Home

Nieuws

Januari zwakke maand trekkerafzet

Nieuwegein – In januari zijn in Nederland 110 landbouw- en smalspoortrekkers afgeleverd, 85 stuks minder dan een jaar eerder.

Vooralsnog gaat de brancheorganisatie van importeurs en producenten van landbouwmachines, Fedecom, uit van een tijdelijk dipje. "De koopbereidheid is er wel", aldus branchemanager Theo Vulink, die vooralsnog blijft uitgaan van een 'gewoon' jaar voor de trekkerafzet.

Het was zo ongeveer de slechtste januarimaand ooit voor de afzet van trekkers. In 2013 vonden 166 machines de weg naar afnemers, in 2012 236 stuks en in 2011 215 machines. Volgens Vulink zijn de cijfers een verrassing maar vermoedelijk niet indicatief voor de afzet in heel 2015. Sowieso betreft het aflevercijfers en geen order-intake, dus laten de cijfers vooral het sentiment eind 2014 zien.

"Boeren zijn best bereid en in staat geld uit te geven. Maar er is nog veel onzekerheid over de ontwikkeling van prijzen in de akkerbouw maar ook de melkveehouderij, waar niemand precies weet wat de afschaffing van het melkquotum (per 1 april, red) zal betekenen voor de prijsvorming. Daarnaast worstelen melkveehouders in Nederland met de vraag welke eisen Den Haag precies gaat stellen aan grondgebondenheid."

Uiteindelijk gaat Fedecom op basis van gesprekken met importeurs en dealer uit van een jaarlijks afzetvolume van 3.000, ook in 2015. "In het verleden is door een bijzonder hoge graan- en melkprijs wel eens een stuk meer verkocht, maar dit is eigenlijk bij meer gematigde prijzen en gezien het aantal boeren en tuinders dat Nederland inmiddels telt vermoedelijk de normale vervangingsbehoefte."

De marktaandelen worden met een jaar vertraging bekendgemaakt. Uit de cijfers over januari 2014 blijkt dat John Deere met 42 afgeleverde machines in 2014 het beste van start ging, gevolgd door Fendt met 39 stuks. Massey Ferguson en New Holland zetten respectievelijk 23 en 22 machines af.

Of registreer je om te kunnen reageren.