Home

Nieuws 3 reacties

LTO blij met mogelijk uitstel 'meitelling'

Den Haag – LTO Nederland verwelkomt een mogelijk langere termijn voor het indienen van de Gecombineerde opgave. Dit laat de standsorganisatie vandaag weten.

Lidstaten krijgen mogelijk de kans om de indientermijn voor de Gecombineerde opgave te verlengen van 15 mei naar half juni. Eurocommissaris Phil Hogan van landbouw heeft deze week gezegd hier naar te zullen kijken tijdens besprekingen over het vereenvoudigen van het Europees Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB).

LTO-Nederland-voorzitter Albert Jan Maat reageert verheugd op dit bericht: "LTO heeft in Brussel constant bepleit dat boeren en tuinders niet de dupe mogen worden van de vele onduidelijkheden die er nog zijn rond het nieuwe GLB. Meer ruimte bij het inleveren van de gecombineerde opgaaf is een begin. Echter, LTO blijft pleiten voor 2015 als een proefjaar voor het GLB."

De uitspraak van Hogan is geen garantie dat de flexibiliteit er ook daadwerkelijk komt, waarschuwt LTO. Op 20 april zullen de lidstaten, waaronder Nederland, de maatregel bespreken en er over stemmen. Mochten de lidstaten voor stemmen dan is het nog altijd aan iedere lidstaat afzonderlijk om de maatregel ook daadwerkelijk toe te passen. Maat: "LTO zal er bij de overheid voor pleiten om deze maatregel ook in Nederland toe te passen. Meer tijd zal leiden tot minder fouten en daardoor aan het eind ook tot minder problemen."

De Europese Commissie kreeg van verschillende lidstaten het verzoek om de aanmeldtermijn voor boeren te verlengen, omdat er veel problemen worden verwacht bij de implementatie van het nieuwe GLB. Hogan vindt dat bij het verminderen van lasten voor boeren ook hoort dat ze niet de dupe worden als er bij overheidsinstellingen vertragingen ontstaan doordat er nog kinderziektes zitten in de uitvoering van het nieuwe systeem. In Engeland is eind deze week het systeem voor aanvragen van betalingsrechten gecrasht.

Nederland heeft al aangegeven dat boeren twee weken extra de tijd krijgen om eventuele fouten op aanwijzing van RVO.nl kosteloos te herstellen. Normaal geldt een korting op de toeslagen als de aanvragen te laat ingediend of te laat hersteld worden.

Laatste reacties

  • putten


    ze kunnen beter regelen dat die onzinnige vragen over de stallen eruit gaan.

  • koestal

    wat een bureaucratie  ! hoe kun je een boer beter  bezig  houden met onzinnige vragen,net of hij anders niks te doen heeft,zo houden ambtenaren werk

  • .....

    Voor LTO geldt;   Een kinderhand is wel erg snel gevuld

Of registreer je om te kunnen reageren.