Home

Nieuws 9 reacties

LTO slaat terug naar Milieudefensie

Den Haag - Milieudefensie doet de Nederlandse veehouderij onrecht. Dat zeggen LTO-bestuurders Siem Jan Schenk en Hans Huijbers in de regionale dagbladen.

De LTO-bestuurders reageren op het beeld dat Milieudefensie afgelopen vrijdag opriep met een persbericht over de groei van het aantal megastallen in Nederland.

De Nederlandse veehouderij heeft in de afgelopen jaren veel stallen gebouwd, die beter zijn voor het welzijn van de dieren, die beter zijn voor het milieu en de  passen in de omgeving, zeggen de LTO-bestuurders. Er is, erkennen zij, wel sprake van een groei van het aantal grote stallen. Maar daar past wel een nuance bij. De door Milieudefensie genoemde aantallen megastallen (803 in  Nederland) vallen in het niet bij het totaal aantal van 30.000 veehouderijbedrijven.

"Het gemiddelde melkveebedrijf heeft om en nabij 95 koeien. Dat is een modern en gezond familiebedrijf. Dat noemen wij niet mega", aldus Huijbers en Schenk.

Volgens de LTO-voormannen wordt de megastallendiscussie in Nederland gevoerd tussen een groep die het bedrijfsmatig houden van dieren volstrekt legitiem vinden en de groep met een 'nostalgische hang naar vroeger die kiest voor kleinschaligheid. Wat ons betreft is er ruimte voor alle typen bedrijven, groot of klein. (...) Daarom is het zo jammer dat Milieudefensie geen context geeft en nalaat te benoemen dat nieuwe grote stallen beter zijn voor de veehouder, zijn dieren en zijn omgeving. Doembeelden communiceren is onrecht doen aan de praktijk van de Nederlandse veehouderij.'

Laatste reacties

 • agratax2

  Doemdenkbeelden de wereld in slingeren is kennelijk een nieuwe Nederlandse rage. In ieder politiek debat gaat het over de mogelijk negatieve gevolgen, die een voorstel kan hebben, er komt nooit een postief geluid uit de dames en heren waarbij de Pers voorop loopt. We moeten nu weer stemmen voor de Waterschap besturen. Doen we dat niet dan Verzuipt Nederland. Hoe doem wil je denken. Of ik nu wel of niet stem, de beambten zullen hun waterbergingsplannen er wel door drukken en ze zullen zorgen dat wij, burgers, de fondsen voor hun doemdenk scenario's tijdig aanvullen middels heffingen. 

 • schoenmakers1

  geen slechte zet van lto

 • alco1

  @Schoenmakers. Ik zie geen zet. Ik hoor alleen een beetje ruis.

 • schoenmakers1

  alco, ik ben meestal niet zo positief over de acties die lto doet, als ze dan iets positiefs doen vindt ik dat het ook vermeld mag worden, misschien is het niet veel maar wel een stap(je) in de goede richting

 • Elevage

  Het verhaal van LTO is prima, nu moeten ze alleen nog even het lef tonen om dit iets vaker in het openbaar te laten horen op de juiste momenten.

 • deboed.advies@hotmail.com

  ik ben het helemaal met Elevage eens dit artikel hoort ook in de Telegraaf ,AD
  en in het programma RTL Late nigt Talkshow met Humberto Tan 

 • Snel


  Ga zo door LTO

 • Foxxy

  Mwah, redelijk stuk..  Maar als je in de touwen geslagen wordt, moet je terugkomen, en afwerken met degene die je er in sloeg! 
  Positief over het artikel!  Maar klim nu alstublieft een x uit de touwen weg,  en begin eens aan te vallen!! 
  Om te winnen moet je echt zelf een x klappen uit gaan delen!!! 

 • Jan van het Zand

  Hoewel ik mij uitsluitend op het platteland begeef, moet ik af en toe naar de stad. Ik geef het toe: Ik heb een hekel aan de stad. Daar wonen veel te veel mensen bij elkaar en op elkaar. Het lijkt wel of ik daar allergisch voor ben.

  Die allergie verdwijnt weer zodra ik de stad verlaat.

  P.S.: Ik heb me nooit bemoeit met de omvang van de stad en het maximaal aantal inwoners van een stad. Waarom zou ik me er mee bemoeien? Ik woon er toch niet, en heb het geluk om er ook niet te hoeven werken.

  P.S.: Bedrijf geen politiek over de rug van de plattelander die aldaar woont en werkt. En al helemaal niet als je er geen verstand van hebt en bovendien niet de moeite neemt om neutraal naar de problematieken te kijken.
  Bedrijf politiek op basis van feiten en niet op basis van vermoedens en quasi wetenschappelijke onderzoeken die rammelen als een oude verroeste dorskast.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.