Home

Nieuws 17 reacties

Meer armslag Brabant bij aanpak stallen

Reusel - De provincie Noord-Brabant krijgt meer armslag om overlast en verontreiniging van grote stallen aan te pakken. Het kabinet komt met speciale maatregelen om meer duurzame veehouderij mogelijk te maken. Dat maakt staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) zaterdag bekend tijdens een verkiezingsbijeenkomst in het Brabantse Reusel, zegt een woordvoerder in een reactie op berichtgeving in Brabantse media.

In januari bepaalde de Raad van State dat de gemeente Reusel-De Mierden onterecht van een kalverhouder eist dat zijn nieuwe stallen voldoen aan door de provincie opgelegde eisen voor duurzaamheid. Dat gaat het over ammoniakemissie, brandveiligheid, diergezondheid, dierenwelzijn en fijnstof.

Commissaris van de Koning Wim van de Donk zei van Den Haag meer ruimte te willen hebben om te kunnen experimenteren met de regels. Dijksma komt nu met maatregelen waarmee de provincie toch eisen kan stellen aan duurzaamheid, niet alleen bij verbouw of nieuwbouw van stallen, maar ook bij bestaande stallen.

De staatssecretaris kondigt ook aan dat er een vervolg komt op de commissie-Van Doorn. Die kwam eerder met voorstellen om de veehouderij in Brabant duurzamer te maken.

Laatste reacties

 • Hogman1

  Nou bij deze zijn we dus allen vogelvrij.
  Communisme ten top.
  Oprotten als het de overheid niet aanstaat.
  POV neem de beste juristen in loondienst dat is altijd weer voordeliger dan ze parttime in te huren.
  En Dijksma durft het woord Doorn in de mond te nemen.
  Ze heeft nog nooit van Vion gehoord zeker??

 • schapendoes

  Flauwekul om dat communisme te noemen. Communisten gaven niets om milieu en dierenwelzijn. Neem gewoon je verantwoordelijkheid. Je leeft niet voor jezelf alleen. Denk niet alleen aan geld, maar aan de gezondheid van je familie, buren en de rest van de wereld. Die wereld moet je voor je nageslacht een beetje fatsoenlijk achterlaten. Verbeter de wereld, begin...begin...

 • info258

  Dit alles komt in een stroomversnelling naar aanleiding van een reactie van dokter Sanders in het Eindhovens dagblad van zaterdag 28-2. Sanders is woordvoerder namens een 8 tal doktoren in Reusel de Mierden. Hij is van mening dat MRSA vele malen meer voorkomt dan vroeger. Dit alles is niet met cijfers of onderzoeken te bevestigen. Nee, hij heeft het gevoel dat dit zo is. Sharon haakt hier gretig op in en neemt deze conclusie, die niet onderbouwd is, zeer hoog op omdat de doktoren dit zeggen.

  Natuurlijk willen we geen resistentie. De nl sector heeft hierin als geen ander land grote stappen voorwaarts gezet om het medicijn gebruik terug te dringen. Volgens Sanders worden nog steeds grote hoeveelheden antibiotica bij onze dieren gebruikt.
  Het lijkt er op dat hij ineens dierenarts is geworden. Nee als je echt wilt dat we niet verder komen moet je het op deze manier aanpakken, dan zetten wij als intensive sector de hakken in het zand.

 • Mels

  Probleem is dat de oren hangen naar een handjevol lawaaimakers. Zolang een dokter dit kan roepen waarbij er ook nog eens naar em geluisterd wordt kun je hoog en laag springenmaar win je nooit. Als er nou gedegen onderzoek naar gedaan was met dit als duidelijke antwoord dan is regelgeving aanscherpen te begrijpen maar nu voldoet iemand aan de regel en er kwaakt een kikker en hij mag aan andere extra regels voldoen.

 • jven281

  Het is verkiezingstijd en de pvda kan nog wel wat stemmen gebruiken. Zo werkt het in de politiek.

 • Hogman1

  #2 Communisten gaven niks om boeren, Stalin collectiviseerde het platteland en liet miljoenen mensen, en met name de 'koelakken' (rijkere boeren), naar strafkampen deporteren of fysiek liquideren.
  (Geschiedenis van de lagere school)
  Geld is nooit de drijfveer van geen enkele boer.Uurloon is namelijk belabbert.
  In het millieu en dierenwelzijn hebben we al miljoenen geinvesteerd en dat alles op aannames van alles en iedereen.
  En verantwoordelijk is meer dan in een pluginhybride rond te rijden ,want die rijden we hier ook al is het maar voor de bijtelling

 • Marcel v

  @mels, er is allang onderzoek gedaan naar de relatie dieraantallen/volksgezondheid. Dit onderzoek is als basis gebruikt voor formulering van de BZV . Punt is dat de dit onderzoek geen enkel verband kon aantonen !! daarna hebben ze 3 a viertjes gebruikt om een vervolgonderzoek van 5 miljoen euro te legitimeren want we moeten toch iets kunnen vinden .

 • w v gemert

  Schapendoes, je weet blijkbaar niet dat de Nederlandse varkenshouderij tot de top van de wereld behoort, verbeter de wereld en begin met je te verdiepen in de sector voordat je zulke ongenuanceerde opmerkingen maakt. Hoort jouw beroep of werk tot de top van de wereld ?

 • w v gemert

  Na 18 maart hoop ik dat ze snel verdwijnt. Als dat niet gebeurt dan wordt het tijd dat de landbouw alle overleg met haar stopt/boycot. Een staatsecretaris die de uitspraken van de Raad van Staten willens en wetens gaat omzeilen moet voor het hekje van de rechtbank komen te staan. Deze dame mag geen plaats hebben in een democratisch bestel, ik vindt veel erger dan een onjuiste declaratie.

 • loef

  Simpel 30 jaar geleden 60 000 boeren oa varkens nu las ik 5100 de zelfde aantal als toen, dus politiek gezien steld het geen zak meer voor, uiteraard economisch gezien totaal ander geval! Maar dier welzijn fijn stof mest enz. ligt nu eenmaal gevoelig. Dat ze een boel auto wegen eigenlijk te dicht volgens de EEG. normen bij stedelijk gebied hebben is politiek een heet hang ijzer maar durft geen een partij zich aan te branden. Dus schapendoes laat jij je auto staan?

 • John*

  met het verder opschalen kunnen de investeringen die voor gezondheid en milieu gevraagd worden eerder uit. gevolg is wel grotere bedrijven. Stilzitters zwaardere eisen opleggen is voor deze bedrijven de doodsteek! Als de lijn van de afgelopen 30 jaar doorgetrokken wordt op het gebied van milieu en welzijn liggen straks alle varkens in stallen die in harmonie met de omgeving zijn. De aantallen dieren zullen niet verminderen maar deze zijn wel geconcentreerd op minder locaties.

 • Hogman1

  Correct gezien John
  Dus dan toch naar megastallen.
  Dijksma gaf al aan dat megastallen toch niet zo slecht zijn.
  En die paar megastallen die dan overblijven laat je continue begeleiden cq bewaken door de NVWA.
  En dan komt alles goed.

 • gjcamps

  John, leuke theorie maar de regering heeft niet veel op met de primaire sector. De publieke opinie is tegen mega bedrijven en plofbiggen. Ook zijn boeren concurrenten op grond en ruimtelijke ordening. Het beleid is niet meer export van producten maar van kennis. Door de lat telkens onfair hoger te leggen dan omringende landen of continenten hoopt ze zo dat de periferie oplossingen hiervoor ontwikkeld die later geëxporteerd worden.

 • juur

  Zolang egoïsten en bepaalde leden en bestuurders van LTO denken dat ze overlast naar woningen normaal en toelaatbaar vinden. En geen maatregelen neemt zal men er discussie hier over houden Op 50 -100 meter van woningen megastallen bouwen is niet doordacht. nu en in de toekomst Dit is gokken. Men zit zelf met de gebakken peren. Eigen schuld.

 • anton1937

  Alle besluiten die de provincies heeft genomen m b t BZV worden gekraakt door de RVS,ongrondwettig etc er staat er nu weer eentje voor de deur. Dat de staatssecretaris, de commissaris van de koningin en de VVD is ongeloofwaardig. Realiteitszin is voor politici dikwijls moeilijk te aanvaarden. Op deze manier helpen de VVD en de PvdA de democratie om zeep en worden de boeren behandeld als afval. Hoe ver kun je wegzakken.

 • John*

  tegenwoordig is elke stal die gebouwd wordt een megastal in de publieke opinie. Het zal idd best even schrikken zijn als er binnen 250 meter van je huis een bedrijf flink uitbreidt.. Maar aan de andere kant verdwijnen daarvoor weer enkele flink verouderde stallen met hoge emissies per dier aan de rand van een dorp. De woningen waar de oude stallen stonden stijgen in waarde en de woning waar de nieuwe stal komt daalt in waarde. We kunnen met zijn alle wel om de hete brij heen draaien maar dit is wel waar het om gaat! Al die dingen die eromheen verzonnen worden zeggen helemaal niets t gaat om de euro's. Daarom kan je als boer beter de dialoog met de omgeving aangaan VOORDAT de milieuorganisaties dat doen.

 • Joseph,de man

  Eigen schuld dikke bult
  Als Dijkstra de raad van staten negeert, wordt het tijd dat de NVV uit de winterslaap komt, of zit de rest van het bronstige dagelijks bestuur achter de hinde [voorzitter] aan te jagen met de lente voor de deur.
  Succes met burlen.

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.