Home

Nieuws

Kamer wil opheldering over stroomstoring

Den Haag - De Tweede Kamer wil zo snel mogelijk opheldering van het kabinet over de grote stroomstoring vrijdag in delen van Noord-Holland en Flevoland.

De VVD noemt de storing vrijdag 'bijzonder zorgelijk'. VVD-Kamerlid André Bosman: "Wat is de oorzaak en hoe kunnen we het in de toekomst voorkomen?'' De storing zorgt voor 'flinke problemen in de samenleving' en de gevolgen voor de infrastructuur zijn enorm. "Hoe stabiel is het netwerk?'', vraagt Bosman zich af.

Zijn collega-Kamerlid Jan Vos van de PvdA noemt de storing 'ernstig'. Maar hij wijst er ook op dat de Nederlandse stroomvoorziening in vergelijking met andere landen 'heel goed' is. Hij wil eerst weten wat er aan de hand is voordat hij in de politiek actie gaat ondernemen.

SP-Kamerlid Eric Smaling wil dinsdag in het vragenuurtje van minister Henk Kamp van Economische Zaken horen wat er is gebeurd. "Aan de ene kant is zo'n grote storing een romantisch lesje in nederigheid, maar de meer serieuze kant is dat vitale infrastructuur in een groot deel van de Randstad blijkbaar gelijktijdig uitgeschakeld kan worden en afhankelijk is van een enkel stroomverdeelpunt in Diemen.''

De storing begon even voor 10.00 uur en werd veroorzaakt door een defect in een hoogspanningsstation in Diemen. Ruim een uur later meldde Tennet dat de stroomvoorziening geleidelijk zou worden hersteld.

Of registreer je om te kunnen reageren.