Home

Nieuws

Laatste fase ontpoldering Noordwaard begint

Gorinchem - Rijkswaterstaat begint volgende week aan de laatste werkzaamheden voor het ontpolderen van de Noordwaard bij Werkendam (Noord-Brabant).

Het project moet overstromingen tegengaan en zorgen dat inwoners van Gorinchem en omgeving het hele jaar droge voeten houden.

Met het geven van ruimte aan de rivier de Nieuwe Merwede bij de Noordwaard kan bij extreem hoge waterstanden het rivierwater sneller naar zee stromen. "Daarvoor wordt een dijk, een primaire kering, afgegraven tot een hoogte van 2 meter boven NAP'', aldus een woordvoerster van Rijkswaterstaat dinsdag.

De polder wordt vanaf woensdag 1 april geschikt gemaakt om er enkele keren per jaar water in te laten lopen. Vooral in de winter is dat het geval. De rivier krijgt meer ruimte door de dijken gedeeltelijk af te graven. Het gebied krijgt nieuwe dijken en kaden waardoor landbouw in de Noordwaard mogelijk blijft. Sommige bewoners in die polder, onder wie agrariërs, kunnen op terpen blijven wonen.

In oktober moet het project zijn afgerond. Met 4.450 hectare is de polder een van de grootste projecten uit het landelijk veiligheidsprogramma Ruimte voor de Rivier.

Of registreer je om te kunnen reageren.