Home

Nieuws

'In Nederland moeilijk kapitaal te vinden voor groene innovaties'

Den Haag – Startende bedrijven die groene innovaties op de markt willen brengen, hebben in Nederland vaker problemen met financiering dan elders in Europa.

Dat concludeert het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in een onderzoek.

Met name voor de opstartfase is weinig durfkapitaal beschikbaar. Bedrijven met groene innovaties hebben meer problemen om financiering te krijgen dan andere innovaties, omdat gebruik van milieu en natuur niet of onvolledig geprijsd is. "Bovendien zijn de investeringskosten vaak hoger en is de terugverdientijd langer dan voor algemene innovaties",  concludeert het PBL. "Eco-innovatieve starters stranden hierdoor vaak voordat ze goed en wel begonnen zijn."

Nederlandse durfkapitaalfondsen wijzen 80 procent van alle ingediende aanvragen direct af. 2 tot 4 procent van de aanvragen wordt direct gehonoreerd. "Zolang de positieve effecten van een beter milieu niet tot uiting komen in de prijs zijn groene innovaties vaak in het nadeel. Bovendien heeft veranderend en onvoorspelbaar overheidsbeleid, bij met name hernieuwbare energie, geleid tot grote onzekerheid", aldus het PBL.

De overheid kan deze problematiek volgens het PBL verminderen door zelf meer te investeren in groene innovaties, om hiermee ook durfkapitaalfondsen over de streep te trekken.

Of registreer je om te kunnen reageren.