Home

Nieuws 3 reacties

Frankrijk rekt aanvraagtermijn directe steun op

Parijs – Franse boeren mogen van 27 april tot 9 juni aanvragen indienen voor de directe steun onder het nieuwe Europese landbouwbeleid (GLB). Minister van landbouw Stéphane le Foll zegt toestemming te hebben verkregen van Brussel om de termijn te verschuiven en de sluitdatum uit te stellen.

In Nederland blijft de aanvraagperiode lopen van 1 april tot 15 mei, aldus een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken (EZ).

De verlening heeft vooral te maken met het feit dat de percelen van elke boer opnieuw digitaal in kaart gebracht moeten worden. Dat systeem levert niet alleen in Frankrijk maar ook in Groot-Brittannië grote praktische problemen op. ''Het oprekken van de aanvraagtermijn brengt de directe steun zelf niet in gevaar'', verzekert Le Foll.

Boeren bijstaan bij aanvraag

De minister heeft in elk Frans departement speciale comités ingesteld om boeren en tuinders bij te staan bij de nieuwe aanvragen. De afgelopen maand zijn in het hele land al informatiebijeenkomsten gehouden waar meer dan 4.000 boeren op af zijn gekomen. ''Wij zijn klaar voor de strijd'', aldus de minister, die al enkele malen geconfronteerd is met acties en demonstraties van boeren die het nieuwe GLB en de uitvoering daarvan te ingewikkeld vinden.

Geen sprake van uitstel in Nederland

Het ministerie van EZ benadrukt dat in Nederland geen sprake is van uitstel. Aanvragen voor directe steun moeten uiterlijk 15 mei ingediend zijn om de volledige steun te ontvangen. Daarna volgt de zogenoemde kortingsperiode van 25 kalenderdagen waarin de betaling met 1 procent verminderd wordt per dag dat de aanvraag te laat is.

Staatssecretaris van EZ Sharon Dijksma heeft in Brussel een voorstel ingediend om boeren meer ruimte geven om fouten bij het indienen van de Gecombineerde Opgave te herstellen. Doelstelling is om boeren hierop te wijzen en de mogelijkheid te bieden om fouten binnen twee weken te herstellen zonder dat ze gekort worden op de uitbetaling.

Ruud Peijs en Mariska Vermaas

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  waarom kan dit wel in frankrijk en niet hier, het is toch een glb

 • Elevage

  omdat wij schijnheilig braaf zijn natuurlijk en vooral niet iets vóór de boeren willen regelen, maar voornamelijk tegen!

 • wienbemelmans

  Het braafste jongetje uit de klas wil de boeren hier gewoon weg hebben alles naar oost Europa dat is al jaren bekend.De Fransen laten niet met zich sollen daarom krijgen die ook veel
  meer voor elkaar, in brussel lachen ze die brave domme
  Hollanders uit.

Of registreer je om te kunnen reageren.