Home

Nieuws

ING: productiewaarde landbouwsector groeit

Amsterdam – Het agrarisch productievolume stijgt dit jaar met 1,5 procent, waarbij de groei bijna volledig op het conto van de melkveehouderij komt. Omdat prijzen in de melkveehouderij met 9 procent dalen, neemt de totale productiewaarde van de agrarische sector maar 1 procent toe tot €28,3 miljard. In 2014 was sprake van een stevige productiegroei van 4 procent, maar 5 procent lagere prijzen. Dat meldt het ING Economisch Bureau.

In 2014 groeide de export ondanks tegenvallende prijzen en de Russische boycot opnieuw, naar een recordwaarde van €78,8 miljard. "Dankzij een almaar goedkoper wordende euro kan de export ook in 2015 en 2016 records breken. Het aandeel van de agrarische export heeft inmiddels de grens van 20 procent van de totale Nederlandse uitvoer overschreden", constateert Cor Bruns, sectormanager agrarische productie van ING.
Eierproducenten kunnen volgens ING rekenen op gemiddeld 5 procent hogere prijzen wat bij een wat kleiner volume een stijging van de productiewaarde van 4 procent oplevert. De akkerbouw komt zelfs in euro's 5 procent in de plus. In de akkerbouw is wel een duidelijk verschil tussen goed scorende pootgoedtelers en producenten van consumptieaardappelen en uien, die juist boksen tegen magere prijzen.
Dat geldt zeker niet voor de melkveehouderij, die fors meer zal melken nu het quotum per 1 april verdwijnt. ING denkt dat prijzen veel beweeglijker zullen zijn en uiteindelijk maximaal 9 procent lager uit zullen komen in 2015. Het goede nieuws is dat de prijs in januari waarschijnlijk al de bodem heeft bereikt, aldus ING. De lage eurokoers, geringe voorraden en droogte in Oceanië helpen de prijs nu weer wat omhoog.
In januari lag het gemiddelde saldo volgens onderzoekers van LEI Wageningen UR 4 procent lager dan een jaar eerder, en onder het langjarig gemiddelde. Maar lagere voerkosten, verbeterende opbrengsten en de mogelijkheid de superheffing over drie jaar uitgesmeerd te betalen, maken dat de saldi voor melkveehouders volgens de Amsterdamse bank wel weer kunnen aantrekken.
Varkenshouders kunnen volgens ING rekenen op een gelijk productieniveau en gemiddeld 2 procent lagere prijzen. Hoewel geen mooi cijfer toch nog altijd beter dan de forse krimp die een jaar eerder werd genoteerd. Vleespluimveehouders zien de productie 1 procent dalen en prijzen gelijk blijven. Een jaar eerder kwam de productiewaarde nog 2 procent in de plus door een volumegroei die lagere prijzen compenseerde.

Of registreer je om te kunnen reageren.