Home

Nieuws 2 reacties

Europese milieudoelstellingen vragen om bijsturing

Brussel - De Europese milieudoelstellingen worden niet gehaald in 2050. Dat is de conclusie van het dinsdag gepubliceerde vijfjaarlijkse rapport 'Het milieu in Europa' van het Europees Milieuagentschap.

Volgens het rapport zijn het bestaand beleid en huidige maatregelen niet voldoende om van Europa een koolstofarme economie te maken tegen 2050. De klimaatverandering is een van de belangrijkste bedreigingen voor het milieu. Om die reden zijn fundamentele bijsturingen nodig en extra inspanning. Europa ligt bijvoorbeeld niet op schema om tegen 2020 het verlies aan biodiversiteit te stoppen. Van 60 procent van de beoordeelde beschermde soorten en 77 procent van de beoordeelde natuurgebieden wordt de staat van instandhouding als ongunstig beschouwd.

De afgelopen veertig jaar heeft het milieu- en klimaatbeleid heel veel opgeleverd. Het Europese ecosysteem, de gezondheid en levensstandaard is verbeterd in veel delen van Europa. Minder vervuiling, bescherming van de natuur en een beter beheer van afval hebben allemaal bijgedragen. In vergelijking met vijf jaar geleden zijn de lucht en het water schoner geworden, wordt er minder afval gestort en wordt er meer gerecycleerd. De uitstoot van broeikasgassen is sinds 1990 met 19 procent afgenomen, ondanks een stijging van de economische productie met 45 procent. Het verbruik van fossiele brandstoffen is verminderd, evenals de uitstoot van sommige vervuilende stoffen door transport en industrie. Tegelijk blijkt dat milieubescherming een goede economische investering is: tussen 2000 en 2011 is de groene industrie in Europa met meer dan 50 procent gegroeid, waardoor het één van de weinige sectoren is die ondanks de crisis bleef groeien, toont het rapport van het Milieuagentschap aan, meldt Vilt.

Laatste reacties

 • joohoo

  De vorige keer was het milieu de oorzaak van de klimaatsverandering.
  Het gaat beter?..
  Klimaat veranderingen die voorzien waren na het jaar 2150 worden nu al waargenomen.
  Het agentschap wordt op haar wenken bedient!.

 • Ties S

  zo snel mogelijk mee stoppen met die geldverslindende, bureauceatische en dictoriäle leeghoofden uit Brussel.... baas in en over eigen land

Of registreer je om te kunnen reageren.