Home

Nieuws

Franse premier wil crisisoverleg varkens

Laon – De Franse premier Manuel Valls wil zo snel mogelijk alle partijen uit de varkenssector bij elkaar halen om de crisis in deze sector te bespreken. Dat zei hij zaterdag tijdens een bezoek aan een varkenshouder in Bretagne.

Landbouwminister Stéphane Le Foll zal de partijen benaderen voor dit crisisoverleg. Daarvoor worden nadrukkelijk ook de grote supermarkten uitgenodigd 'omdat we een heel directe en eerlijke discussie moeten hebben hoe we gezamenlijk oplossingen voor de sector kunnen vinden', aldus de premier.

Valls zegde verder toe de problemen persoonlijk aan de orde te stellen tijdens een ontmoeting met de Europese Commissie die voor woensdag op de agenda staat. "De urgentie is er, de ontreddering is heel voelbaar bij mensen die buitengewoon ongerust zijn voor zichzelf, voor hun gezinnen, voor Bretagne en voor de economie in deze regio."

De premier beloofde verder dat het Franse platteland betere internetverbindingen krijgt. "Het platteland staat vaak synoniem met isolement. Ik wil wat doen aan dat gevoel van verlatenheid," aldus de premier. Valls heeft beloofd dat er eind volgend jaar ook duizend nieuwe dienstencentra op het platteland verschijnen. Met die centra moeten vooral de diensten van de overheid - zoals op het gebied van sociale diensten, werkgelegenheid of kinderbijslag -dichter bij de bevolking worden gebracht.

Daarnaast wil de regering proberen de medische zorg voor de plattelandsbevolking te verbeteren, onder meer door jonge dokters financieel te steunen als ze voor een plattelandspraktijk willen kiezen. Verder moeten er betere internet- en mobielverbindingen komen, waarbij Valls er aan denkt de betrokken communicatiebedrijven wettelijk te verplichten overal voldoende dekking te bieden. Doel is om in heel Frankrijk in 2022 supersnel internet beschikbaar te hebben.

Of registreer je om te kunnen reageren.