Home

Nieuws

Geld voor Braziliaanse landbouw

Washington – De Inter-American Development Bank (IADB) verstrekt $100 miljoen (€95 miljoen) krediet voor een serie landbouw- en vooral biobrandstofprojecten Brazilië.

De vanuit de Verenigde Staten geleide organisatie verstrekt het geld via Banco ABC Brasil. De Braziliaanse bank krijgt van IADB een jaar de tijd om goede projecten te identificeren. Ten minste twintig bedrijven krijgen krediet.

Projecten op het gebied van bio-ethanol krijgen voorrang. De sector heeft het zwaar omdat de regering van president Dilma Rousseff in 2011 een prijsmaximum heeft ingesteld voor benzine. Deze stap is bedoeld om de inflatie te beteugelen maar heeft marges in de ethanolsector weggeslagen. Bijna vijftig productielocaties voor ethanol zijn sindsdien gesloten, aldus suikerrietgroep Unica.

In Brazilië wordt suikerriet gebruikt als grondstof voor ethanol, en de suikerproducenten delen daarom in de malaise. Unica schat dat de totale schuld van de ethanolsector meer dan €20 miljard bedraagt. De problemen in de ethanolsector zijn opmerkelijk, omdat het land lang werd gezien als een gidsland op het gebied van biobrandstoffen. In geen enkele grote markt rijden zoveel auto's met een zogeheten flex-fuel-motor als Brazilië. 
De staat besloot de biobrandstoffensector te ontwikkelen na de oliecrisis in de jaren 70.

Of registreer je om te kunnen reageren.