AlgemeenNieuws

Kabinet moet stikstofbeleid opnieuw aanscherpen

Utrecht – Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) en minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) hebben een te optimistisch rapport gepresenteerd over de effecten van het stikstofbeleid.

Dat zegt de Commissie MER in een advies aan het kabinet, dat donderdag is uitgebracht. Dijksma en Schultz van Haegen zullen de rapportage laten aanpassen.

Met de programmatische aanpak stikstof (PAS) moet herstel van natuur gecombineerd gaan met ontwikkeling van de bedrijvigheid, onder andere in de veehouderij. Begin dit jaar heeft het kabinet de ontwerpplannen gepresenteerd, samen met een in opdracht van het kabinet gemaakte MER-rapportage. Het is die rapportage, waarop de MER-commissie nu kritiek heeft.

Natuurherstel onzeker

In het advies zegt de Commissie MER dat  lang niet zeker is dat de plannen het herstel van de natuur opleveren die gewenst of verwacht wordt. Er is weliswaar sprake van een vermindering van de stikstofbelasting op natuurgebieden, maar er is meer nodig om tot het gewenste natuurherstel te komen.

Ongewenste ontwikkelingen voorkomen

De Commissie MER zegt dat de geschetste positieve effecten van de herstelmaatregelen te optimistisch zijn. Het moet duidelijker worden wat de onzekerheden zijn en de bewindslieden moeten maatregelen uitwerken om te kunnen bij sturen.

De Commissie stelt dat de geboden ontwikkelingsruimte (bijvoorbeeld voor veebedrijven of infrastructuur) er niet toe moet leiden dat achteraf blijkt dat daardoor het natuurherstel in het gedrang komt. Ook op dat punt moet het kabinet de vinger beter aan de pols houden en maatregelen treffen om ongewenste en onherstelbare ontwikkelingen te voorkomen.

Lees meer over het stikstofbeleid

Beheer
WP Admin