Home

Nieuws

EU houdt vast aan nieuwe regels biologisch

Brussel - Hoewel van veel kanten kritiek komt op de voorstellen voor nieuwe regels voor de biologische sector is Europees Commissaris Phil Hogan niet van plan zijn plan in te trekken.

Ook de Letse voorzitter Janis Duklavs zei na afloop van de uitwisseling van de standpunten geen reden te zien het voorstel in te trekken.

Nederland dringt aan op een geheel nieuw voorstel. "We willen dat de Europees landbouwcommissaris met een voorstel komt dat de biologische boeren steunt. Boeren moeten boeren, niet niet boekhouden", stelde staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma tijdens de vergadering. Volgens haar kan de Europese Commissie met een nieuw voorstel voor de biologische sector een voorbeeld stellen voor de betere regelgeving die de huidige commissie nastreeft.

Een van de onderdelen van de voorstellen is dat alle biologische boeren elk jaar gecontroleerd moeten worden. Voor Dijksma is dat onacceptabel. "De kosten voor controle en handhaving zouden enorm stijgen. We moeten bedrijven die het goed doen prikkelen om het goed te blijven doen en de risicogevallen aanspreken."

Nederland wil niet dat de Europese Commissie de bevoegdheid krijgt om  zonder overleg met de lidstaten regels op te leggen over bij voorbeeld de manier waarop gecontroleerd moet worden. Nederland vindt dat biologische telers er niet de dupe van mogen worden als hun producten besmet raken met niet-toegelaten middelen als gevolg van bespuitingen bij gangbare bedrijven. Als er doelbewust met illegale middelen is gewerkt, moet dat wel consequenties hebben, zegt Dijksma.

Hogan concludeerde na afloop van de discussie dat hij  met de gedane suggesties aan de slag gaat, waarbij hij met name rekening zal houden met de voorstellen vanuit Oostenrijk, Nederland, Duitsland en Denemarken, zo zei hij. "Maar ik zal het voorstel niet intrekken."

Of registreer je om te kunnen reageren.