Home

Nieuws

Invloed klimaatverandering op voedselveiligheid

Wageningen - Vaak is er een relatie tussen langetermijnveranderingen in temperatuur en neerslag en besmetting van groente en fruit. Dat stellen onderzoekers van Wageningen UR en de Universiteit Gent in een studie.

Zo neemt het aantal overstromingen toe, wat kan leiden tot verhoogde concentraties schadelijke bacteriën in sla. Het onderzoek is bijzonder omdat doorgaans alleen wordt gekeken naar wat klimaatverandering betekent voedselzekerheid.

De verhoogde concentratie schadelijke bacteriën in sla kunnen snel worden afgebroken door UV-licht. De onderzoekers komen tot de conclusie dat gevolgen per regio sterk verschillen. Uit een studie naar toxische stoffen uit schimmels blijkt bijvoorbeeld dat in Polen het risico op besmetting van tomaten toeneemt aan het einde van de 21ste eeuw. In Spanje wordt het dan juist te warm voor zulke schimmels, waardoor het risico hier afneemt.
Opwarming van de aarde wordt geassocieerd met onder meer toenemende droogte in bepaalde regio's, terwijl elders ijskappen smelten en de zeespiegel dus stijgt. Hierdoor neemt het overstromingsgevaar toe. Daarnaast leidt opwarming van de aarde volgens klimatologen tot meer weersextremen zoals orkanen en perioden met zeer veel neerslag. De onderzoekers denken dat de focus vooral op verhoging van het aanpassingsvermogen moet liggen, en dus in mindere mate op preventie.
Het Gents-Wageningse overzichtsonderzoek maakt deel uit van het Europese project Veg-i-Trade. Van mei 2010 tot april 2014 deden 22 universiteiten, onderzoekscentra, het midden- en kleinbedrijf  en grote industriële partners uit tien landen onderzoek naar virussen zoals het norovirus, bacteriën zoals Salmonella en E. coli, schimmeltoxines en residuen van bestrijdingsmiddelen op verse groenten en fruit.
Binnen Veg-i-Trade zijn de mogelijke gevolgen bestudeerd van globalisering en klimaatverandering op de voedselveiligheid van deze verse producten.

Of registreer je om te kunnen reageren.