Home

Nieuws 1 reactie

Kraft en H.J. Heinz mogelijk samen

Northfield – Kraft Foods en H.J. Heinz fuseren tot de Kraft Heinz Company. De deal creëert een voedingsconcern met een jaaromzet van omgerekend €27 miljard en acht merken die ten minste een miljard dollar omzet per jaar genereren. Samen denken de bedrijven meer autonome groei in de moeilijke Amerikaanse markt te kunnen realiseren en wereldwijd ook met acquisities te kunnen groeien.

Heinz-eigenaren 3G Capital en Berkshire Hathaway krijgen 51 procent van de aandelen en Kraft-aandeelhouders 49 procent. Het Braziliaanse private equity-huis 3G Capital is onder meer eigenaar van hamburgerketen Burger King en de Canadese koffie- en donutketen Tim Hortons. Berkshire Hathaway is het investeringsvehikel van meesterbelegger Warren Buffett. Kraft-aandeelhouders krijgen een speciaal cash dividend van $16,50 per aandeel, 27 procent van de slotkoers van 24 maart.
Kraft Foods is een breed voedingsconcern dat ongeveer een derde van zijn omzet haalt uit de verkoop van kaas en andere zuivelproducten en 15 procent van zijn omzet realiseert met vlees en vleesvervangers. Bekende merken zijn Oscar Mayer-worsten en Philadelphia-kaasproducten. Het bedrijf uit Illinois biedt verder onder meer kant-en-klaarmaaltijden, augurken, chocoladecake en frisdrank aan.
Kraft zag in 2014 de winst 62 procent dalen en is anders dan Heinz sterk afhankelijk van verkopen in de VS, waar huismerken marges onder druk zetten. Deze sterke afhankelijkheid van de Amerikaanse markt is gevolg van het afstoten van de wereldwijde snackbusiness, nu bekend als Mondelez. H.J. Heinz is bekend van sauzen, maar is ook eigenaar van bedrijven over de hele wereld die onder meer diepvriesaardappelproducten, fruitproducten en babyvoeding maken. Het bedrijf werd in 2012 overgenomen door de huidige eigenaren.
Kraft was in 2014 goed voor een omzet van $18 miljard en H.J. Heinz kwam uit op een omzet van $11,6 miljard. Sinds 3G Capital en Berkshire Hathaway Heinz over hebben genomen, is fors in de kosten gesneden en tegelijk geïnvesteerd in innovatie. De nieuwe onderneming krijgt twee hoofdkantoren: één in de omgeving van Chicago, waar beide bedrijven nu gehuisvest zijn, en één in Pittsburgh.

Eén reactie

  • Jaap39

    Zo creëer je dus marktmacht!

Of registreer je om te kunnen reageren.