bouwstop

Om mogelijke schadelijke gevolgen en groei van de 'megastallen' terug te dringen, roept Milieudefensie staatssecretaris Dijksma op om een landelijke bouwstop voor deze stallen in te voeren. Dijksma komt in de zomer met een wetsvoorstel dat provincies en gemeenten de mogelijkheid biedt het aantal dieren te beperken op grond van gezondheidsredenen. Milieudefensie vindt dat wetsvoorstel veel te slap.
Jacomijn Pluimers, woordvoerder Duurzaam voedsel van Milieudefensie: "Dijksma geeft visieloos ruimte aan de groei van het aantal dieren en schuift de verantwoordelijkheid naar provincies door om de problemen rond megastallen en omvang van de veestapel aan te pakken."

Laatste reacties

 • koestal

  Aantal hectares natuur ook verdubbeld

 • BW

  Vroeger had je bij ons in het dorp, 2 bakkers, 3 kruideniers, 2 kledingwinkels en 3 van alles en nog wat winkels. Nu is er 1 supermarkt en 1 bakker. Dit heeft alles met schaalvergroting te maken. Zo werkt de economie. Ook in de AGRARISCHE sector. Ook bij ons is het kleinschalige niet meer economisch haalbaar. Daar kan milieudefensie niks aan verandere. Milieutechnisch gezien heeft de schaalvergroting alleen maar voorspoed gebracht. Een compliment zou op zijn plaats zijn voor de agrarische sector.

 • porky 1


  laat milieu defensie ook even kijken naar de oostvaarders plas waar de veestapel ook te groot is oh nee dat is natuurlijk wel goed stelletje hypocrieten

 • Foxxy

  vanuit dierwelzijn zouden de megastallen wel 3 keer zo groot mogen zijn, meer beweegvrijheid voor de dieren 

Of registreer je om te kunnen reageren.