Home

Nieuws

'Laat pacht niet aan politiek over'

Nijkerk - Laat het niet over aan de politiek, maar zorg dat pachters en verpachters zelf een breed gedragen nieuw pachtstelsel overeenkomen. Dit advies komt vanuit de politieke hoek, maar ook van pachters en verpachters.

"Als jullie het overlaten aan de Tweede Kamer, dan krijgt u iets wat u niet wilt hebben", waarschuwt Jaco Geurts, Tweede Kamerlid van het CDA, maandag tijdens de jaarvergadering van de Bond van Landpachters (BLHB) in Nijkerk.

In pachtersland is het uur van de waarheid aangebroken. Komende woensdag, tijdens de hoorzitting in de Tweede Kamer, zullen pachters- en verpachters hun visie geven over hoe het nieuwe pachtstelsel eruit moet komen te zien. Echter de tegenstellingen zijn zo groot, dat een nieuw pachtsysteem een zware bevalling gaat worden. Partijen in pachtersland zijn het vooral oneens over het overgangsrecht. Onduidelijk is namelijk nog hoe wordt omgegaan met bestaande reguliere pachtovereenkomsten als het nieuwe pachtstelsel in werking treedt.

Op de jaarvergadering zouden Kamerleden van de CDA, SGP, PvdA en VVD spreken. Echter de landbouwwoordvoerders van de laatste twee partijen meldden zich op het laatste moment af. CDA'er Jaco Geurts wilde niet teveel zeggen in aanloop naar de hoorzitting, maar vindt wel dat bestaande reguliere pachtcontracten gerespecteerd moeten worden. "Maar bestaande reguliere pachtcontracten kunnen ook niet honderden jaren blijven bestaan", vertelde hij.

Namens de SGP was beleidsmedewerker Hans Maljaars aanwezig op de jaarvergadering. Namens Kamerlid Elbert Dijkgraaf liet hij weten dat het voorgestelde overgangsrecht door evaluator Willem Bruil van zes of wellicht twaalf jaar 'veel tekort' is. Dat vindt Geurts ook. Volgens beide heren kun je niet op zo'n korte termijn reguliere pachtovereenkomsten openbreken, omdat pachters investeringen hebben gedaan en mogelijk al een opvolger klaar hebben staan.

Omdat het pachtdossier een ingewikkelde materie is, vraagt Geurts woensdag om een schriftelijke ronde. Partijen kunnen dan vragen indienen bij staatssecretaris Sharon Dijksma over dit onderwerp. Na beantwoording volgt een algemeen overleg in de Kamer. Aanvankelijk staat dit overleg volgende week donderdag op de planning, maar dat zal dan later worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.