Home

Nieuws

Extra inspecties gewasbeschermingsmiddelen

Bleiswijk – De NVWA gaat extra inspecties uitvoeren op het naleven van de gewasbeschermingsregels in de tuinbouw. Dat heeft staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) gezegd tijdens het PlantgezondheidsEvent van LTO Glaskracht Nederland en Wageningen UR Glastuinbouw in Bleiswijk.

"Hoewel het vaak onbewust en maar soms uit onzorgvuldigheid gebeurt, gaat het nog wel eens mis met het reinigen van de spuitapparatuur. Dat verontrust mij. De NVWA gaat daarom extra inspecteren waar de naleving echt verbeterd moet worden en de risico's het hoogst zijn", aldus de staatssecretaris.

Ze voegt er aan toe dat de extra controles nodig zijn, maar dat dit wel het imago van de hele sector schaadt. Ze roept daarom de tuinders op om elkaar scherp te houden. "En communiceer over alle goede dingen die u doet. Informeer het publiek over alle vooruitgang die u boekt in de verduurzaming, zodat er meer draagvlak ontstaat voor het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen", sprak Dijksma. Zij zegde ook toe zich de komende tijd in Europees verband in te zetten om de criteria voor laagrisicostoffen te verduidelijken en draagvlak te creëren voor vereenvoudigde en versnelde beoordelingsprocessen voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen.  "Ik steun een zorgvuldige beoordeling, maar het mag niet zo zijn dat we daarmee het kind met het badwater wegspoelen doordat we jarenlang moeten wachten op de toelating van duurzamere middelen", vindt  Dijksma.

Of registreer je om te kunnen reageren.