Home

Nieuws

Japan minder gericht op zelfvoorziening

Tokio – Japan is bereid voor haar voedselvoorziening meer afhankelijk te worden van importen.

Voor de periode van 2010 tot 2015 streefde het Aziatische land een zelfvoorzieningsgraad na van 50 procent, maar voor de periode van 2016 tot en met 2026 is dit percentage verlaagde naar 45 procent. Dat heeft het Japanse ministerie van landbouw bekendgemaakt.

De verlaging is een teken dat Japan bereid is haar landbouwmarkten verder te openen om vrijhandelsdeals met de VS en Europa te kunnen ondertekenen. Het productiedoel voor rijst is verlaagd van 8,6 naar 7,5 miljoen ton per jaar. Japan produceert vaak meer rijst dan het kan consumeren. Binnenlandse voorraden staan op het hoogste niveau sinds elf jaar en de regering wil ondanks het lagere productiedoel dat boeren in Japan hun vee meer gaan voeren met rijst in plaats van mais. Het productiedoel voor voerrijst is vertienvoudigd tot 1,1 miljoen ton.

Japan, na de EU, de VS en China de grootste economie ter wereld, geldt momenteel als één van de grootste importeurs van voedsel wereldwijd. Japan is onder meer een grote afnemer van mais, soja, rundvlees en varkensvlees. In 2013 wist Japan slechts in 39 procent van haar eigen voedselbehoefte te voorzien. Japan is een dichtbevolkt en met bergen bezaaid land, dat 126 miljoen inwoners telt, en sinds de jaren vijftig sterk gericht is op export van industriële goederen.

Japan kwam eerder tot een vrijhandelsverdrag met Australië, waarbij Japan meer auto's en consumentenelektronica naar het eiland zal kunnen sturen terwijl andersom Japan importtarieven voor onder meer ingevroren vlees belooft te halveren vóór 2032. Japan onderhandelt momenteel met de VS en een serie landen rond de Stille Oceaan zoals Nieuw-Zeeland, Chili en Vietnam over een vrijhandelsverdrag. Japan is tevens in gesprek met de EU over het liberaliseren van de handel, waarbij Nederland op landbouwgebied veel kan winnen.
Belangrijk struikelblok bij alle onderhandelingen zijn de torenhoge importtarieven die Japan onder meer rekent voor rijst en zuivel, maar ook voor varkens- en rundvlees die buiten quota worden geleverd.

Of registreer je om te kunnen reageren.