Home

Nieuws 1 reactie

Financiële stabiliteit van levensbelang voor Oekraïense landbouw

Den Haag - Het vertrouwen in de Oekraïense munt en de Oekraïense banken moet terugkeren. Pas dan zullen buitenlandse investeerders risicovolle investeringen doen in de Oekraïense landbouw.

Landbouwminister Oleksiy Pavlenko uit Oekraïne sprak gisteren met handelsminister Liliane Ploumen en staatssecretaris Sharon Dijksma over de mogelijkheden tot samenwerking tussen Nederland en Oekraïne. Pavlenko zegt dat Nederland op verschillende terreinen kan helpen de landbouwproductie te vergroten. Hij noemt de hervorming van het landgebruik, bestrijding van corruptie, ontwikkeling van landbouwcoöperaties en de verwerving van zowel dierlijk als plantaardig uitgangsmateriaal.

Het conflict in het oosten van het land raakt volgens hem niet meer dan 1 procent van de totale landbouwproductie in het land.  Hij verwacht dat de graanproductie kan worden verhoogd van 63,8 miljoen ton graan vorig jaar naar 100 miljoen toen in de komende jaren. "De export kan verdubbelen, wij willen de wereld voeden."

In Nederland zijn in de pluimveesector kritische geluiden te horen over de invoer Oekraïens vlees en eieren naar de Europese Unie zegt hij: "De hoeveelheid waar we het over hebben is peanuts.  Maar onze bedrijven hebben de intentie om aan de Europese eisen te voldoen. Als je naar de Europese Unie wilt exporteren, zul je dat moeten."

 

Lees ook het interview met landbouwminister Pavlenko.

Eén reactie

  • gjcamps

    De EU zit niet te wachten op oekrainse producten. De prijzen zijn hier lager als in Oekraine. Ze moeten zich op export markten buiten Europa focussen. Azie, midden oosten of Rusland.

Of registreer je om te kunnen reageren.