Home

Nieuws 24 reacties

Kabinet moet stikstofbeleid opnieuw aanscherpen

Utrecht – Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) en minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) hebben een te optimistisch rapport gepresenteerd over de effecten van het stikstofbeleid.

Dat zegt de Commissie MER in een advies aan het kabinet, dat donderdag is uitgebracht. Dijksma en Schultz van Haegen zullen de rapportage laten aanpassen.

Met de programmatische aanpak stikstof (PAS) moet herstel van natuur gecombineerd gaan met ontwikkeling van de bedrijvigheid, onder andere in de veehouderij. Begin dit jaar heeft het kabinet de ontwerpplannen gepresenteerd, samen met een in opdracht van het kabinet gemaakte MER-rapportage. Het is die rapportage, waarop de MER-commissie nu kritiek heeft.

Natuurherstel onzeker

In het advies zegt de Commissie MER dat  lang niet zeker is dat de plannen het herstel van de natuur opleveren die gewenst of verwacht wordt. Er is weliswaar sprake van een vermindering van de stikstofbelasting op natuurgebieden, maar er is meer nodig om tot het gewenste natuurherstel te komen.

Ongewenste ontwikkelingen voorkomen

De Commissie MER zegt dat de geschetste positieve effecten van de herstelmaatregelen te optimistisch zijn. Het moet duidelijker worden wat de onzekerheden zijn en de bewindslieden moeten maatregelen uitwerken om te kunnen bij sturen.

De Commissie stelt dat de geboden ontwikkelingsruimte (bijvoorbeeld voor veebedrijven of infrastructuur) er niet toe moet leiden dat achteraf blijkt dat daardoor het natuurherstel in het gedrang komt. Ook op dat punt moet het kabinet de vinger beter aan de pols houden en maatregelen treffen om ongewenste en onherstelbare ontwikkelingen te voorkomen.

Laatste reacties

 • vanvelthoven7

  juist ja .dus zal het er wel op neer komen dat de veehouderij sectoren op slot komen te zitten .wat een waardeloos iets die PAS ,onzinnige 
  kostenopdrijvende regelgeving heel dat natuurbeschermingswet gedoe .

 • agro1


  fantastisch!!! lagere opbrengsten, hogere prijzen, dat hebben we nodig. gelijk invoeren!!!!! enne.. niet vergeten flink wat land onder water (liefst zout) zetten. lang leve ons gezegende bewind, dat weet dat regeren is vooruitzien. doorgaan, vooral doorgaan!!!

 • Achterland


  Dit is geen toeval meer dat dit nu net uitkomt voordat de PAS in werking moet treden. Heel dit proces is van tevoren bekokstooft door ambtenaren. Dit land wordt geregeerd door ambtenaren en de agrarisch ondernemers zijn speelbal geworden van dit spel. En de politiek ......... Tja die komt er niet meer uit !!!

 • haj146

  hopeloze linkse politiek. Wat mijn vrees al was is dus werkelijkheid. die PAS wordt 1 groot drama voor de sector. Vooral meer geld in natuur pompen en boeren uitroken, het gaat helemaal goedkomen hier. Hoe eerder dit kloteland failliet is hoe beter. Zoveel verstandloze nietsnutten aan het bewind.....

 • cornelis 22

  De provincies komen met stimuleringsmaatregelen om jonge boeren weer voor het vak te interessseren, wat een toestand is het toch in dit land

 • bertes


  In 2015 zal de onderbouwing van het Nederlandse ammoniakbeleid wetenschappelijk worden getoetst door een onafhankelijk team van wetenschappers.

  waar blijft SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf; die doet toch zeker niet aan partij politiek. dat die ineens zijn mond moet houden, omdat er afspraken gemaakt worden over andere zaken, partijen onder alkaar; elkaar zaken gunnen. en zo een groep mensen laten vallen. zoals we dat van het CDA en VVD gewend zijn

  en ineens komen er rapporten dat het allemaal nog veel erger is met de uitstoot.
  waar hebben ze dat ineens gemeten. of is de bedoeling om hoog in te zetten. komen er bewijzen, dan gaan de belangenbehartigers weer akkoort. en zakken ze wat. en komen weer op het niveau  van 2014.

 • schoenmakers1

  ze kunnen ook gewoon de gewenste doelen van de natuur bijstellen, alle problemen opgelost, zo makkelijk kan het zijn als de wil er is

 • alco1

  'Gewenste doelen bijstellen'. Net alsof natuur ergens van te lijden heeft? 
  En als er al teveel groei zou zijn waardoor de biodiversiteit aangetast wordt, dan kan men toch ook gaan snoeien en opstoken, in plaats van gas gebruiken.

  <em>Het is zo simpel</em>

 • MarcelR

  En de vrees wordt waarheid.................

 • 344412


  economie, bah, gevaarlijk, nee het kan niet zo zijn dat er geld verdiend wordt ten koste van natuurherstel! Inderdaad, Nederland wordt bestuurd door linkse ambtenaren die nog nooit een financiele bijdrage aan de samenleving hebben geleverd blijkt maar weer.

 • koestal

  Ze doen niets aan de stikstofuitstoot van het verkeer,mensen die langs snelwegen en in drukke stadswijken wonen hebben een half jaar korter te leven,dan mensen in de rest van Nederland is uit een rapport gebleken,dan maar lekker trappen naar boeren ,dat is makkelijker

 • polsbroek

  Ik snap het niet meer Waar is de zure regen gebleven?Of is de PAS ook maar tijdelijk.

 • veldzicht

  Polsbroek,doe niet zo stom man,straks gaan ze kijken en zien ze weer een paar dooie takken en is de zure regen nog niet verminderd.

 • puinhoop

  De PAS is weer net zo'n lekkere ruif om jarenlang uit te vreten voor onderzoek, aanbevelingen, rapporten en weer aanvullend onderzoek als de pot met geld ten tijde van de zure regen. Zie ook opwarming van de aarde?! Iedere keer een 'probleem' wat niet hard te maken is, maar waar wel bakken vol met geld ingestopt worden en waar de hardwerkenden met nuchter verstand onder lijden.

 • koeien10


  vvd toch maar weg stemmen ermee.

 • info58

  Als er een ex minister vanuit Brussel roept dat het beleid in Nederland is doorgeslagen en binnen een week wordt het nog erger gemaakt.

 • zon

  Het is een trend aan het worden,
  De resultaten van onderzoeken worden bewust een richting ingeduwt die de beleidsmakers goed uit komt.

  Met onafhankelijk onderzoek heeft dit niks meer mee te maken.

  Nl is een bananenrepubliek geworden.

 • Jan van het Zand


  De waanzin regeert in Brussel en in Den Haag. Geen verstand van zaken en vooral niet van grondgebruik.
  Sharon Dijksma zegt: Landbouw is natuur. Daar heeft ze groot gelijk in. Het is geen industrie. Nooit geweest en zal het ook niet worden, tenzij er voedselproduktie plaatsvindt los van de grond en zonder dieren.

  Maar niemand zegt: Witloftrekkerij en champignonkwekerij zijn voorbeelden van industriële voedselproduktie. Zo ook tuinbouw op steenwol enzo... Veel meer voorbeelden zijn er niet van industriële agrarische produktie.

  Wat verstaan we onder natuur? Flora en fauna. De flora groeit op de grond en de fauna kruipt door de grond, loopt of ligt erop of vliegt erover heen.
  Dan hebben we nog flora en fauna in of op het water: de rivieren, meren, kanalen, en zeeën.


 • Jan van het Zand

  Bijna heel Nederland is door de mens gemaakt. Uitzonderingen kunnen zijn, rivieren, meren, duinen aan zee en de zeeën. Maar de Drunense duinen zijn door toedoen van de mens ontstaan: overbegrazing met schapen.

  De meeste natura 2000 gebieden zijn door mensenhanden tot stand gebracht. Sommige zijn achterhaald. Bijvoorbeeld: Een populierenlandschap is ontstaan uit de behoefte van deze houtsoort voor de klompenindustrie. Dat is niet meer zo. De industrie vraagt andere houtsoorten. Waarom dan populierenlandschap handhaven?
  Het handhaven van natura 2000 gebieden kan ook door mensenhanden worden bevorderd zonder dat daarvoor de omgeving in de ontwikkeling beperkt wordt. Verzuring los je immers op met bekalking. Dat gebeurt in de landbouw, en waarom dan niet voor ander grondgebruik dat geen landbouw is???

  Het hele natura 2000 gedoe wordt benaderd door mensen met een tunnelvisie. Zowel in Brussel, in Den Haag als in de provincie- en gemeentehuizen.

 • gjcamps

  een uitkomst van een rapport bijstellen? De omgekeerde wereld, je gaat op basis van dit raport beleid maken en beslissen en niet een onderzoek zo herschrijven dat je je plannen kunt invoeren. We hebben nog geen bananen bomen in Nederland maar het zal niet lang meer duren.

 • PetervanKempen


  Het is eng, hoe men een verschijnsel als neerslag van stikstof door menselijke activiteit en aanwezigheid op deze aarde geheel weet te wijten aan een enkele bevolkingsgroep,  de boeren.

  Die natuurbeheerders zijn werkelijk kunstenaars in het indoctrineren, petje af hoor.

  En de rest van de maatschappij? Die dendert door en koopt zo goedkoop mogelijk hun dagelijks voer opdat er meer voor drugs, drank en rock and roll overblijft, onderweg lustig stikstof afscheidend door puur materialistisch bestaan en jakkerende auto's waar de steden patent op hebben.

  We hebben immers al een zondebok? Laat die boeren de woestijn maar ingaan , de maatschappij is door hen aan te wijzen op een fractie stikstof ervandaan zijn zonden voor tonnen stikstof door hun leefstijl in enen kwijt. Helemaal de weg kwijt, deze nederlandse puinhoop die voor een evenwichtige maatschappij doorgaat.

 • veldzicht

  Hoe heeft het ooit zo ver kunnen komen in dit rare rot land.

 • Mels

  Wat een verademing dan hier in Canada,zou geen dag meer kunnen boeren in die bananenrepubliek......

 • koestal

  Melanie ,pak eerst het verkeer maar aan ,wie z,n eigen tuintje wiedt .  enz.     gebruik de veehouderij niet als zondebok

Laad alle reacties (20)

Of registreer je om te kunnen reageren.