Home

Nieuws 9 reacties

Jaar onvoorwaardelijk geëist in mestfraudezaak

Zutphen – Het Openbaar Ministerie eiste dinsdag 18 maanden gevangenisstraf, waarvan 6 voorwaardelijk, tegen twee verdachten in een omvangrijke mestfraudezaak.

De twee toenmalige Veluwse mesthandelaren, via juridische constructies eigenaar van inmiddels failliete bedrijven onder de naam Hamefo, zouden in de jaren 2008 en 2009 honderden vrachten mest getransporteerd hebben met vervalste papieren. Dat gebeurde binnen Nederland, maar ook werd mest geëxporteerd naar Duitsland en België met vervalste papieren.

In de tenlastelegging gaat het onder andere om meer dan 240 vervalste vervoerbewijzen dierlijke mest. Het tweede onderdeel van de tenlastelegging betreft het exporteren van circa 315 vrachten mest zonder het verplichte gezondheidscertificaat. Daarbij ging het om ruim 250 vrachten naar Duitsland en circa 60 vrachten naar België.
Een van de twee verdachten ontbrak op de rechtszitting, zijn advocaat stelde het contact te hebben verloren. De advocaat van de andere verdachte noemde de mesthandel van zijn cliënt een 'onverstandig avontuur' en wees er op dat hij de ten laste gelegde feiten erkent en wel aanwezig is op de zitting in tegenstelling tot diens kompaan.

Berg schulden

De verdachte verklaarde zelf geen enkele voordeel aan de mesthandel te hebben overgehouden, 'alleen een berg schulden en ellende'. Bij de schulden gaat het onder meer om openstaande boetes opgelegd door het toenmalige Dienst Regelingen ter hoogte van meer dan €700.000. Ook staat er nog een belastingschuld open van meer dan €150.000. Zijn advocaat wees er op dat de handelaar zwaar getroffen zou worden door een gevangenisstraf omdat hij dan ook zijn huidige baan zou verliezen en geen mogelijkheden meer zou hebben om de schulden in ieder geval voor een deel terug te betalen.

De officier van justitie weegt in de eis de grote schaal van overtredingen, het volgens haar ontbreken van schuldbesef en het bekend zijn met de risico's van de handelswijze zwaar mee. Ze houdt ook rekening met de lange behandelingstermijn.
De meervoudige economische Kamer doet op 24 maart uitspraak.

Laatste reacties

 • gvanlaar

  Gewoon opsluiten. Ze wisten drommels goed dat ze verkeerd bezig waren! Daarna ook nog die boete laten betalen. Ook al hebben ze er geen voordeel aan gehad. Verkeerd is verkeerd!!

 • schoenmakers1

  is niet goed te praten, maar wat zou de straf worden voor de vandaag afgetreden minister en staatssecretaris?

 • maatje 1904

  korting op hun wachtgeldregeling!!!

 • Kelholt

  Cees H deed toch handel met de overheid betaalde 750000 gulden en kreeg 47500000 terug dat is noch eens een marge plus noch 2 bewindslieden op wachtgeld !!

 • l coumans

  eerlijk duurt het langst

 • kuiken007

  voor sommigen te lang!!!!

 • geen boer

  in het gevang lijkt me geen passende straf in zo'n geval. Een flinke financiële aderlating is beter voor hem, en beter voor de gemeenschap. Het is tenslotte geen geweldsdelict.

 • Agrisales.nl

  Zullen deze heren ook VVD leden zijn, zo langzamerhand gaat daar iedereen op de zeef en blijft er weinig van de VVD over. En allemaal op wachtgeld, ministers, staatsecretarissen, burgemeesters, wethouders. De partij van Vele Valse Declaraties. En hier waren de mestbonnen 'vergeten'.

 • ed12345

  Voor mest fraude en belastingschuld ga een jaar in het zwaar bewaakt hotel
  een inbreker die een paar oude mensen inelkaar slat krijgt een tbs moet zo af en toe zich melden bij de gemeente

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.